Czy w upadłości konsumenckiej trzeba zgłosić syndykowi dopłaty z ARiMR?

T
Tadeusz_rolnik
· 2026-08-15 13:34
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od kilku miesięcy i sprawa jest jeszcze przed ustaleniem planu spłaty. Prowadzę małe gospodarstwo na własne potrzeby i niedługo mają wpłynąć dopłaty bezpośrednie z ARiMR, około 6 tysięcy złotych. Nie wiem, czy taki przelew traktuje się jak zwykły dochód albo majątek, który trzeba od razu zgłaszać syndykowi. Czy ktoś miał podobną sytuację z dopłatami rolniczymi w trakcie upadłości?

Odpowiedzi (3)

A
Ania 2026-08-15 15:01
Ja bym taki wpływ zgłosił syndykowi od razu, bo przy upadłości lepiej nie ryzykować, że później wyjdzie jako nieujawniony dochód albo składnik masy. Masz te dopłaty przyznane już po ogłoszeniu upadłości, czy decyzja była wcześniej?
K
Kamil 2026-08-15 15:09
Takie dopłaty z ARiMR lepiej zgłosić syndykowi, bo po ogłoszeniu upadłości wpływy i składniki majątkowe mogą mieć znaczenie dla masy upadłości albo późniejszego planu spłaty. Czy gospodarstwo albo ziemia były ujęte we wniosku o upadłość?
H
HaftStudio 2026-08-15 15:28
Takie dopłaty z ARiMR lepiej zgłosić syndykowi, bo w upadłości zwykle każdy większy wpływ na konto może mieć znaczenie dla masy upadłości albo planu spłaty. Dużo zależy od tego, czy gospodarstwo i te środki są traktowane jako majątek związany z działalnością rolniczą, czy raczej jako bieżące środki na utrzymanie.