Upadłość konsumencka a sprzedaż starego telefonu — czy potrzebna jest zgoda syndyka?

K
Krystyna_po_aukcji
· 2026-08-27 06:00
Jestem już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, ale jeszcze przed ustaleniem planu spłaty. Mam stary telefon, którego nie używam od kilku miesięcy, a jego wartość to około 700-900 zł. Chciałabym go sprzedać, bo potrzebuję pieniędzy na bieżące rachunki i dojazdy do pracy. Nie wiem jednak, czy taka sprzedaż w trakcie postępowania może być uznana za rozporządzanie majątkiem. Czy w takiej sytuacji trzeba wcześniej pytać syndyka o zgodę albo zgłaszać mu samą sprzedaż?

Odpowiedzi (4)

P
PloterPro 2026-08-27 07:10
Po ogłoszeniu upadłości majątek co do zasady wchodzi do masy upadłości, więc nawet sprzedaż starego telefonu lepiej najpierw zgłosić syndykowi. Przy kwocie 700-900 zł może to nie być wielka rzecz, ale bez wiedzy syndyka mogłoby potem wyglądać jak samodzielne rozporządzanie składnikiem majątku. Jeśli telefon jest potrzebny do pracy albo codziennego funkcjonowania, to też ma znaczenie, bo nie każdy przedmiot automatycznie będzie realnie sprzedawany przez syndyka. Masz już wyznaczonego syndyka i kontakt mailowy do niego?
M
Marcin 2026-08-27 10:15
Po ogłoszeniu upadłości majątek co do zasady wchodzi do masy upadłości, więc sprzedaż telefonu za 700-900 zł lepiej wcześniej uzgodnij z syndykiem. Nawet jeśli to stary sprzęt i pieniądze są potrzebne na zwykłe rachunki, syndyk może chcieć wiedzieć, co sprzedajesz, za ile i na co pójdą środki. Dobrze mieć to choćby mailowo, żeby potem nikt nie zarzucił, że rozporządzałaś majątkiem bez zgody. Czy telefon był wykazany w spisie majątku przy wniosku o upadłość?
P
PraktykDTG 2026-08-27 12:45
Odpowiedź do Marcin
Po ogłoszeniu upadłości majątek co do zasady wchodzi do masy upadłości, więc sprzedaż telefonu za 700-900 zł lepiej wcześniej uzgodnij z syndykiem. Nawet jeśli
Marcin ma rację, po ogłoszeniu upadłości lepiej nie robić tego po cichu, nawet jeśli chodzi tylko o stary telefon i niewielką kwotę. Napisz do syndyka, podaj orientacyjną cenę sprzedaży i cel wydatku, a będziesz mieć jasność, czy nie będzie z tym problemu.
H
HaftStudio 2026-08-30 10:19
Czy syndyk był już informowany o tym telefonie przy spisie majątku albo w rozmowie po ogłoszeniu upadłości? Przy takiej kwocie może mieć znaczenie, czy telefon formalnie wchodzi do masy upadłości i czy syndyk uzna go za rzecz potrzebną do codziennego funkcjonowania. Ja bym przed sprzedażą po prostu napisał krótką wiadomość do syndyka z opisem modelu, orientacyjnej ceny i powodem sprzedaży. Czy telefon był wpisany w wykazie majątku?