Upadłość konsumencka a spadek po rodzicu — czy trzeba zgłosić syndykowi?
M
Marcin_z_malej_firmy
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i dostałem informację, że po zmarłym ojcu mogę odziedziczyć niewielki udział w mieszkaniu. Sprawa spadkowa jeszcze się nie odbyła, ale rodzina już pyta, czy będę coś podpisywał. Czy taki możliwy spadek trzeba od razu zgłosić syndykowi?
Odpowiedzi (3)
K
Kamil
2026-08-08 22:28
Na jakim etapie jest Twoja upadłość, już po ogłoszeniu i z wyznaczonym syndykiem, czy jeszcze przed decyzją sądu? To może mieć znaczenie przy tym, kiedy i co zgłaszać w sprawie spadku.
J
Julka
2026-08-09 08:21
U mnie syndyk pytał o takie rzeczy od razu, nawet jeśli sprawa spadkowa była jeszcze „w powietrzu”. Zgłosiłem samą informację, że może być udział w mieszkaniu po rodzicu, a potem dosyłałem dokumenty, gdy coś się pojawiało z sądu albo od notariusza. Lepiej nie podpisywać nic rodzinie na szybko, bo później może wyjść, że syndyk i tak powinien o tym wiedzieć. Masz już postanowienie o nabyciu spadku albo dopiero same rozmowy w rodzinie?
P
PraktykDTG
2026-08-09 09:30
Odpowiedź do Julka
U mnie syndyk pytał o takie rzeczy od razu, nawet jeśli sprawa spadkowa była jeszcze „w powietrzu”. Zgłosiłem samą informację, że może być udział w mieszkaniu p
Julka dobrze to ujął, u mnie było bardzo podobnie. Syndyk chciał wiedzieć już o samej możliwości dziedziczenia, zanim cokolwiek było formalnie zakończone. Ja wysłałem krótką informację mailowo, a później dopinałem temat dokumentami, jak pojawiały się kolejne pisma. Z podpisywaniem czegokolwiek w rodzinie bym się wstrzymał, dopóki syndyk nie wie, o co chodzi. Czy masz już jakieś pismo z sądu albo od notariusza w tej sprawie?