Czy skarga na czynności komornika może zatrzymać egzekucję z zasiłku chorobowego z ZUS?
W
Wojtek_po_pracy
Mam pytanie dotyczące egzekucji prowadzonej z rachunku bankowego, na który wpływa mój zasiłek chorobowy z ZUS. Komornik zajął konto, a bank blokuje środki mimo że jest to obecnie moje jedyne źródło utrzymania. Złożyłem skargę na czynności komornika, ponieważ uważam, że zajęcie zostało przeprowadzone bez uwzględnienia charakteru tych wpływów. Czy samo wniesienie takiej skargi może spowodować zatrzymanie egzekucji do czasu rozpatrzenia sprawy przez sąd? Chciałbym też wiedzieć, czy w takiej sytuacji można formalnie wnioskować o wstrzymanie dalszych czynności egzekucyjnych.
Odpowiedzi (1)
K
Krawiec
2026-08-11 20:34
Z mojego doświadczenia samo złożenie skargi na czynności komornika nie zatrzymuje automatycznie egzekucji ani blokady na koncie. U mnie dopiero osobne pismo o wstrzymanie czynności i wyjaśnienie, że wpływy są z ZUS, coś ruszyło, ale i tak trwało to chwilę. Bank często patrzy tylko na zajęcie rachunku, a nie na źródło każdej wpłaty, więc dobrze mieć potwierdzenia z ZUS i historię wpływów. Czy składałeś razem ze skargą wniosek o zawieszenie albo wstrzymanie egzekucji?