Upadłość konsumencka a zwrot nadpłaty za prąd — czy trzeba zgłosić go syndykowi?

R
Rafal_po_zmianie
· 2026-08-16 14:25
Mam ogłoszoną upadłość od trzech miesięcy i jestem na etapie ustalania listy wierzytelności. Po rozliczeniu rocznym dostałem informację od dostawcy prądu o zwrocie nadpłaty około 620 zł na konto. Nie jest to dodatkowy zarobek, tylko zwrot z wcześniejszych zaliczek płaconych jeszcze przed upadłością. Zastanawiam się, czy taki zwrot trzeba zgłosić syndykowi i czy może on wejść do masy upadłości. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją przy upadłości konsumenckiej?

Odpowiedzi (2)

N
NadrukPlus 2026-08-16 16:20
Raczej bym tego nie traktował jako „zwykłego zwrotu poza sprawą”, bo źródło tej nadpłaty może mieć znaczenie. Skoro zaliczki były płacone przed ogłoszeniem upadłości, syndyk może uznać taki zwrot za składnik majątku albo przynajmniej chcieć to ocenić. To nie oznacza automatycznie, że całość zabierze, ale ukrywanie wpływu na konto może później niepotrzebnie skomplikować sprawę. Czy syndyk ma już dostęp do historii rachunku bankowego po ogłoszeniu upadłości?
T
TechNadruk 2026-08-16 16:37
Odpowiedź do NadrukPlus
Raczej bym tego nie traktował jako „zwykłego zwrotu poza sprawą”, bo źródło tej nadpłaty może mieć znaczenie. Skoro zaliczki były płacone przed ogłoszeniem upad
Też tak to widzę, bo tu kluczowe jest, z jakiego okresu powstała nadpłata, a nie samo to, że przelew przyjdzie już po ogłoszeniu upadłości. Ja bym po prostu przekazał syndykowi informację o rozliczeniu i kwocie, żeby sam ocenił, czy wchodzi to do masy.