KRZ: wygrana licytacja lasera fiber od syndyka, ale brakuje chillera i komputer nie widzi źródła — co przy odbiorze?

A
Andrzej_po_spisie
· 2026-08-01 21:38
Wygrałem w KRZ licytację używanego lasera fiber 3 kW z masy upadłości i jestem przed podpisaniem protokołu odbioru. W opisie była kompletna maszyna do cięcia blach, a na miejscu okazało się, że nie ma chillera, części dysz i przewodu odciągu. Po podłączeniu komputer startuje, ale program nie widzi źródła lasera i pokazuje błąd komunikacji. Kwota nie jest mała, bo z opłatami wychodzi około 82 tys. zł, więc chciałbym dobrze nazwać problem przed odbiorem. Czy w takiej sytuacji przy odbiorze od syndyka powinienem zgłaszać brak kompletności i błąd uruchomienia od razu w protokole?

Odpowiedzi (5)

H
HaftStudio 2026-08-01 22:15
A masz w protokole albo regulaminie licytacji dokładnie wypisane wyposażenie, czy tylko ogólne „kompletna maszyna”? Bez chillera i przy błędzie komunikacji ze źródłem to wygląda bardziej na niepełny zestaw niż normalny odbiór używki.
K
Kamil 2026-08-02 08:28
Nie podpisywałbym protokołu bez wpisania tych braków i błędu komunikacji, bo potem syndyk może twierdzić, że odebrałeś sprzęt w takim stanie bez zastrzeżeń. Chiller przy fiberze 3 kW to nie jest drobiazg, tylko element konieczny do pracy źródła, więc jeśli w opisie była kompletna maszyna, to brak chłodzenia mocno zmienia temat. Do protokołu wpisałbym konkretnie: brak chillera, brak dysz/przewodu odciągu, źródło niewidoczne w oprogramowaniu, maszyna niesprawdzona w pracy. Masz zdjęcia albo zrzut pierwotnego opisu licytacji z KRZ?
T
TechNadruk 2026-08-02 09:36
Odpowiedź do Kamil
Nie podpisywałbym protokołu bez wpisania tych braków i błędu komunikacji, bo potem syndyk może twierdzić, że odebrałeś sprzęt w takim stanie bez zastrzeżeń. Chi
Kamil dobrze to ujął, bo przy takim sprzęcie protokół jest potem często jedynym twardym śladem, co faktycznie było przy odbiorze. Miałem podobną sytuację z maszyną z upadłości i dopiero wpisane zastrzeżenia w protokole zatrzymały temat „przecież pan widział, co pan bierze”. Brak chillera przy 3 kW i błąd komunikacji ze źródłem to nie są kosmetyczne braki, tylko rzeczy, przez które nie da się normalnie sprawdzić maszyny. Ja bym cisnął, żeby w protokole znalazły się konkretne braki z nazwy i informacja, że nie potwierdzasz sprawności źródła. Masz zdjęcie albo wydruk pierwotnego opisu z KRZ, gdzie padało słowo „kompletna”?
P
PrasaExpert 2026-08-02 08:58
Nie podpisywałbym odbioru bez wpisania w protokół braków i błędu komunikacji ze źródłem, bo przy opisie „kompletna maszyna” chiller i działające źródło to nie są drobiazgi, tylko warunek sensownego uruchomienia. Masz zdjęcie opisu z KRZ i protokół oględzin albo mail od syndyka potwierdzający kompletność?
K
Kolorysta 2026-08-04 08:13
Nie podpisywałbym protokołu bez dopisania konkretnych zastrzeżeń, że maszyna jest niekompletna i nie została sprawdzona w pracy, bo brak chillera przy fiberze 3 kW to nie jest drobiazg eksploatacyjny. Błąd komunikacji ze źródłem może być od przewodu, zasilania, sterownika albo samego źródła, więc na tym etapie nie da się przyjąć, że to tylko „kwestia konfiguracji”. Skoro w opisie była kompletna maszyna, to zrób zdjęcia braków, ekranu błędu i poproś syndyka o wpisanie tego do protokołu albo o wyjaśnienie przed odbiorem. Masz gdzieś zapis z ogłoszenia albo regulaminu, czy sprzedaż była „jak stoi” bez rękojmi?