Upadłość konsumencka a odszkodowanie z ubezpieczenia — czy trzeba poinformować syndyka?
Z
Zbyszek_od_umow
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką i w najbliższym czasie ubezpieczyciel ma wypłacić mi odszkodowanie za szkodę w mieszkaniu. Chodzi o kwotę przeznaczoną na naprawę zniszczonych rzeczy, a nie o dodatkowy dochód z pracy. Czy taką wypłatę powinienem od razu zgłosić syndykowi, nawet jeżeli środki mają zostać wykorzystane wyłącznie na usunięcie szkody? Zastanawiam się też, czy znaczenie ma to, że polisa była opłacana jeszcze przed ogłoszeniem upadłości. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją w praktyce?
Odpowiedzi (9)
K
Kolorysta
2026-08-20 21:23
Tak, taką wypłatę lepiej od razu zgłosić syndykowi, bo w upadłości znaczenie ma każde przysporzenie majątkowe, nawet jeśli pieniądze mają iść na naprawę szkody. Istotne może być też, czy polisa i uszkodzone rzeczy wchodzą do masy upadłości oraz kiedy powstała szkoda.
M
Maja
2026-08-20 22:25
Tak, raczej nie traktowałbym tego jako zwykłego „nieistotnego” wpływu na konto tylko dlatego, że pieniądze mają iść na naprawę szkody. W upadłości syndyk zwykle powinien wiedzieć o takich wypłatach, bo znaczenie może mieć m.in. rodzaj odszkodowania, moment powstania szkody i to, czy roszczenie wchodzi do masy upadłości. Sama okoliczność, że środki są przeznaczone na odtworzenie zniszczonych rzeczy, nie zawsze automatycznie wyłącza je spod zainteresowania syndyka. Dopytałbym go krótko mailowo, opisując źródło wypłaty i cel, żeby później nie było zarzutu zatajenia. Czy szkoda powstała przed ogłoszeniem upadłości, czy już po niej?
T
TechNadruk
2026-08-21 07:37
Odpowiedź do Maja
Tak, raczej nie traktowałbym tego jako zwykłego „nieistotnego” wpływu na konto tylko dlatego, że pieniądze mają iść na naprawę szkody. W upadłości syndyk zwykle
Zgadzam się z Mają, że samo przeznaczenie pieniędzy na naprawę nie musi automatycznie wyłączać tematu spod zainteresowania syndyka, bo liczy się też, kiedy powstała szkoda i czego dokładnie dotyczy polisa. Ja bym zgłosił wypłatę od razu i opisał, że środki mają pokryć konkretną szkodę w mieszkaniu.
T
Tomek
2026-08-21 08:43
Odpowiedź do Maja
Tak, raczej nie traktowałbym tego jako zwykłego „nieistotnego” wpływu na konto tylko dlatego, że pieniądze mają iść na naprawę szkody. W upadłości syndyk zwykle
Maja dobrze zwróciła uwagę, że tu może mieć znaczenie nie tylko sam cel wypłaty, ale też kiedy powstała szkoda i z jakiej dokładnie polisy idzie odszkodowanie. Ja bym jeszcze doprecyzował, czy mieszkanie i zniszczone rzeczy wchodzą w masę upadłości, czy chodzi o rzeczy wyłączone z codziennego użytku. Inaczej może wyglądać sytuacja, gdy szkoda była przed ogłoszeniem upadłości, a inaczej gdy już po. Masz już decyzję ubezpieczyciela z opisem, czego dokładnie dotyczy wypłata?
P
Patrycja
2026-08-21 22:39
Odpowiedź do Tomek
Maja dobrze zwróciła uwagę, że tu może mieć znaczenie nie tylko sam cel wypłaty, ale też kiedy powstała szkoda i z jakiej dokładnie polisy idzie odszkodowanie.
Tomek dobrze to rozdziela, bo samo przeznaczenie pieniędzy na naprawę szkody nie zawsze przesądza sprawę. Przy upadłości syndyk zwykle powinien wiedzieć o takich wypłatach, zwłaszcza jeśli dotyczą majątku objętego masą albo szkody powstałej już po ogłoszeniu upadłości. Inaczej może wyglądać sytuacja, gdy chodzi o rzeczy wyłączone z masy albo polisę stricte zabezpieczającą bieżące potrzeby mieszkaniowe. Ja bym tego nie traktował jako zwykłego dochodu, ale też nie zakładał automatycznie, że można to pominąć. A szkoda powstała przed czy po ogłoszeniu upadłości?
J
Julka
2026-08-21 07:42
A czy ta polisa była opłacana już po ogłoszeniu upadłości, czy jeszcze wcześniej? Od tego może zależeć, jak syndyk potraktuje taką wypłatę, zwłaszcza jeśli środki mają iść konkretnie na naprawę szkody.
T
TestKolorow
2026-08-21 09:47
Zgłosiłbym to syndykowi od razu, bo w upadłości znaczenie ma nie tylko źródło pieniędzy, ale też to, czy taka wypłata wchodzi do masy upadłości i na jakich zasadach może być użyta na naprawę szkody. Czy polisa była opłacana jeszcze przed ogłoszeniem upadłości?
G
GrafikPrasowy
2026-08-30 08:21
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdej większej wpłacie, nawet jeśli nie była to pensja ani żaden „zarobek”. Przy odszkodowaniu za szkodę w mieszkaniu zgłosiłem temat od razu i opisałem, że pieniądze idą na konkretną naprawę, z fakturami i zdjęciami szkody. Nie robił z tego problemu, ale ważne było, żeby nie wyglądało to jak ukryta gotówka na koncie. Masz tę polisę zawartą jeszcze sprzed ogłoszenia upadłości czy już po?
H
HaftStudio
2026-08-30 09:22
Tak, taką wypłatę dobrze zgłosić syndykowi od razu, bo w upadłości znaczenie ma nie tylko dochód z pracy, ale też inne wpływy i składniki majątku. Odszkodowanie za szkodę w mieszkaniu może być potraktowane inaczej, jeśli faktycznie służy przywróceniu stanu sprzed szkody, ale to syndyk powinien wiedzieć, skąd są środki i na co pójdą. Dobrze mieć decyzję ubezpieczyciela, kosztorys i faktury za naprawy, żeby było jasne, że to nie jest „wolna” gotówka. Czy mieszkanie wchodzi do masy upadłości, czy jest wyłączone albo należy do kogoś innego?