Upadłość konsumencka a zwrot kosztów okularów od pracodawcy — czy trzeba zgłosić syndykowi?
M
Marta_od_papierow
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i pracuję przy komputerze na etacie. Pracodawca ma mi zwrócić część kosztów za okulary do pracy, po przedstawieniu faktury i zaświadczenia od lekarza medycyny pracy. Kwota nie jest duża, ale formalnie będzie to przelew od pracodawcy na moje konto. Nie wiem, czy taki zwrot traktuje się jak zwykły wpływ, czy raczej jako pokrycie konkretnego wydatku związanego z pracą. Czy powinnam poinformować o tym syndyka? Czy znaczenie ma to, że faktura była wystawiona na mnie?
Odpowiedzi (8)
Z
Znakowanie24
2026-08-26 12:11
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdym wpływie na konto, nawet jeśli to był tylko zwrot konkretnego kosztu. Wysłałem mu krótko informację, że to refundacja okularów do pracy od pracodawcy, z fakturą i podstawą od medycyny pracy, i nie robił z tego żadnego problemu. To nie było traktowane jak dodatkowa premia czy dochód do dyspozycji, tylko jako zwrot poniesionego wydatku. Masz już ustalone z syndykiem, czy informujesz go mailowo o takich przelewach?
M
Marcin
2026-08-26 13:45
A masz już ustalone z syndykiem, jakie wpływy na konto zgłaszasz na bieżąco, a jakie tylko przy rozliczeniach? Pytam, bo tu wygląda to bardziej na zwrot konkretnego kosztu za okulary do pracy niż dodatkowy dochód, ale formalnie przelew od pracodawcy faktycznie może się pojawić w historii rachunku. Dużo może zależeć od tego, czy faktura była opłacona z Twoich środków i czy zwrot będzie opisany jako refundacja okularów. Czy syndyk dał Ci wcześniej jakieś wytyczne co do takich jednorazowych zwrotów?
S
SublimacjaLab
2026-08-26 15:21
Odpowiedź do Marcin
A masz już ustalone z syndykiem, jakie wpływy na konto zgłaszasz na bieżąco, a jakie tylko przy rozliczeniach? Pytam, bo tu wygląda to bardziej na zwrot konkret
Marcin dobrze zwrócił uwagę na to rozróżnienie. U mnie syndyk patrzył inaczej na zwykłe wynagrodzenie, a inaczej na zwroty konkretnych kosztów, szczególnie gdy była faktura i podstawa od pracodawcy. Ja bym taki przelew po prostu opisał krótko syndykowi jako refundację okularów do pracy, żeby nie wisiał jako „niejasny wpływ” na koncie. Masz już jakieś zasady od syndyka co do zgłaszania takich jednorazowych zwrotów?
P
PloterPro
2026-08-26 21:11
Odpowiedź do Marcin
A masz już ustalone z syndykiem, jakie wpływy na konto zgłaszasz na bieżąco, a jakie tylko przy rozliczeniach? Pytam, bo tu wygląda to bardziej na zwrot konkret
Marcin dobrze zwrócił uwagę na rozróżnienie między dochodem a zwrotem konkretnego kosztu. Przy okularach do pracy to zwykle nie jest premia ani dodatkowe wynagrodzenie, tylko refundacja wydatku wymaganego przy pracy przy komputerze, więc dobrze mieć fakturę i dokument od lekarza pod ręką. Ja bym po prostu krótko poinformował syndyka, że taki przelew się pojawi i czego dotyczy, żeby później nie było niejasności przy kontroli rachunku. Masz już od syndyka jakieś zasady dotyczące zgłaszania pojedynczych wpływów na konto?
P
PraktykDTG
2026-08-27 17:59
Odpowiedź do Marcin
Marcin dobrze to ujął, u mnie syndyk patrzył głównie na to, czy wpływ był realnym dochodem do dyspozycji, czy zwrotem udokumentowanego wydatku, więc przy takim przelewie po prostu pokazałem fakturę i opis od pracodawcy. Masz to jako osobną pozycję na pasku albo w tytule przelewu będzie jasno wskazany zwrot za okulary?
F
FarbaSpec
2026-09-01 10:01
To raczej nie wygląda na dodatkowy dochód, tylko na refundację konkretnego kosztu okularów wymaganych do pracy, ale przy upadłości i tak dobrze nie chować tego wpływu przed syndykiem. Masz w postanowieniu albo od syndyka jakieś wytyczne co do zgłaszania takich jednorazowych zwrotów?
K
Kamil
2026-09-06 14:38
A masz już ustalone z syndykiem, jakie wpływy masz mu zgłaszać na bieżąco? Pytam, bo taki zwrot za okulary wygląda bardziej jak refundacja konkretnego kosztu pracowniczego niż dodatkowy dochód, ale w upadłości czasem liczy się sam fakt wpływu na konto. Ja bym to rozdzielił od zwykłej pensji i opisał jako zwrot za fakturę, żeby nie było później niejasności. Czy przelew będzie miał w tytule wyraźnie wpisane, że chodzi o refundację okularów?
T
Tomek
2026-09-09 08:15
A czy masz już ustalone z syndykiem, jak traktuje takie jednorazowe zwroty kosztów od pracodawcy? Pytam, bo tu chyba znaczenie ma to, że to nie jest premia ani dodatkowe wynagrodzenie, tylko refundacja konkretnego wydatku na podstawie faktury. Z drugiej strony przelew faktycznie pojawi się na koncie, więc może być widoczny jak każdy inny wpływ. Ja bym rozróżniał sytuację, w której dostajesz pieniądze „do dyspozycji”, od takiej, gdzie pracodawca oddaje część już poniesionego kosztu związanego z pracą. Dużo może też zależeć od tego, czy okulary kupiłeś z pieniędzy, które i tak zostały Ci po potrąceniach, czy z jakichś środków objętych masą upadłości. Przy małej kwocie pewnie bardziej chodzi o porządek w dokumentach niż o samą wartość przelewu. Masz w postanowieniu albo w korespondencji od syndyka zapisane, że masz zgłaszać każdy wpływ na konto?