Upadłość konsumencka a ekwiwalent za niewykorzystany urlop — czy trzeba zgłosić go syndykowi?
M
Monika_z_Poznania
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i niedawno zakończyłam stosunek pracy. Pracodawca ma wypłacić mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop, ale nie wiem, czy taka kwota jest traktowana tak samo jak zwykłe wynagrodzenie. Czy powinnam przed wypłatą poinformować o tym syndyka, czy wystarczy wykazać środki po ich otrzymaniu? Zastanawiam się też, czy ma znaczenie, że ekwiwalent dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, a wypłata nastąpi już po jej ogłoszeniu.
Odpowiedzi (9)
A
Agnieszka
2026-08-14 13:36
U mnie syndyk traktował ekwiwalent za urlop podobnie jak wynagrodzenie, więc po prostu od razu dałam mu znać, zanim jeszcze pieniądze wpłynęły, żeby nie było potem nieporozumień. Znaczenie miało raczej to, kiedy środki faktycznie dostałam i jaka część podlega potrąceniu, a nie sam fakt, za jaki okres był urlop.
Z
Znakowanie24
2026-08-14 15:52
Odpowiedź do Agnieszka
U mnie syndyk traktował ekwiwalent za urlop podobnie jak wynagrodzenie, więc po prostu od razu dałam mu znać, zanim jeszcze pieniądze wpłynęły, żeby nie było po
Agnieszka dobrze to ujęła, bo w praktyce syndycy często patrzą na ekwiwalent za urlop podobnie jak na wypłatę ze stosunku pracy. To nie jest „premia” ani darowizna, tylko świadczenie związane z zatrudnieniem, więc może mieć znaczenie dla masy upadłości i ewentualnych potrąceń. Ja bym nie czekał z informacją do momentu, aż pieniądze już będą na koncie, bo wcześniejsze zgłoszenie zwykle porządkuje sprawę. Istotne może być to, kiedy roszczenie powstało, kiedy umowa się zakończyła i kiedy faktycznie nastąpi wypłata. To, że urlop dotyczył okresu sprzed upadłości, nie musi automatycznie oznaczać, że cała kwota zostaje poza zainteresowaniem syndyka. Często i tak rozstrzygające jest, czy środki wpływają już w trakcie postępowania i czy podlegają ochronie jak wynagrodzenie. Dobrze mieć też od pracodawcy rozbicie kwoty brutto/netto oraz informację, za jaki okres jest ekwiwalent. A syndyk podał już wcześniej, jak traktuje dodatkowe wypłaty od pracodawcy?
I
Igor
2026-08-14 21:20
Odpowiedź do Agnieszka
U mnie syndyk traktował ekwiwalent za urlop podobnie jak wynagrodzenie, więc po prostu od razu dałam mu znać, zanim jeszcze pieniądze wpłynęły, żeby nie było po
Agnieszka dobrze to ujęła, u mnie też liczył się głównie moment wypłaty i to, jak syndyk potraktuje kwotę przy potrąceniu. Dałabym znać od razu, a potem po wpływie pokazała dokładną kwotę z paska albo przelewu.
K
Krzys
2026-08-14 16:07
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop zwykle jest traktowany podobnie jak świadczenie związane ze stosunkiem pracy, więc w upadłości może interesować syndyka tak samo jak wynagrodzenie. Ja dałbym znać syndykowi przed wypłatą, zwłaszcza jeśli urlop dotyczył okresu sprzed ogłoszenia upadłości.
D
Drukarniarz
2026-08-14 18:38
A kiedy dokładnie powstało prawo do tego ekwiwalentu: przed ogłoszeniem upadłości czy już po? Od tego może zależeć, jak syndyk potraktuje tę wypłatę.
M
Marcin
2026-08-14 19:16
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop zwykle jest traktowany jak należność ze stosunku pracy, więc w upadłości lepiej od razu poinformować syndyka o spodziewanej wypłacie i potem pokazać wpływ na konto. Znaczenie może mieć to, czy prawo do ekwiwalentu powstało przed ogłoszeniem upadłości czy już po niej — kiedy dokładnie zakończyłaś umowę?
G
GrafikPrasowy
2026-08-14 20:22
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop zwykle traktuje się podobnie jak świadczenie związane z pracą, więc syndyk raczej będzie chciał o tym wiedzieć. Ja bym zgłosił to od razu, jeszcze przed wypłatą, żeby potem nie było zarzutu, że coś zostało pominięte. To, że ekwiwalent dotyczy okresu sprzed upadłości, może mieć znaczenie, bo liczy się też moment powstania prawa do tej kwoty i moment wypłaty. Czy syndyk wcześniej określał Ci, jak masz zgłaszać dodatkowe wpływy poza pensją?
P
PrasaExpert
2026-08-21 19:07
U mnie syndyk traktował ekwiwalent za urlop jak składnik rozliczenia z pracy, więc po prostu zgłosiłem mu informację o planowanej wypłacie i potem pokazałem wpływ na konto. Jeśli to dotyczy okresu sprzed upadłości, tym bardziej bym nie czekał z informacją do ostatniej chwili.
N
NadrukPlus
2026-08-26 07:30
Odpowiedź do PrasaExpert
U mnie syndyk traktował ekwiwalent za urlop jak składnik rozliczenia z pracy, więc po prostu zgłosiłem mu informację o planowanej wypłacie i potem pokazałem wpł
PrasaExpert dobrze zwraca uwagę na kontakt z syndykiem, ale ja bym tylko ostrożnie doprecyzował, że sam ekwiwalent nie zawsze da się automatycznie wrzucić do jednego worka ze zwykłą pensją bez sprawdzenia, jak syndyk to kwalifikuje w danej sprawie. Skoro wypłata dopiero ma być, rozsądnie brzmi poinformowanie syndyka wcześniej, żeby potem nie było wrażenia, że coś zostało przemilczane. To, że ekwiwalent dotyczy okresu sprzed upadłości, może mieć znaczenie, zwłaszcza przy ustalaniu, czy wchodzi do masy upadłości i w jakim zakresie. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na wcześniejszym etapie?