KRZ: wygrana licytacja myjni automatycznej od syndyka, ale brakuje sterownika i pompy dozującej - co przy odbiorze?

A
Asia_84
· 2026-08-16 16:24
Wygrałam w KRZ licytację używanej myjni automatycznej z masy upadłości i mam umówiony odbiór z hali po zamkniętym serwisie. W opisie była jako kompletna, ale na zdjęciach z oględzin widać było tylko bramę, szyny i część instalacji wodnej. Teraz osoba na miejscu mówi, że nie ma głównego sterownika, brakuje jednej pompy dozującej chemię i nie wiadomo, czy da się uruchomić program testowy. Dla mnie to duża różnica, bo transport i demontaż będą kosztować sporo, a nie chcę potem zostać z samą konstrukcją bez elektroniki. Czy wpisywać te braki do protokołu? Czy odbierać bez próby uruchomienia?

Odpowiedzi (1)

M
MaszynaSzyje 2026-08-16 16:48
Miałem podobną sytuację przy odbiorze urządzenia z masy upadłości i kluczowe okazało się wpisanie wszystkiego do protokołu, bez ogólników typu „odebrano komplet”. Jeśli w opisie była kompletna, a przy odbiorze brakuje sterownika i pompy, to ja bym nie podpisywał protokołu bez zastrzeżeń, tylko dopisał konkretne braki i brak możliwości uruchomienia testu. Zdjęcia z dnia odbioru też dużo potem dają, bo syndyk często opiera się właśnie na tym, co zostało formalnie potwierdzone przy wydaniu. Masz w ogłoszeniu albo regulaminie licytacji dokładnie napisane, co wchodziło w skład myjni?