KRZ: wygrana licytacja chłodni magazynowej od syndyka, ale agregat nie startuje i brakuje panelu sterowania — co przy odbiorze?
T
Tomek_82
Wygrałem w KRZ licytację chłodni magazynowej z demontażu po upadłej firmie spożywczej i mam jechać na odbiór w przyszłym tygodniu. W opisie była mowa o kompletnej komorze z agregatem, ale na zdjęciach po dokładniejszym obejrzeniu widzę, że brakuje panelu sterowania przy drzwiach. Syndyk twierdzi, że urządzenie było sprawne w dniu oględzin, tylko teraz nikt na miejscu nie potrafi go uruchomić. Martwi mnie też, że część przewodów wygląda na odłączone po demontażu instalacji z hali. Czy brak panelu traktować jako istotną niezgodność? Czy przy odbiorze można żądać próby uruchomienia?
Odpowiedzi (9)
K
Klaudia
2026-08-14 14:38
Przy odbiorze wpisałbym do protokołu każdy brak i fakt, że agregatu nie dało się uruchomić na miejscu, bo potem będzie trudno udowodnić, że problem istniał przed demontażem. Sprawdź też dokładnie, czy w opisie licytacji panel sterowania był częścią zestawu, czy tylko wynikał ze zdjęć.
O
Olek
2026-08-14 16:01
Odpowiedź do Klaudia
Przy odbiorze wpisałbym do protokołu każdy brak i fakt, że agregatu nie dało się uruchomić na miejscu, bo potem będzie trudno udowodnić, że problem istniał prze
Klaudia ma rację co do protokołu, ale ja bym tu uważał z założeniem, że samo wpisanie braków od razu coś rozwiązuje. Przy zakupach od syndyka często jest formuła „jak stoi”, więc późniejsze roszczenia bywają mocno ograniczone, zwłaszcza jeśli była możliwość oględzin. Mimo tego brak panelu sterowania i brak możliwości uruchomienia agregatu dobrze odnotować bardzo konkretnie, bez ogólników typu „stan nieznany”. Dobrze też zrobić zdjęcia przy odbiorze, szczególnie miejsc po brakujących elementach, tabliczek znamionowych i okablowania. Jeśli w opisie była „kompletna komora z agregatem”, to panel sterowania może być istotny, ale dużo zależy od tego, czy był pokazany na zdjęciach albo wymieniony w dokumentach. Syndykowe „było sprawne” ustnie niewiele daje, jeśli nie ma tego w papierach. Ja bym przed demontażem poprosił jeszcze o dopisanie, że urządzenia nie uruchomiono przy wydaniu, a nie że kupujący nie umiał uruchomić. Masz gdzieś dokładną treść ogłoszenia z KRZ?
D
Drukarniarz
2026-08-14 19:49
Przy odbiorze wpisałbym do protokołu brak panelu sterowania i brak możliwości uruchomienia agregatu, bo „kompletna komora z agregatem” to co innego niż sprzęt, którego nie da się sprawdzić. Masz w ogłoszeniu albo regulaminie licytacji zapis o sprzedaży w stanie zastanym i wyłączeniu rękojmi?
T
TestKolorow
2026-08-20 09:01
Odpowiedź do Drukarniarz
Przy odbiorze wpisałbym do protokołu brak panelu sterowania i brak możliwości uruchomienia agregatu, bo „kompletna komora z agregatem” to co innego niż sprzęt,
Drukarniarz dobrze to ujął, bo przy takim odbiorze protokół będzie później najważniejszym papierem. Ja bym nie podpisywał odbioru „bez uwag”, jeśli panelu fizycznie nie ma, a agregatu nikt nie umie odpalić, tylko wpisał konkretnie, że nie dało się potwierdzić sprawności zestawu. Przy sprzedaży od syndyka często jest „stan zastany”, ale to nie znaczy, że opis może sobie mówić o kompletnej chłodni, a przy odbiorze wychodzi brak elementu sterowania. Zrobiłbym też zdjęcia przy syndyku albo osobie wydającej sprzęt. Masz gdzieś w KRZ zapisane wyposażenie chłodni bardziej szczegółowo niż samo „komora z agregatem”?
M
Marcin
2026-08-21 10:09
Odpowiedź do TestKolorow
Drukarniarz dobrze to ujął, bo przy takim odbiorze protokół będzie później najważniejszym papierem. Ja bym nie podpisywał odbioru „bez uwag”, jeśli panelu fizyc
Też bym tego nie zostawiał jako zwykły odbiór bez zastrzeżeń, zwłaszcza jeśli w opisie była kompletna komora z agregatem, a na miejscu brakuje sterowania i nikt nie potwierdza pracy urządzenia. Masz w ogóle dostęp do pierwotnego protokołu oględzin albo informacji, kto wtedy uruchamiał chłodnię?
D
DrukarniaX
2026-08-14 22:36
Miałem podobną sytuację z komorą po likwidacji sklepu i dopiero przy odbiorze wyszło, że „kompletna” znaczyła raczej ściany plus agregat, a sterowanie ktoś wcześniej zdemontował. Ja bym nie brał tłumaczenia „było sprawne, tylko teraz nikt nie umie odpalić” za pewnik, bo bez panelu i próby rozruchu nie sprawdzisz ani elektroniki, ani sprężarki. Przy odbiorze dobrze spisać protokół bardzo konkretnie: czego brakuje, że agregat nie został uruchomiony, stan przewodów, tabliczki znamionowe i zrobić dużo zdjęć. Masz w obwieszczeniu albo protokole oględzin zapisane dokładnie, że panel sterowania był w komplecie?
A
Ania
2026-08-18 07:42
Przy odbiorze wpisz do protokołu brak panelu sterowania i brak możliwości uruchomienia agregatu na miejscu, bo „sprawne w dniu oględzin” bez potwierdzenia przy wydaniu niewiele Ci potem daje. Masz w ogłoszeniu albo regulaminie licytacji dokładny zapis, że chłodnia jest kompletna i sprawna?
M
Maja
2026-08-27 21:32
Miałem podobnie przy chłodni z likwidacji i przy odbiorze spisałem w protokole każdy brak, bo potem syndyk szybko umywa ręce, szczególnie przy sterowniku i kablach. Jeśli w opisie była kompletna komora z agregatem, to bez panelu nie podpisywałbym odbioru „bez uwag” — masz możliwość zabrać ze sobą chłodnika na miejsce?
A
Agnieszka
2026-08-28 08:13
Przy odbiorze spisałbym dokładny protokół ze stanem faktycznym: brak panelu, brak możliwości uruchomienia agregatu i informacja, że kompletność z opisu nie zgadza się ze zdjęciami/stanem na miejscu. Masz w regulaminie licytacji zapis, czy sprzedaż była „jak stoi” i z wyłączeniem rękojmi?