Czy zarzut przedawnienia długu może zatrzymać egzekucję z rachunku bankowego?

K
Kasia_na_etacie
· 2026-08-12 21:59
Mam pytanie dotyczące egzekucji prowadzonej na podstawie starego tytułu wykonawczego. Komornik zajął rachunek bankowy, a dług według mojej wiedzy może być już przedawniony, ponieważ sprawa dotyczy zobowiązania sprzed wielu lat. Chciałabym ustalić, czy samo podniesienie zarzutu przedawnienia może doprowadzić do zatrzymania egzekucji, czy postępowanie będzie nadal prowadzone do czasu rozstrzygnięcia przez sąd. Interesuje mnie też, czy w takiej sytuacji komornik ma możliwość wstrzymania zajęcia środków na koncie, jeżeli dłużnik kwestionuje wykonalność roszczenia.

Odpowiedzi (4)

P
PraktykDTG 2026-08-12 22:32
Samo powołanie się na przedawnienie zwykle nie blokuje od razu zajęcia rachunku, bo komornik działa na podstawie tytułu wykonawczego i nie bada takich zarzutów co do zasady. Znaczenie ma też to, jaki to dokładnie tytuł, kiedy został wydany i czy wcześniej były podejmowane czynności przerywające bieg przedawnienia. Dopiero odpowiednie rozstrzygnięcie sądu może realnie wpłynąć na dalszą egzekucję. Czy masz datę wydania tytułu wykonawczego i informację, kiedy ostatnio wierzyciel podejmował jakieś działania w tej sprawie?
M
Maja 2026-08-12 22:41
U mnie samo napisanie do komornika, że dług jest przedawniony, nie zatrzymało zajęcia konta, bo komornik działał dalej na podstawie tytułu, dopóki sąd niczego nie wstrzymał. Masz informację, z którego roku jest tytuł wykonawczy?
K
Kolorysta 2026-08-12 22:47
Sam zarzut przedawnienia zwykle nie zatrzymuje automatycznie egzekucji z rachunku bankowego. Komornik działa na podstawie tytułu wykonawczego i co do zasady prowadzi sprawę dalej, dopóki nie ma decyzji sądu albo innej podstawy do umorzenia lub zawieszenia. Przy starym długu istotne jest, jaki to tytuł, kiedy został wydany i czy w międzyczasie były czynności przerywające bieg przedawnienia. Czy chodzi o wyrok/nakaz zapłaty, czy np. bankowy tytuł egzekucyjny?
P
Pawel 2026-08-12 22:59
Samo zgłoszenie przedawnienia zwykle nie zatrzymuje zajęcia rachunku, bo komornik działa na podstawie tytułu wykonawczego i nie bada sam przedawnienia długu. Trzeba doprowadzić do rozstrzygnięcia przez sąd, np. w sprawie o pozbawienie wykonalności tytułu, a przy tym można próbować uzyskać zabezpieczenie wstrzymujące egzekucję.