Upadłość konsumencka a wypłata środków z PPK — czy trzeba zgłosić ją syndykowi?

K
Krzysiek_z_Ochoty
· 2026-07-31 17:54
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i rozważam złożenie wniosku o wypłatę części środków zgromadzonych w PPK. Środki te pochodzą z wpłat pracownika, pracodawcy oraz dopłat państwowych, dlatego nie mam pewności, jak powinny być traktowane w postępowaniu. Czy taka wypłata powinna zostać zgłoszona syndykowi od razu po jej otrzymaniu? Chciałbym też wiedzieć, czy znaczenie ma cel wypłaty, na przykład pokrycie bieżących kosztów utrzymania lub leczenia. Czy ktoś miał podobną sytuację w praktyce i wie, jak syndyk zwykle do tego podchodzi?

Odpowiedzi (6)

D
Drukarniarz 2026-07-31 19:41
Taką wypłatę z PPK raczej traktowałbym jako nowy wpływ w trakcie postępowania, więc nie ukrywałbym jej przed syndykiem. Cel wypłaty może mieć znaczenie praktyczne, ale sam fakt otrzymania pieniędzy i tak może interesować masę upadłości. W PPK są różne źródła wpłat, więc syndyk może ocenić, jaka część i w jaki sposób podlega zajęciu. Czy chodzi o wypłatę na leczenie, mieszkanie, czy zwykły zwrot środków?
K
Krawiec 2026-07-31 19:56
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdej większej wpłacie na konto w trakcie upadłości, niezależnie skąd była, więc taką wypłatę z PPK zgłosiłbym od razu, żeby potem nie było tłumaczenia się z przelewu. Masz już ustalony plan spłaty czy postępowanie jest jeszcze na etapie syndyka?
N
NadrukPlus 2026-07-31 20:20
Odpowiedź do Krawiec
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdej większej wpłacie na konto w trakcie upadłości, niezależnie skąd była, więc taką wypłatę z PPK zgłosiłbym od razu, żeby po
Też bym poszedł w stronę zgłoszenia tego syndykowi od razu, bo przy upadłości każda większa wpłata może potem wzbudzać pytania, nawet jeśli pieniądze są z PPK. U mnie dużo zależało od etapu sprawy, więc masz jeszcze czynnego syndyka czy już plan spłaty?
F
FarbaSpec 2026-08-01 08:35
Odpowiedź do Krawiec
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdej większej wpłacie na konto w trakcie upadłości, niezależnie skąd była, więc taką wypłatę z PPK zgłosiłbym od razu, żeby po
Też miałem podobnie jak Krawiec, syndyk interesował się większymi wpływami na konto i przy PPK nie kombinowałbym z czekaniem, tylko dał znać od razu po wypłacie. U Ciebie chodzi o wypłatę na konkretny cel, np. leczenie albo mieszkanie?
K
Klaudia 2026-07-31 20:41
W praktyce taka wypłata z PPK może mieć znaczenie w upadłości, bo po wpływie na konto staje się realnym składnikiem majątkowym, którym syndyk może się zainteresować. Sam fakt, że środki pochodzą z różnych źródeł, czyli od pracownika, pracodawcy i państwa, raczej nie przesądza automatycznie, że można nimi swobodnie dysponować poza postępowaniem. Ja bym zgłosił syndykowi sam zamiar wypłaty albo przynajmniej fakt jej otrzymania od razu po wpływie, żeby później nie było zarzutu ukrywania majątku. Cel wypłaty może mieć znaczenie praktyczne, zwłaszcza jeśli chodzi o leczenie, mieszkanie czy bieżące utrzymanie, ale to nie znaczy, że syndyk automatycznie to pominie. Dużo zależy też od etapu postępowania i tego, czy masz już ustalony plan spłaty, czy masa upadłości nadal jest aktywnie zarządzana. Przy takich środkach lepiej nie zakładać, że skoro były odkładane na przyszłość, to są poza zasięgiem postępowania. Czy wypłata ma być jednorazowa i z jakiego konkretnie powodu chcesz ją zrobić?
M
Maja 2026-08-08 08:06
Raczej nie zakładałbym, że cel wypłaty z PPK sam z siebie rozstrzyga sprawę, bo po otrzymaniu pieniędzy mogą one być traktowane jak składnik majątku w trakcie postępowania. Dla porządku zgłosiłbym to syndykowi od razu i zapytał, jak ma być rozliczona taka wypłata.