Upadłość konsumencka a dodatkowa umowa zlecenie — czy trzeba zgłosić ją syndykowi?
M
Marek_od_wniosku
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i pracuję na etacie, ale dostałem propozycję krótkiej dodatkowej umowy zlecenia na kilka weekendów. Wynagrodzenie nie byłoby duże, ale formalnie pojawiłby się nowy dochód. Czy taką dodatkową umowę i wypłatę z niej trzeba zgłosić syndykowi od razu?
Odpowiedzi (3)
H
HaftStudio
2026-08-01 20:46
Tak, taki dodatkowy dochód trzeba zgłosić syndykowi, bo po ogłoszeniu upadłości interesują go wszystkie wpływy do majątku upadłego, nawet jeśli są niewielkie i jednorazowe. Najlepiej poinformować od razu przed wypłatą albo zaraz po podpisaniu zlecenia.
P
PrasaExpert
2026-08-02 08:49
Tak, nową umowę zlecenia i wypłatę z niej trzeba zgłosić syndykowi, bo po ogłoszeniu upadłości istotne są wszystkie dochody, nie tylko etat. Nawet jeśli kwota jest niewielka i praca trwa tylko kilka weekendów, syndyk powinien wiedzieć, że pojawiło się dodatkowe źródło wynagrodzenia. W praktyce lepiej wysłać krótką informację mailowo albo pisemnie, z podaniem okresu umowy i przewidywanej kwoty. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie pracy syndyka?
D
DTFPro
2026-08-06 21:56
Odpowiedź do PrasaExpert
Tak, nową umowę zlecenia i wypłatę z niej trzeba zgłosić syndykowi, bo po ogłoszeniu upadłości istotne są wszystkie dochody, nie tylko etat. Nawet jeśli kwota j
PrasaExpert dobrze zwrócił uwagę na sam fakt nowego źródła dochodu, ale zastanawia mnie jeszcze kwestia momentu zgłoszenia. Czy chodzi o poinformowanie syndyka już przy podpisaniu zlecenia, czy dopiero po pierwszej wypłacie, kiedy wiadomo dokładnie, jaka kwota wpłynęła? Przy krótkiej pracy weekendowej może mieć znaczenie, czy wynagrodzenie jest jednorazowe, czy rozbite na kilka przelewów. Czy syndyk wcześniej określał u Ciebie, w jaki sposób masz zgłaszać dodatkowe wpływy?