Upadłość firmy remontowej a materiały kupione z mojej zaliczki – kto może je wydać?

M
Magda_z_Lodzi
· 2026-08-12 20:58
Podpisałam umowę z firmą remontową na wykończenie lokalu usługowego i wpłaciłam zaliczkę na robociznę oraz materiały. Część materiałów podobno została już kupiona, ale leży w magazynie wykonawcy, a prace stanęły po informacji o upadłości firmy. Nie mam pewności, czy faktury były wystawione na mnie, czy na firmę remontową, bo dostałam tylko ogólne rozliczenie zaliczki. Zależy mi głównie na tym, żeby odzyskać płytki, armaturę i drzwi, bo były zamawiane pod konkretny projekt. Czy mogę żądać wydania materiałów? Czy ma znaczenie, na kogo są faktury?

Odpowiedzi (9)

D
DrukarniaX 2026-08-12 21:23
Kluczowe będzie to, na kogo faktycznie kupiono materiały i kto jest ich właścicielem według dokumentów. Jeśli faktury są na firmę remontową, syndyk może traktować je jako składnik masy upadłości, nawet jeśli pieniądze pochodziły z Pani zaliczki. Jeśli faktury są na Panią albo da się wykazać, że firma kupowała je wyłącznie w Pani imieniu, można żądać ich wydania, ale raczej już w kontakcie z syndykiem, nie z dawnym wykonawcą. Dobrze zebrać umowę, rozliczenie zaliczki, korespondencję i poprosić o kopie faktur. Czy w umowie jest zapis, kiedy własność materiałów przechodzi na Panią?
S
Serwisant 2026-08-12 22:49
Kluczowe będzie to, kto formalnie jest właścicielem materiałów: jeśli faktury są na firmę remontową, po upadłości może tym dysponować syndyk, a jeśli na Ciebie, masz mocniejszą podstawę do żądania wydania rzeczy. Spróbuj ustalić u syndyka i w dokumentach, na kogo wystawiono faktury i czy materiały da się konkretnie przypisać do Twojej zaliczki.
F
FarbaSpec 2026-08-13 07:23
Miałem podobną sytuację, tylko u mnie chodziło o ekipę od instalacji i część sprzętu kupionego z moich pieniędzy. Kluczowe okazało się nie to, że ja dałem zaliczkę, ale na kogo były faktury i czy dało się konkretnie wskazać, które rzeczy są „moje”. Jeśli faktury są na firmę remontową, to syndyk może traktować te materiały jako majątek firmy, nawet jeśli pieniądze poszły z Twojej zaliczki. U mnie pomogło dopiero zebranie maili, rozliczeń, zdjęć materiałów i numerów zamówień, bo wtedy dało się rozmawiać bardziej konkretnie. Sam wykonawca po ogłoszeniu upadłości zwykle już nie może sobie swobodnie wydawać rzeczy z magazynu, bo decyduje syndyk albo zarządca masy upadłości. Nie zwlekałbym z pisemnym zgłoszeniem sprawy do syndyka, bo później wszystko może wejść w ogólne rozliczenie wierzycieli. Dobrze też ustalić, czy materiały są w ogóle opłacone u dostawcy, bo czasem okazuje się, że leżą, ale formalnie nadal nie są własnością wykonawcy. Masz jakiekolwiek potwierdzenie zamówienia konkretnych materiałów na Twój lokal?
P
PraktykDTG 2026-08-13 08:09
Odpowiedź do FarbaSpec
Miałem podobną sytuację, tylko u mnie chodziło o ekipę od instalacji i część sprzętu kupionego z moich pieniędzy. Kluczowe okazało się nie to, że ja dałem zalic
FarbaSpec dobrze to ujął, sama zaliczka może nie wystarczyć, jeśli materiały formalnie kupowała firma remontowa i są ujęte u niej w papierach. Tu chyba kluczowe będzie wyciągnięcie faktur albo chociaż specyfikacji z rozliczenia, żeby ustalić, czy da się wskazać konkretne rzeczy przypisane do tej umowy.
P
PloterPro 2026-08-22 19:45
Odpowiedź do PraktykDTG
FarbaSpec dobrze to ujął, sama zaliczka może nie wystarczyć, jeśli materiały formalnie kupowała firma remontowa i są ujęte u niej w papierach. Tu chyba kluczowe
PraktykDTG ma rację, u mnie w podobnej sytuacji dopiero po numerach faktur i nazwach konkretnych materiałów dało się coś ruszyć. Sama informacja, że „materiały kupione z zaliczki”, była za mało konkretna, bo magazyn traktował je jako towar firmy wykonawczej. Pomogło dopiero zestawienie: co kupione, kiedy, za ile i na kogo wystawione dokumenty. Jeśli faktury są na firmę remontową, to bez kontaktu z syndykiem może być ciężko cokolwiek odebrać z magazynu. Masz w umowie zapis, że materiały po zakupie przechodzą na Ciebie?
P
PrasaExpert 2026-08-13 08:37
Odpowiedź do FarbaSpec
Miałem podobną sytuację, tylko u mnie chodziło o ekipę od instalacji i część sprzętu kupionego z moich pieniędzy. Kluczowe okazało się nie to, że ja dałem zalic
FarbaSpec dobrze to ujął: sama zaliczka zwykle nie przesądza jeszcze, że konkretne materiały są Twoje, bo duże znaczenie ma to, kto widnieje na fakturach i czy da się je jednoznacznie oddzielić od reszty majątku firmy. Masz w umowie albo rozliczeniu wskazane konkretne pozycje materiałów, ilości i ceny?
P
Patrycja 2026-08-13 09:28
Tu dużo zależy od tego, na kogo faktycznie kupiono materiały i kto widnieje na fakturach. Jeśli faktury są na firmę remontową, to syndyk może traktować te rzeczy jako majątek firmy, nawet jeśli pieniądze pochodziły z Twojej zaliczki. Spróbowałabym zdobyć kopie faktur, potwierdzenia zamówień i korespondencję, bo bez tego trudno będzie wykazać, że materiały były kupione konkretnie dla Ciebie. Masz w umowie zapis, że materiały po zakupie przechodzą na Twoją własność?
M
Marcin 2026-08-13 10:26
Kluczowe będzie chyba to, na kogo faktycznie kupiono materiały i czy da się je jednoznacznie przypisać do Twojej zaliczki, bo przy upadłości wykonawcy może to mieć duże znaczenie. Masz w umowie albo rozliczeniu zapis, że materiały po zakupie stają się Twoją własnością?
A
Agnieszka 2026-08-20 09:31
Dużo zależy od tego, na kogo są faktury i czy te materiały da się jednoznacznie powiązać z Twoją zaliczką, bo przy upadłości może wejść w to syndyk. Masz w umowie albo rozliczeniu zapis, że materiały po zakupie przechodzą na Ciebie?