Upadłość firmy remontowej a materiały kupione z mojej zaliczki – kto może je wydać?
M
Magda_z_Lodzi
Podpisałam umowę z firmą remontową na wykończenie lokalu usługowego i wpłaciłam zaliczkę na robociznę oraz materiały. Część materiałów podobno została już kupiona, ale leży w magazynie wykonawcy, a prace stanęły po informacji o upadłości firmy. Nie mam pewności, czy faktury były wystawione na mnie, czy na firmę remontową, bo dostałam tylko ogólne rozliczenie zaliczki. Zależy mi głównie na tym, żeby odzyskać płytki, armaturę i drzwi, bo były zamawiane pod konkretny projekt. Czy mogę żądać wydania materiałów? Czy ma znaczenie, na kogo są faktury?
Odpowiedzi (2)
D
DrukarniaX
2026-08-12 21:23
Kluczowe będzie to, na kogo faktycznie kupiono materiały i kto jest ich właścicielem według dokumentów. Jeśli faktury są na firmę remontową, syndyk może traktować je jako składnik masy upadłości, nawet jeśli pieniądze pochodziły z Pani zaliczki. Jeśli faktury są na Panią albo da się wykazać, że firma kupowała je wyłącznie w Pani imieniu, można żądać ich wydania, ale raczej już w kontakcie z syndykiem, nie z dawnym wykonawcą. Dobrze zebrać umowę, rozliczenie zaliczki, korespondencję i poprosić o kopie faktur. Czy w umowie jest zapis, kiedy własność materiałów przechodzi na Panią?
S
Serwisant
2026-08-12 22:49
Kluczowe będzie to, kto formalnie jest właścicielem materiałów: jeśli faktury są na firmę remontową, po upadłości może tym dysponować syndyk, a jeśli na Ciebie, masz mocniejszą podstawę do żądania wydania rzeczy. Spróbuj ustalić u syndyka i w dokumentach, na kogo wystawiono faktury i czy materiały da się konkretnie przypisać do Twojej zaliczki.