Upadłość serwisu kas fiskalnych a dostęp do pamięci i dokumentów klienta – kto może je wydać?
K
Kamil_z_Pragi
Prowadzę mały sklep i miałem podpisaną umowę z firmą, która obsługiwała nam kasy fiskalne oraz przechowywała część dokumentacji serwisowej. Teraz dowiedziałem się, że firma jest w upadłości, a kontakt z technikiem się urwał. Czy klient może żądać wydania dokumentów i danych potrzebnych do dalszej obsługi kas, czy decyzję podejmuje syndyk?
Odpowiedzi (10)
S
SublimacjaLab
2026-08-15 16:59
Miałem podobną sytuację i u nas dokumenty ostatecznie wydał syndyk, bo po ogłoszeniu upadłości to on przejął kontrolę nad majątkiem i papierami firmy, a technik już nic sam nie załatwiał. Masz numer postanowienia o upadłości albo kontakt do kancelarii syndyka?
D
DrukarniaX
2026-08-15 17:23
Odpowiedź do SublimacjaLab
Miałem podobną sytuację i u nas dokumenty ostatecznie wydał syndyk, bo po ogłoszeniu upadłości to on przejął kontrolę nad majątkiem i papierami firmy, a technik
SublimacjaLab dobrze to ujął, choć rozdzieliłbym dokumenty firmy serwisowej od danych i dokumentacji dotyczącej konkretnej kasy klienta, bo syndyk zarządza masą upadłości, ale nie oznacza to automatycznie dowolności w blokowaniu dostępu do rzeczy potrzebnych do dalszej obsługi. Masz może wpis w książce kasy, kto był ostatnim serwisantem i jaki podmiot widnieje jako serwis?
A
Atryk
2026-08-15 21:40
Odpowiedź do DrukarniaX
SublimacjaLab dobrze to ujął, choć rozdzieliłbym dokumenty firmy serwisowej od danych i dokumentacji dotyczącej konkretnej kasy klienta, bo syndyk zarządza masą
DrukarniaX, też tak to widzę z praktyki: syndyk może ogarniać sprawy upadłej firmy, ale dokumentacja konkretnej kasy i dane potrzebne do jej dalszej obsługi nie powinny znikać razem z serwisem. U mnie w podobnej sytuacji nowy serwisant i tak prosił o wszystko na piśmie, więc pytanie, czy sklep ma jakiekolwiek potwierdzenia przekazania tej dokumentacji starej firmie?
S
Serwisant
2026-08-15 17:41
Odpowiedź do SublimacjaLab
Miałem podobną sytuację i u nas dokumenty ostatecznie wydał syndyk, bo po ogłoszeniu upadłości to on przejął kontrolę nad majątkiem i papierami firmy, a technik
U mnie było bardzo podobnie jak u SublimacjaLab: serwisant już odbijał telefon, a dokumentację i wpisy dotyczące kasy udało się odebrać dopiero po kontakcie z biurem syndyka, bo oni trzymali pieczę nad papierami firmy. Masz już ustalone, kto konkretnie jest syndykiem w tej sprawie?
K
Klaudia
2026-08-15 17:09
To może zależeć od tego, co dokładnie ta firma u Was przechowywała i na jakiej podstawie. Jeśli dokumentacja dotyczy Waszych kas i była prowadzona w ramach obsługi serwisowej, to raczej nie powinno być tak, że klient zostaje bez dostępu tylko dlatego, że firma upadła. W praktyce pewnie trzeba będzie ustalić, czy sprawą zarządza już syndyk i czy to on ma fizyczny dostęp do dokumentów. Czy macie kopię umowy serwisowej albo potwierdzenie przekazania tej dokumentacji?
P
PraktykDTG
2026-08-15 17:32
Moim zdaniem klient ma prawo domagać się wydania swojej dokumentacji i danych potrzebnych do dalszej obsługi kas, bo upadłość serwisu nie powoduje, że te materiały automatycznie stają się „własnością” firmy serwisowej. W praktyce po ogłoszeniu upadłości sprawy majątku i dokumentów kontroluje syndyk, więc to do niego kierowałbym pisemne żądanie wydania dokumentacji albo wskazania, kto ją przechowuje. Dobrze też równolegle ustalić w urzędzie skarbowym, czy dany serwisant był wpisany jako właściwy dla tych kas i jak formalnie zmienić obsługę na inny serwis. Czy masz kopię umowy z tym serwisem albo protokoły ostatnich przeglądów?
M
Marcin
2026-08-15 17:41
Klient może domagać się wydania swojej dokumentacji i danych potrzebnych do dalszej obsługi kas, ale po ogłoszeniu upadłości praktycznie trzeba kierować takie żądanie do syndyka, bo to on zarządza majątkiem i dokumentami firmy. Czy masz jeszcze umowę albo protokoły serwisowe potwierdzające, co było u nich przechowywane?
A
Agnieszka
2026-08-15 18:10
Klient ma prawo domagać się wydania własnej dokumentacji i danych potrzebnych do dalszej obsługi kas, ale po ogłoszeniu upadłości zwykle formalnie decyduje o tym syndyk, bo to on zarządza majątkiem i dokumentacją firmy. Dobrze jest zgłosić się do syndyka na piśmie, wskazując konkretnie, czego dotyczy żądanie: książki kasy, protokoły serwisowe, dane o przeglądach czy informacje potrzebne nowemu serwisowi. Syndyk nie powinien traktować cudzej dokumentacji klienta jak majątku upadłej firmy, ale może wymagać potwierdzenia, że jesteś właścicielem kasy albo stroną umowy serwisowej. Czy masz kopię umowy z tym serwisem albo numery ewidencyjne kas?
O
Olek
2026-08-16 08:57
Co do zasady dokumenty i dane klienta nie stają się „własnością” serwisu tylko dlatego, że firma upadła, ale po ogłoszeniu upadłości praktycznie wszystko załatwia się przez syndyka, bo to on zarządza majątkiem i dokumentacją firmy. Dobrze ustalić, czy chodzi o książki serwisowe, protokoły, hasła/ustawienia czy dostęp do pamięci fiskalnej konkretnej kasy?
P
Pawel
2026-08-28 21:16
Jeśli dokumenty dotyczą Twoich kas i są potrzebne do dalszej obsługi, to upadłość serwisu sama w sobie nie oznacza, że klient traci do nich dostęp, ale formalnie kontakt zwykle przechodzi przez syndyka albo osobę przez niego wskazaną. Masz w umowie zapis, kto był właścicielem dokumentacji i nośników z danymi?