Upadłość konsumencka a przelew od rodziny na leczenie — czy trzeba zgłosić syndykowi?
D
Dorota_od_terminow
Jestem już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, a syndyk jest na etapie zbierania informacji o moich rachunkach i stałych wydatkach. Mama chce przelać mi około 1800 zł na pilne leczenie zębów, bo sama nie jestem w stanie tego teraz opłacić z pensji. Zastanawiam się, czy taki jednorazowy przelew od rodziny może zostać potraktowany jako mój dodatkowy majątek albo dochód. Czy w takiej sytuacji trzeba od razu zgłaszać syndykowi, że dostało się pieniądze konkretnie na leczenie?
Odpowiedzi (7)
D
Darek
2026-08-10 15:09
A masz już ustalone z syndykiem, jakie wpływy na konto masz mu zgłaszać na bieżąco? Pytam, bo przy upadłości często znaczenie ma nie tylko sama kwota, ale też to, czy przelew wygląda jak darowizna, pomoc celowa na leczenie, czy regularne wsparcie od rodziny. Przy 1800 zł jednorazowo na dentystę dobrze byłoby mieć jasność, jak syndyk to potraktuje, zwłaszcza że jesteś jeszcze na etapie zbierania informacji o rachunkach i wydatkach. Czy mama miałaby wpisać w tytule przelewu, że to na leczenie zębów? No i czy masz już jakiś kosztorys albo rachunek od dentysty, żeby było widać, że pieniądze faktycznie idą na ten konkretny cel. Ja bym się bardziej obawiał braku wyjaśnienia takiego wpływu niż samego faktu, że rodzina pomaga w pilnym leczeniu. Czy ten przelew ma iść na Twoje konto, czy mama może zapłacić bezpośrednio gabinetowi?
K
Krzys
2026-08-10 15:33
U mnie przy upadłości syndyk pytał o każdy większy wpływ na konto, nawet jeśli to była pomoc od rodziny. Taki przelew na leczenie raczej nie powinien być problemem, ale ja bym go po prostu zgłosił i od razu pokazał, że pieniądze poszły na konkretny rachunek za dentystę. Dobrze mieć fakturę albo potwierdzenie wizyty, żeby nie wyglądało to jak dodatkowa gotówka do swobodnego wydania. Syndyk czasem patrzy bardziej na brak informacji niż na sam przelew.
K
Kamil
2026-08-10 15:57
Odpowiedź do Krzys
U mnie przy upadłości syndyk pytał o każdy większy wpływ na konto, nawet jeśli to była pomoc od rodziny. Taki przelew na leczenie raczej nie powinien być proble
Krzys dobrze to ujął, bo przy upadłości lepiej nie robić z takich wpływów „niespodzianki” na koncie. Jeśli to jednorazowa pomoc od mamy konkretnie na leczenie, to zwykle inaczej wygląda niż stały dodatkowy dochód, ale syndyk i tak może zapytać o źródło pieniędzy. Dobrze mieć potwierdzenie przelewu i fakturę albo rachunek od dentysty, żeby było jasne, na co poszła ta kwota. Masz już wycenę albo termin leczenia?
G
GrafikPrasowy
2026-08-10 15:34
To raczej nie jest coś, co można po prostu przemilczeć, bo po ogłoszeniu upadłości syndyk i tak interesuje się przepływami na rachunku. Jednocześnie przelew od mamy na konkretny cel medyczny nie musi automatycznie oznaczać „dochodu” w takim sensie jak pensja, zwłaszcza jeśli da się pokazać, że pieniądze poszły na leczenie. Dobrze byłoby mieć potwierdzenie przelewu z opisem celu i fakturę albo rachunek od dentysty, żeby nie wyglądało to jak swobodne dodatkowe środki. Czy syndyk prosił Cię już o wyciągi z konta za okres po ogłoszeniu upadłości?
A
Atryk
2026-08-10 15:55
Taki przelew lepiej zgłosić syndykowi od razu, zanim sam go zauważy na wyciągu z konta. Przy upadłości każdy wpływ na rachunek może być analizowany, ale jeśli to jednorazowa pomoc od mamy konkretnie na leczenie, dobrze mieć potwierdzenie celu przelewu, np. opis „na leczenie zębów” i fakturę albo kosztorys od dentysty. Syndyk może wtedy ocenić, że to środki przeznaczone na konieczny wydatek zdrowotny, a nie ukrywany dochód. Masz już termin leczenia i jakiś dokument od gabinetu z wyceną?
K
Klaudia
2026-08-10 16:17
A masz już ustalone z syndykiem, jaka część pensji zostaje Ci na bieżące potrzeby i leczenie? Bo przy takim przelewie chyba kluczowe jest, czy to ma być darowizna dla Ciebie, czy mama opłaci leczenie bezpośrednio u dentysty.
A
Ania
2026-08-10 16:21
U mnie syndyk pytał o takie wpływy i lepiej było od razu jasno napisać, że to przelew od mamy konkretnie na leczenie, najlepiej z tytułem przelewu i rachunkiem od dentysty do pokazania. Czy masz już zgodę albo termin tego leczenia?