Czy ugoda z wierzycielem może zatrzymać egzekucję z konta firmowego?

A
Andrzej_po_spisie
· 2026-08-14 16:26
Mam sprawę, w której komornik zajął konto firmowe jednoosobowej działalności, a wierzyciel równolegle podpisał z dłużnikiem ugodę na spłatę zaległości w ratach. Zajęcie obejmuje około 18 tysięcy złotych i praktycznie blokuje bieżące opłaty za ZUS oraz faktury od kontrahentów. Ugoda została zawarta już po wszczęciu egzekucji, ale przed przekazaniem większej kwoty z rachunku do komornika. Czy w takiej sytuacji samo zawarcie ugody z wierzycielem może być podstawą do zatrzymania albo zawieszenia egzekucji z konta firmowego? Czy komornik bierze pod uwagę taką ugodę, jeśli wierzyciel jeszcze formalnie nie cofnął wniosku egzekucyjnego?

Odpowiedzi (2)

D
DobryPapier 2026-08-14 17:34
Sama ugoda z wierzycielem nie zatrzymuje automatycznie zajęcia konta, bo komornik działa dalej, dopóki wierzyciel nie złoży wniosku o zawieszenie albo umorzenie egzekucji, ewentualnie o ograniczenie zajęcia. Czy w ugodzie jest zapis, że wierzyciel zobowiązuje się cofnąć albo zawiesić egzekucję po podpisaniu ugody?
D
DTFPro 2026-08-14 17:50
Z mojego doświadczenia sama ugoda z wierzycielem nie odblokowuje automatycznie konta, bo komornik działa dalej, dopóki nie dostanie od wierzyciela wniosku o zawieszenie albo umorzenie egzekucji. U mnie dopiero po takim piśmie od wierzyciela bank zdjął blokadę, ale też nie stało się to tego samego dnia. Jeśli zależy Wam na czasie, kluczowe jest, żeby wierzyciel od razu wysłał coś do komornika, a nie tylko podpisał ugodę z dłużnikiem. Czy w tej ugodzie jest wprost zapis, że wierzyciel wstrzyma egzekucję po podpisaniu albo po pierwszej racie?