KRZ: wygrana licytacja pieca konwekcyjno-parowego od syndyka, ale brakuje sondy i dokumentów serwisowych — co przy odbiorze?

K
Kasia_1986
· 2026-08-08 20:09
Prowadzę małą działalność gastronomiczną i w KRZ wygrałam licytację pieca konwekcyjno-parowego z upadłej spółki z o.o., która miała lokal cateringowy. Cena wyszła 18 700 zł netto, więc nie jest to drobiazg, a odbiór mam mieć w przyszłym tygodniu z magazynu syndyka. W opisie była informacja, że piec jest sprawny i kompletny, ale na zdjęciach po wygranej zauważyłam, że nie widać sondy temperatury ani wózka na blachy. Syndyk odpisał tylko, że sprzęt jest sprzedawany w stanie zastanym i że szczegóły będą do sprawdzenia przy wydaniu. Martwi mnie też brak książki serwisowej, bo urządzenie jest gazowe i bez historii przeglądów trudno ocenić, co faktycznie kupiłam. Nie wiem, czy przy odbiorze mogę wpisać takie braki do protokołu, skoro wcześniej nie było osobnych oględzin z moim serwisantem. Czy ktoś miał podobną sytuację przy licytacji sprzętu gastronomicznego od syndyka i wie, jak to zwykle wygląda na etapie wydania?

Odpowiedzi (8)

K
Krzys 2026-08-08 22:04
Przy odbiorze dopisz do protokołu każdy brak i rozbieżność z opisem „sprawny i kompletny”, zwłaszcza sondę, dokumenty serwisowe i możliwość uruchomienia pieca na miejscu, bo po podpisaniu odbioru bez zastrzeżeń będzie dużo trudniej coś egzekwować. Czy w obwieszczeniu albo regulaminie licytacji było wyłączenie rękojmi?
S
Serwisant 2026-08-08 22:42
Odpowiedź do Krzys
Przy odbiorze dopisz do protokołu każdy brak i rozbieżność z opisem „sprawny i kompletny”, zwłaszcza sondę, dokumenty serwisowe i możliwość uruchomienia pieca n
Krzys dobrze to ujął, kluczowe jest, żeby przy odbiorze nie podpisywać niczego „na czysto”, jeśli piec różni się od opisu. Sonda w takim urządzeniu to nie kosmetyka, tylko element wpływający na normalne użytkowanie, więc brak trzeba wpisać jako konkretną rozbieżność, tak samo brak dokumentów czy brak możliwości sprawdzenia uruchomienia. Dodałbym jeszcze zdjęcia przy odbiorze i prośbę o wpisanie, czy piec był sprawdzany w obecności kupującej. Masz w regulaminie licytacji zapis o sprzedaży w stanie istniejącym albo wyłączeniu rękojmi?
H
HaftStudio 2026-08-08 22:27
Czy w ogłoszeniu KRZ albo w protokole licytacji była dokładnie wymieniona sonda i dokumentacja serwisowa, czy tylko ogólnie „sprawny i kompletny”? Przy odbiorze dużo zależy od tego, co da się porównać z opisem sprzedaży, bo zdjęcia po fakcie mogą nie wystarczyć. Dopytałbym syndyka przed odbiorem mailowo, żeby była pisemna odpowiedź, czy sonda i dokumenty są częścią wydawanego zestawu. Czy masz zapisany pełny opis aukcji z załącznikami?
N
NadrukPlus 2026-08-08 22:57
Miałem podobną sytuację przy sprzęcie po gastro i przy odbiorze dopiero wyszło, że „kompletny” znaczyło według syndyka tyle, co stoi i się uruchamia. Na Twoim miejscu przyjechałbym z wydrukiem opisu aukcji i od razu wpisał w protokół, że brakuje sondy oraz dokumentów, jeśli ich nie wydadzą, bo potem dużo trudniej to odkręcić. Dobrze też zrobić zdjęcia na miejscu i poprosić o chwilę na sprawdzenie modelu, numeru seryjnego i podstawowych funkcji. Sonda do takiego pieca potrafi kosztować konkretnie, więc nie traktowałbym tego jako drobiazgu. Czy w opisie aukcji była wprost mowa o sondzie albo tylko ogólnie „kompletny”?
A
Atryk 2026-08-09 07:39
Uważałbym tylko z założeniem, że brak sondy na zdjęciu automatycznie oznacza niekompletność, bo czasem takie elementy są schowane osobno albo nie były ujęte w kadrze. Przy odbiorze poproś o wpisanie do protokołu faktycznego stanu pieca i tego, czy sonda oraz dokumenty są wydawane razem z nim.
F
FarbaSpec 2026-08-09 08:34
Przy odbiorze wpisałabym do protokołu każdy brak i rozbieżność z opisem, szczególnie sondę oraz dokumenty serwisowe, bo po podpisaniu odbioru bez zastrzeżeń będzie dużo trudniej cokolwiek egzekwować. Czy w ogłoszeniu KRZ była wprost wzmianka o sondzie albo załącznikach/dokumentacji?
P
Patrycja 2026-08-09 09:25
Przy odbiorze porównałabym piec dokładnie z opisem licytacji i protokołem, bo jeśli było napisane „sprawny i kompletny”, brak sondy albo dokumentów dobrze od razu wpisać jako zastrzeżenie, a nie podpisywać odbioru bez uwag. Syndyk często sprzedaje składniki masy „jak są”, ale opis nadal ma znaczenie, zwłaszcza przy elemencie istotnym dla normalnej pracy pieca. Dobrze też poprosić o uruchomienie albo chociaż potwierdzenie na piśmie, w jakim zakresie ta sprawność była sprawdzana. Czy w obwieszczeniu lub regulaminie licytacji był zapis o wyłączeniu rękojmi?
J
Julka 2026-08-09 09:42
Miałem podobną sytuację przy sprzęcie z masy upadłościowej, tylko u mnie chodziło o zmywarkę kapturową. Przy odbiorze poprosiłem o wpisanie do protokołu wszystkiego, czego fizycznie nie było albo czego nie dało się sprawdzić na miejscu, bo później syndyk zwykle mówi, że sprzęt został odebrany bez zastrzeżeń. Jeśli w opisie było „sprawny i kompletny”, to brak sondy temperatury już jest konkretną rozbieżnością, bo w piecu konwekcyjno-parowym to nie jest ozdoba za parę złotych. Dokumenty serwisowe to druga sprawa, czasem ich faktycznie nie ma, ale dobrze mieć w protokole, że nie zostały przekazane. Ja bym też zrobił zdjęcia przy odbiorze, zwłaszcza panelu, komory, gniazda sondy, tabliczki znamionowej i wyposażenia, które faktycznie wydają. Nie dałbym się zbyć tekstem, że „tak było na zdjęciach”, skoro opis aukcji mówił coś więcej. Dobrze też od razu zapytać, czy mają możliwość uruchomienia pieca na miejscu, choć w magazynach bywa z tym różnie. Jaki to model pieca i czy w ogłoszeniu była wyszczególniona sonda w wyposażeniu?