KRZ: wygrana licytacja podnośnika nożycowego od syndyka, ale brakuje pilota i jedna strona opada — co przy odbiorze?

J
Janek_z_Radomia
· 2026-08-12 21:06
Wygrałem w KRZ licytację używanego podnośnika nożycowego z hali produkcyjnej upadłej firmy i jestem przed podpisaniem protokołu odbioru. W opisie była informacja, że sprzęt jest sprawny, ale na miejscu okazało się, że brakuje pilota przewodowego, a przy krótkiej próbie jedna strona lekko opada po zatrzymaniu. Syndyk twierdzi, że sprzedaje to w stanie zastanym, a ja wpłaciłem już całą cenę, około 18 tys. zł. Czy przy odbiorze mogę wpisać takie braki i objawy do protokołu, żeby później nie było, że wszystko przyjąłem bez zastrzeżeń? Jak to zwykle wygląda przy takich licytacjach od syndyka, gdy problem wychodzi dopiero na miejscu?

Odpowiedzi (4)

P
PloterPro 2026-08-12 22:03
Nie podpisywałbym protokołu bez wpisania tych usterek wprost: brak pilota i opadanie jednej strony po zatrzymaniu. „Stan zastany” to jedno, ale jeśli w opisie było „sprawny”, to dobrze mieć ślad, że stan przy odbiorze nie zgadza się z opisem. Zrób zdjęcia/film z próby i poproś syndyka o dopisanie zastrzeżeń do protokołu, nawet jeśli twierdzi, że nic z tym nie zrobi. Masz kopię opisu z KRZ z tą informacją o sprawności?
G
GrafikPrasowy 2026-08-12 22:20
Tu bym ostrożnie rozdzielił dwie rzeczy: sprzedaż „w stanie zastanym” nie oznacza automatycznie, że można pominąć rozbieżność z opisem, jeśli w ogłoszeniu było wprost „sprawny”. Brak pilota i opadanie jednej strony dobrze wpisać do protokołu przed podpisaniem, nawet jeśli syndyk twierdzi, że to bez znaczenia. Nie podpisywałbym odbioru bez zastrzeżeń, bo potem trudniej będzie wykazać, że problem był już przy wydaniu. Czy w opisie licytacji były zdjęcia pilota albo informacja o kompletnym sterowaniu?
P
PraktykDTG 2026-08-12 22:35
Nie podpisywałbym protokołu „na czysto”, jeśli opis mówił o sprawności, a na odbiorze wychodzi brak pilota i opadanie jednej strony. W protokole wpisałbym dokładnie te zastrzeżenia: brak pilota przewodowego, brak możliwości pełnego sprawdzenia oraz objaw opadania po zatrzymaniu, najlepiej z godziną próby i zdjęciami/filmem. Sprzedaż przez syndyka w stanie zastanym nie oznacza automatycznie, że opis może być sprzeczny ze stanem faktycznym, więc przy większej kwocie dobrze mieć ślad, że wada była ujawniona przed odbiorem. Czy w obwieszczeniu albo regulaminie licytacji było wyłączenie rękojmi?
A
Ania 2026-08-12 22:59
Do protokołu wpisałbym dokładnie brak pilota i opadanie jednej strony po zatrzymaniu, najlepiej z zaznaczeniem, że stan nie zgadza się z opisem „sprawny”. Masz jakieś zdjęcia albo film z tej próby na miejscu?