Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji wynajmujący może wypowiedzieć umowę najmu za zaległy czynsz?
A
Asia_84
Mam klienta, który jest w restrukturyzacji i prowadzi działalność w wynajmowanym lokalu usługowym. Przed obwieszczeniem powstały zaległości czynszowe, a wynajmujący teraz zapowiada wypowiedzenie umowy, jeśli całość nie zostanie szybko uregulowana. Firma płaci już bieżący czynsz po obwieszczeniu, bo bez tego lokalu praktycznie nie może działać. Czy zaległość sprzed obwieszczenia może być podstawą do wypowiedzenia najmu? Czy znaczenie ma to, że bieżące opłaty są regulowane na czas?
Odpowiedzi (3)
P
Pawel
2026-08-26 07:34
Tu dużo zależy od tego, jaki dokładnie tryb restrukturyzacji został otwarty i czy umowa najmu jest kluczowa dla dalszego prowadzenia przedsiębiorstwa. Sama zaległość sprzed obwieszczenia nie zawsze daje wynajmującemu prostą drogę do wypowiedzenia, zwłaszcza gdy bieżący czynsz jest regulowany po obwieszczeniu. Istotne może być też, czy wynajmujący wcześniej skutecznie wezwał do zapłaty i czy termin wypowiedzenia już zaczął biec przed obwieszczeniem. Jaki to tryb restrukturyzacji: postępowanie o zatwierdzenie układu, sanacyjne czy inne?
K
Krzys
2026-08-26 08:11
Odpowiedź do Pawel
Tu dużo zależy od tego, jaki dokładnie tryb restrukturyzacji został otwarty i czy umowa najmu jest kluczowa dla dalszego prowadzenia przedsiębiorstwa. Sama zale
Paweł dobrze to ujął, bo z praktyki widziałem, że przy restrukturyzacji wynajmujący często straszy wypowiedzeniem za stare zaległości, ale gdy lokal jest potrzebny do dalszej działalności i bieżące opłaty idą normalnie, sprawa nie jest taka oczywista. Jaki to dokładnie tryb restrukturyzacji?
P
Patrycja
2026-08-26 08:06
Z mojego doświadczenia wynajmujący często próbują naciskać na spłatę starych zaległości, ale po obwieszczeniu restrukturyzacji nie jest to już takie proste jak przy zwykłym najmie. Jeśli lokal jest potrzebny do prowadzenia działalności, to zwykle kluczowe jest pilnowanie bieżącego czynszu i oddzielenie go od zadłużenia sprzed obwieszczenia. Sama stara zaległość może wchodzić do układu, więc wypowiedzenie tylko z tego powodu bywa mocno dyskusyjne. Macie już nadzorcę albo zarządcę w tej restrukturyzacji?