Upadłość konsumencka a spadek po rodzicu — czy trzeba zgłosić syndykowi?
M
Marcin_z_malej_firmy
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i dostałem informację, że po zmarłym ojcu mogę odziedziczyć niewielki udział w mieszkaniu. Sprawa spadkowa jeszcze się nie odbyła, ale rodzina już pyta, czy będę coś podpisywał. Czy taki możliwy spadek trzeba od razu zgłosić syndykowi?
Odpowiedzi (8)
K
Kamil
2026-08-08 22:28
Na jakim etapie jest Twoja upadłość, już po ogłoszeniu i z wyznaczonym syndykiem, czy jeszcze przed decyzją sądu? To może mieć znaczenie przy tym, kiedy i co zgłaszać w sprawie spadku.
Z
Znakowanie24
2026-08-13 13:28
Odpowiedź do Kamil
Na jakim etapie jest Twoja upadłość, już po ogłoszeniu i z wyznaczonym syndykiem, czy jeszcze przed decyzją sądu? To może mieć znaczenie przy tym, kiedy i co zg
Kamil dobrze zwrócił uwagę na etap postępowania, bo od tego może zależeć, jak to formalnie ogarnąć. Jeśli upadłość jest już ogłoszona i działa syndyk, to informacja o możliwym spadku raczej nie jest czymś, co można całkiem pominąć, nawet jeśli sprawa spadkowa jeszcze się nie odbyła. Inna sytuacja jest wtedy, gdy dopiero czekasz na decyzję sądu i formalnie syndyka jeszcze nie ma. Ważne też, czy chodzi tylko o informację od rodziny, czy już było jakieś pismo z sądu albo notariusza. Z tym podpisywaniem przez rodzinę też bym uważał, bo czasem podsuwa się dokumenty o odrzuceniu spadku albo zgodzie na dział spadku, a to może mieć skutki w upadłości. Niewielki udział w mieszkaniu nadal może być składnikiem majątku, więc lepiej ustalić konkretnie, na jakim etapie jesteś. Masz już wyznaczonego syndyka i sygnaturę sprawy po ogłoszeniu upadłości?
J
Julka
2026-08-09 08:21
U mnie syndyk pytał o takie rzeczy od razu, nawet jeśli sprawa spadkowa była jeszcze „w powietrzu”. Zgłosiłem samą informację, że może być udział w mieszkaniu po rodzicu, a potem dosyłałem dokumenty, gdy coś się pojawiało z sądu albo od notariusza. Lepiej nie podpisywać nic rodzinie na szybko, bo później może wyjść, że syndyk i tak powinien o tym wiedzieć. Masz już postanowienie o nabyciu spadku albo dopiero same rozmowy w rodzinie?
P
PraktykDTG
2026-08-09 09:30
Odpowiedź do Julka
U mnie syndyk pytał o takie rzeczy od razu, nawet jeśli sprawa spadkowa była jeszcze „w powietrzu”. Zgłosiłem samą informację, że może być udział w mieszkaniu p
Julka dobrze to ujął, u mnie było bardzo podobnie. Syndyk chciał wiedzieć już o samej możliwości dziedziczenia, zanim cokolwiek było formalnie zakończone. Ja wysłałem krótką informację mailowo, a później dopinałem temat dokumentami, jak pojawiały się kolejne pisma. Z podpisywaniem czegokolwiek w rodzinie bym się wstrzymał, dopóki syndyk nie wie, o co chodzi. Czy masz już jakieś pismo z sądu albo od notariusza w tej sprawie?
S
SublimacjaLab
2026-08-16 20:23
Tak, taki potencjalny spadek lepiej zgłosić syndykowi od razu, nawet jeśli sprawa spadkowa jeszcze formalnie się nie odbyła. Istotne może być też to, kiedy zmarł ojciec, bo spadek co do zasady otwiera się z chwilą śmierci.
I
Igor
2026-08-18 10:27
Tak, informację o możliwym spadku dobrze przekazać syndykowi od razu, nawet jeśli sprawa spadkowa jeszcze się nie odbyła, bo udział w mieszkaniu może wejść do masy upadłości albo mieć znaczenie dla przebiegu postępowania. Czy ojciec zmarł już po ogłoszeniu Twojej upadłości?
T
Tomek
2026-08-19 09:56
Tak, taki możliwy spadek zgłasza się syndykowi, nawet jeśli sprawa spadkowa jeszcze nie jest zakończona. W upadłości chodzi nie tylko o to, co już fizycznie masz, ale też o prawa majątkowe, które mogą wejść do masy upadłości. Lepiej niczego nie podpisywać z rodziną bez wcześniejszego ustalenia z syndykiem, bo udział w mieszkaniu może mieć znaczenie dla postępowania. Czy ojciec zmarł już po ogłoszeniu Twojej upadłości?
H
HaftStudio
2026-08-21 10:00
Tak, samą informację o możliwym spadku lepiej zgłosić syndykowi, bo w upadłości znaczenie może mieć nawet prawo do udziału, zanim sprawa spadkowa formalnie się zakończy. Czy ojciec zmarł już po ogłoszeniu Twojej upadłości?