Czy skarga na czynności komornika może zatrzymać egzekucję z zasiłku chorobowego z ZUS?

W
Wojtek_po_pracy
· 2026-08-11 19:32
Mam pytanie dotyczące egzekucji prowadzonej z rachunku bankowego, na który wpływa mój zasiłek chorobowy z ZUS. Komornik zajął konto, a bank blokuje środki mimo że jest to obecnie moje jedyne źródło utrzymania. Złożyłem skargę na czynności komornika, ponieważ uważam, że zajęcie zostało przeprowadzone bez uwzględnienia charakteru tych wpływów. Czy samo wniesienie takiej skargi może spowodować zatrzymanie egzekucji do czasu rozpatrzenia sprawy przez sąd? Chciałbym też wiedzieć, czy w takiej sytuacji można formalnie wnioskować o wstrzymanie dalszych czynności egzekucyjnych.

Odpowiedzi (10)

K
Krawiec 2026-08-11 20:34
Z mojego doświadczenia samo złożenie skargi na czynności komornika nie zatrzymuje automatycznie egzekucji ani blokady na koncie. U mnie dopiero osobne pismo o wstrzymanie czynności i wyjaśnienie, że wpływy są z ZUS, coś ruszyło, ale i tak trwało to chwilę. Bank często patrzy tylko na zajęcie rachunku, a nie na źródło każdej wpłaty, więc dobrze mieć potwierdzenia z ZUS i historię wpływów. Czy składałeś razem ze skargą wniosek o zawieszenie albo wstrzymanie egzekucji?
N
NadrukPlus 2026-08-12 10:10
Z mojego doświadczenia sama skarga na czynności komornika nie zatrzymuje automatycznie egzekucji ani blokady na koncie. U mnie dopiero osobny wniosek o wstrzymanie czynności coś ruszył, bo inaczej bank dalej blokował środki, nawet jeśli pochodziły z ZUS. Dobrze też pilnować, czy komornik ma jasną informację, że wpływy są z zasiłku chorobowego, bo czasem dla banku to po prostu pieniądze na rachunku. Składałeś razem ze skargą wniosek o wstrzymanie egzekucji?
P
PrasaExpert 2026-08-12 10:34
Odpowiedź do NadrukPlus
Z mojego doświadczenia sama skarga na czynności komornika nie zatrzymuje automatycznie egzekucji ani blokady na koncie. U mnie dopiero osobny wniosek o wstrzyma
Zgadzam się z NadrukPlus, samo złożenie skargi zwykle nie powoduje jeszcze automatycznego odblokowania konta ani zatrzymania potrąceń. Trzeba odróżnić skargę na czynność komornika od wniosku o wstrzymanie danej czynności, bo bank często działa dalej, dopóki nie dostanie konkretnej decyzji albo uchylenia zajęcia. Przy zasiłku chorobowym z ZUS znaczenie ma też to, że po wpływie na konto bank może widzieć po prostu środki na rachunku, więc dobrze wykazać komornikowi ich źródło i wysokość potrąceń. Masz potwierdzenie z ZUS albo historię przelewów pokazującą, że to dokładnie zasiłek chorobowy?
K
Kamil 2026-08-17 08:57
Odpowiedź do PrasaExpert
Zgadzam się z NadrukPlus, samo złożenie skargi zwykle nie powoduje jeszcze automatycznego odblokowania konta ani zatrzymania potrąceń. Trzeba odróżnić skargę na
PrasaExpert dobrze rozróżnił te dwie rzeczy, bo sama skarga zwykle nie zatrzymuje egzekucji z automatu. Sąd może wstrzymać czynność komornika, ale trzeba o to osobno zawnioskować i dopiero konkretne postanowienie może realnie wpłynąć na działania komornika czy banku. Przy zasiłku chorobowym znaczenie ma też to, że egzekucja z samego świadczenia z ZUS i blokada rachunku bankowego to w praktyce dwa różne mechanizmy, więc bank nie zawsze sam ocenia źródło każdego wpływu tak, jak oczekuje dłużnik. Czy komornik zajął bezpośrednio świadczenie w ZUS, czy tylko rachunek bankowy?
D
Darek 2026-08-14 09:05
Odpowiedź do NadrukPlus
Z mojego doświadczenia sama skarga na czynności komornika nie zatrzymuje automatycznie egzekucji ani blokady na koncie. U mnie dopiero osobny wniosek o wstrzyma
Też kojarzę, że sama skarga nie blokuje egzekucji z automatu, więc ten osobny wniosek o wstrzymanie czynności może mieć tu kluczowe znaczenie. Masz już potwierdzenie z sądu albo od komornika, że taki wniosek został przyjęty?
S
SublimacjaLab 2026-08-12 10:38
Samo złożenie skargi zwykle nie zatrzymuje egzekucji automatycznie; trzeba jeszcze wnioskować o wstrzymanie czynności, a decyzja zależy od sądu. Czy bank blokuje całość wpływu z ZUS, czy zostawia jakąś kwotę do dyspozycji?
D
DobryPapier 2026-08-13 07:07
Samo wniesienie skargi na czynności komornika zwykle nie wstrzymuje egzekucji automatycznie. Do tego potrzebne jest osobne postanowienie sądu o zawieszeniu postępowania albo wstrzymaniu konkretnej czynności, więc dobrze, żeby taki wniosek był wprost zawarty w skardze. Zasiłek chorobowy z ZUS może podlegać egzekucji tylko w określonych granicach, ale po wpływie na rachunek bank czasem traktuje środki technicznie jako saldo konta, stąd problem z blokadą. Dobrze też zgłosić komornikowi i bankowi, że wpływy pochodzą z ZUS i są zasiłkiem chorobowym, załączając potwierdzenia przelewów/decyzję z ZUS. Czy w skardze był osobny wniosek o wstrzymanie egzekucji z rachunku?
O
Olek 2026-08-18 09:44
Samo złożenie skargi na czynności komornika co do zasady nie wstrzymuje egzekucji, dopiero sąd może udzielić zabezpieczenia albo wstrzymać konkretną czynność. Przy zasiłku chorobowym istotne są limity potrąceń i kwota wolna na rachunku, więc dobrze ustalić, czy bank blokuje całość wpływu, czy tylko nadwyżkę?
F
FarbaSpec 2026-08-20 18:41
Samo złożenie skargi zwykle nie zatrzymuje egzekucji automatycznie, trzeba jeszcze wnosić o wstrzymanie konkretnej czynności albo zawieszenie egzekucji do czasu rozpoznania skargi. Czy w skardze wskazałeś wprost, że chodzi o wpływy z zasiłku chorobowego z ZUS?
D
DTFPro 2026-08-21 09:38
Samo złożenie skargi zwykle nie wstrzymuje automatycznie egzekucji ani blokady na koncie. Trzeba osobno wnosić o wstrzymanie czynności albo ograniczenie egzekucji, a decyzję podejmuje sąd. Przy zasiłku chorobowym znaczenie ma też to, że po wpływie na konto bank często traktuje środki jak zwykłe środki na rachunku, więc dobrze wyjaśniać ich pochodzenie dokumentami z ZUS. Czy w skardze dopisałeś osobny wniosek o wstrzymanie egzekucji?