KRZ: wygrana licytacja komory lakierniczej od syndyka, ale brakuje filtrów i wentylacja nie startuje — co przy odbiorze?
D
Dorota_od_akt
Wygrałam w KRZ licytację używanej komory lakierniczej z masy upadłości i jestem przed podpisaniem protokołu odbioru. Na oględzinach po wygranej okazało się, że brakuje części filtrów sufitowych, a panel uruchamia się, ale wentylacja nie startuje. W opisie sprzedaży było tylko ogólne sformułowanie, że komora jest kompletna i sprawna według stanu na dzień oględzin. Martwi mnie też brak dokumentacji przeglądów oraz informacji, kiedy ostatnio była legalizowana instalacja gazowa. Czy takie braki wpisuje się do protokołu? Czy można jeszcze pytać syndyka o dokumenty przed odbiorem?
Odpowiedzi (2)
A
Atryk
2026-08-11 07:46
Miałem podobną sytuację z maszyną od syndyka i bez wpisania braków do protokołu potem było ciężko cokolwiek wyjaśniać, więc przy odbiorze dopilnowałbym dosłownego zapisu: brak filtrów, wentylacja nie uruchamia się, brak dokumentacji. Masz zdjęcia albo nagranie z próby uruchomienia?
S
Serwisant
2026-08-11 08:20
Odpowiedź do Atryk
Miałem podobną sytuację z maszyną od syndyka i bez wpisania braków do protokołu potem było ciężko cokolwiek wyjaśniać, więc przy odbiorze dopilnowałbym dosłowne
Atryk dobrze pisze, bo przy takich zakupach od syndyka protokół robi później ogromną różnicę. Miałem podobnie z urządzeniem z upadłości i ustne zapewnienia skończyły się tym, że każdy później pamiętał sprawę trochę inaczej. Ja bym nie podpisywał odbioru „bez uwag”, jeśli na miejscu widać brak filtrów i wentylacja nie rusza. W protokole wpisałbym to normalnym językiem, bez ogólników, że panel się uruchamia, ale układ wentylacji nie startuje podczas próby. Brak dokumentacji też bym dopisał, bo przy komorze lakierniczej to nie jest drobiazg, zwłaszcza potem przy serwisie, odbiorach czy BHP. Zdjęcia filtrów i krótki film z próby uruchomienia bardzo pomagają, bo po wywiezieniu sprzętu trudno udowodnić, co było w jakim stanie. Dobrze też mieć na protokole podpis osoby wydającej i datę próby uruchomienia. Masz możliwość zrobić jeszcze jedną próbę działania przy osobie od syndyka przed podpisaniem?