Upadłość konsumencka a świadczenie 800 plus — czy trzeba zgłosić je syndykowi?

K
Kasia_1986
· 2026-08-11 06:47
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i od niedawna wpływa mi na konto świadczenie 800 plus na dziecko. Zastanawiam się, czy taki wpływ trzeba osobno zgłaszać syndykowi, skoro pieniądze są przeznaczone na bieżące potrzeby dziecka?

Odpowiedzi (8)

K
Krzys 2026-08-11 08:24
800 plus co do zasady nie wchodzi do masy upadłości, bo jest świadczeniem na dziecko i ma szczególną ochronę przed egzekucją. Mimo to dobrze poinformować syndyka, że taki wpływ pojawia się na koncie, żeby nie było później nieporozumień przy analizie historii rachunku. Zwykle wystarczy krótka wiadomość i wskazanie, że to świadczenie wychowawcze przeznaczane na bieżące potrzeby dziecka. Czy syndyk prosił Cię już o comiesięczne zestawienia wpływów i wydatków?
K
Krawiec 2026-08-11 08:58
Odpowiedź do Krzys
800 plus co do zasady nie wchodzi do masy upadłości, bo jest świadczeniem na dziecko i ma szczególną ochronę przed egzekucją. Mimo to dobrze poinformować syndyk
Krzys dobrze to ujął, bo 800 plus jest świadczeniem dla dziecka i co do zasady nie powinno być traktowane jak zwykły dochód upadłego. Ja bym jednak nie zakładał, że syndyk sam się domyśli, skąd są te wpływy, zwłaszcza jeśli sprawdza historię konta zbiorczo. Krótka informacja, że to świadczenie rodzinne na dziecko, zwykle zamyka temat i ogranicza niepotrzebne wyjaśnienia później. Masz to 800 plus na tym samym koncie, które kontroluje syndyk?
T
TestKolorow 2026-08-11 09:16
Odpowiedź do Krawiec
Krzys dobrze to ujął, bo 800 plus jest świadczeniem dla dziecka i co do zasady nie powinno być traktowane jak zwykły dochód upadłego. Ja bym jednak nie zakładał
Krawiec, też bym nie liczył na to, że po samym przelewie wszystko będzie dla syndyka oczywiste, szczególnie jeśli konto ma więcej różnych wpływów. A czy to 800 plus wpływa na osobny rachunek, czy na ten sam, z którego idą też inne płatności?
D
Darek 2026-08-11 09:30
800 plus jest świadczeniem na dziecko i co do zasady nie wchodzi do masy upadłości, więc syndyk nie powinien traktować tych pieniędzy jak środków dla wierzycieli. Mimo to dobrze, żeby syndyk wiedział, skąd pochodzi taki wpływ na konto, bo wtedy nie będzie nieporozumień przy analizie historii rachunku. Można mu po prostu napisać krótko, że od danego miesiąca wpływa świadczenie 800 plus na dziecko. Masz osobne konto na te środki czy wpływają na ten sam rachunek, który sprawdza syndyk?
S
SublimacjaLab 2026-08-11 09:47
800 plus nie wchodzi do masy upadłości i jest świadczeniem na dziecko, więc syndyk co do zasady nie może go przejąć na spłatę wierzycieli. Dla porządku zgłosiłbym sam fakt wpływu, żeby potem nie było nieporozumień na wyciągach z konta.
I
Igor 2026-08-11 10:16
800 plus jest świadczeniem na dziecko i co do zasady nie wchodzi do masy upadłości, więc syndyk nie powinien traktować tych pieniędzy jak środków dla wierzycieli. Mimo to dobrze mieć jasność, czy syndyk wie, skąd pochodzi ten wpływ, zwłaszcza jeśli trafia na konto objęte jego kontrolą.
P
Patrycja 2026-08-11 16:27
800 plus co do zasady jest świadczeniem na dziecko i nie powinno wchodzić do masy upadłości. Mimo tego dobrze, żeby syndyk wiedział, skąd jest taki wpływ na konto, bo i tak może widzieć przelewy albo pytać o źródła pieniędzy. Ja bym po prostu krótko napisał, że wpływa 800 plus na dziecko i tyle. Czy syndyk już prosił Cię o zestawienie wpływów na konto?
M
Marcin 2026-08-11 16:53
Świadczenie 800 plus co do zasady nie wchodzi do masy upadłości, bo jest przeznaczone na potrzeby dziecka i podlega ochronie przed egzekucją. Mimo to dobrze, żeby syndyk wiedział, skąd pochodzi taki wpływ na konto, zwłaszcza jeśli analizuje historię rachunku i regularne wpływy. Zwykle wystarczy krótka informacja, że to świadczenie na dziecko, a nie dodatkowy dochód do dyspozycji upadłego. Czy syndyk prosił Cię już o wykaz wszystkich wpływów na konto?