Odszkodowanie z ubezpieczenia upraw po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy ubezpieczyciel może potrącić zaległą składkę?

R
Robert_po_licytacji
· 2026-08-13 13:47
Prowadzę gospodarstwo rolne jako osoba fizyczna, głównie zboża i kukurydzę, około 75 hektarów w dzierżawie i własności. Obwieszczenie o restrukturyzacji było w lipcu, a szkoda gradowa w kukurydzy została zgłoszona już po tej dacie. Rzeczoznawca był na polu, protokół jest spisany, a wstępna kwota odszkodowania ma wynosić około 48 tys. zł. Problem w tym, że mam jeszcze zaległą część składki z polisy za poprzedni sezon, mniej więcej 9 tys. zł. Ubezpieczyciel telefonicznie zasugerował, że może rozliczyć tę zaległość z wypłaty, zanim przeleje resztę pieniędzy. Nadzorca układu wie o sprawie, ale na razie poprosił mnie o dokumenty z polisy i korespondencję z ubezpieczycielem. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego ubezpieczyciel może potrącić starą zaległość składkową z odszkodowania za nową szkodę?

Odpowiedzi (4)

H
HaftStudio 2026-08-13 16:36
Po obwieszczeniu restrukturyzacji potrącanie zaległej składki przez ubezpieczyciela nie jest takie oczywiste, bo wierzytelności sprzed dnia układowego co do zasady wchodzą do restrukturyzacji i nie można ich sobie dowolnie kompensować z późniejszym odszkodowaniem. Kluczowe będzie, czy zaległa rata składki była wymagalna przed obwieszczeniem i jak dokładnie ubezpieczyciel uzasadnia potrącenie.
K
Kolorysta 2026-08-13 17:56
Odpowiedź do HaftStudio
Po obwieszczeniu restrukturyzacji potrącanie zaległej składki przez ubezpieczyciela nie jest takie oczywiste, bo wierzytelności sprzed dnia układowego co do zas
HaftStudio dobrze to ujął, bo po otwarciu restrukturyzacji ubezpieczyciel nie może tego traktować jak zwykłego rozliczenia „mam dług, to sobie potrącę”. Duże znaczenie ma data powstania zaległej składki i to, czy była wymagalna przed dniem układowym. Jeśli odszkodowanie wynika ze szkody zgłoszonej już po obwieszczeniu, to robi się temat do sprawdzenia, czy w ogóle są spełnione warunki potrącenia. Ubezpieczyciele czasem automatycznie pomniejszają wypłatę, ale przy restrukturyzacji taka automatyka może być do podważenia. Ja bym pilnował, żeby wszystko było na piśmie: decyzja, podstawa potrącenia i wskazanie, z jakiej konkretnie raty składki to potrącono. Bez tego trudno ocenić, czy działają zgodnie z zasadami restrukturyzacji. Masz już oficjalną decyzję o wypłacie, czy na razie tylko informację o wstępnej kwocie?
M
Marcin 2026-08-22 07:43
Po obwieszczeniu o restrukturyzacji takie potrącenie przez ubezpieczyciela nie jest już takie oczywiste, bo wierzytelności sprzed dnia obwieszczenia co do zasady wchodzą do układu i nie powinny być sobie swobodnie kompensowane z nowym odszkodowaniem. Duże znaczenie ma jednak, kiedy dokładnie powstała zaległość składkowa i czy ubezpieczyciel złożył jakieś oświadczenie o potrąceniu. Sam fakt, że szkoda była po obwieszczeniu, może przemawiać za tym, że odszkodowanie jest nową wierzytelnością gospodarstwa, a stara składka powinna być zgłoszona w restrukturyzacji. Czy zaległa rata składki była wymagalna jeszcze przed dniem obwieszczenia?
F
FarbaSpec 2026-08-25 09:25
U mnie przy podobnej sytuacji ubezpieczyciel od razu próbował rozliczyć zaległą ratę składki z odszkodowania, mimo że gospodarstwo było już po obwieszczeniu. Doradca restrukturyzacyjny tłumaczył mi wtedy, że po tej dacie takie potrącenia nie są takie oczywiste, bo wszystko wchodzi w rygor postępowania i trzeba patrzeć, kiedy powstała wierzytelność oraz kiedy szkoda. Skończyło się na tym, że poprosiłem o pisemne stanowisko ubezpieczyciela i dopiero po interwencji doradcy wypłacili kwotę bez samowolnego potrącenia. Masz już decyzję o wypłacie, czy na razie tylko wycenę z protokołu?