Upadłość konsumencka a diety z delegacji służbowej — czy trzeba zgłosić je syndykowi?
M
Monika_z_Poznania
Pracuję w firmie, w której czasem wyjeżdżam w delegacje i oprócz normalnej pensji dostaję przelewem diety oraz zwrot kosztów podróży. Nie są to stałe kwoty, ale potrafią się pojawić kilka razy w miesiącu i zastanawiam się, jak to wygląda przy trwającej upadłości konsumenckiej. Czy takie diety i zwroty za delegacje trzeba zgłaszać syndykowi?
Odpowiedzi (9)
E
Ewelina
2026-08-29 11:38
Tak, takie wpływy lepiej pokazywać syndykowi, bo w upadłości liczy się nie tylko stała pensja, ale ogólnie środki, które trafiają na konto. Przy dietach i zwrotach kosztów delegacji jest jednak istotna różnica: zwrot za hotel, paliwo, bilety czy inne wydatki służbowe zwykle nie jest realnym dochodem, tylko oddaniem pieniędzy wyłożonych w związku z pracą. Diety też mają szczególny charakter, bo służą pokryciu zwiększonych kosztów wyżywienia w podróży, więc nie zawsze powinny być traktowane tak samo jak premia czy dodatek do pensji. Problem w tym, że syndyk może widzieć tylko przelew i bez wyjaśnienia uznać go za dodatkowy wpływ. Dlatego dobrze mieć pod ręką rozliczenia delegacji, paski płac albo dokumenty od pracodawcy pokazujące, czego dotyczyła dana kwota. W praktyce wysłałbym syndykowi krótką informację, że takie przelewy mogą się pojawiać nieregularnie i są związane z delegacjami, żeby potem nie było nieporozumień. Jeśli część kwoty jest faktycznym ryczałtem, którego nie rozliczasz kosztami, syndyk może podejść do tego inaczej niż do czystego zwrotu wydatków. Masz te diety wypłacane razem z pensją, czy osobnymi przelewami opisanymi jako delegacja?
D
Darek
2026-08-29 19:13
Odpowiedź do Ewelina
Tak, takie wpływy lepiej pokazywać syndykowi, bo w upadłości liczy się nie tylko stała pensja, ale ogólnie środki, które trafiają na konto. Przy dietach i zwrot
Ewelina dobrze rozróżnia same diety od typowego zwrotu kosztów, bo to chyba może mieć znaczenie w praktyce. Zastanawiam się tylko, jak syndyk patrzy na sytuację, gdy wszystko przychodzi jednym przelewem albo na tym samym pasku wynagrodzenia. Jeśli pracodawca opisuje przelew jako „delegacja” albo „rozliczenie podróży”, to pewnie łatwiej wykazać, że część kwoty nie jest dodatkowym dochodem. Gorzej, gdy na koncie widać po prostu większy wpływ z firmy i bez dokumentów nie wiadomo, co dokładnie się w nim mieści. Ciekawe też, czy przy regularnych delegacjach syndyk traktuje diety jako coś powtarzalnego, czy nadal jako rozliczenie konkretnego wyjazdu. Ja bym raczej dopytał, czy trzeba przesyłać każde rozliczenie osobno, czy wystarczy zbiorczo informować o takich wpływach. Masz może osobne zestawienia delegacji od pracodawcy?
G
GrafikPrasowy
2026-08-29 20:13
Odpowiedź do Darek
Ewelina dobrze rozróżnia same diety od typowego zwrotu kosztów, bo to chyba może mieć znaczenie w praktyce. Zastanawiam się tylko, jak syndyk patrzy na sytuację
Darek, u mnie syndyk patrzył głównie na rozbicie kwot, a nie sam tytuł przelewu, więc brałem od kadr pasek albo zestawienie, gdzie osobno była pensja, dieta i zwrot za bilety czy hotel. Jeśli wszystko wpada jako jedna kwota, to chyba bez takiego wyjaśnienia z firmy łatwo o nieporozumienie.
M
Marcin
2026-09-02 07:20
Odpowiedź do Ewelina
Tak, takie wpływy lepiej pokazywać syndykowi, bo w upadłości liczy się nie tylko stała pensja, ale ogólnie środki, które trafiają na konto. Przy dietach i zwrot
Też bym to rozdzielał tak, jak pisze Ewelina: co innego realny zwrot wydatków za służbowy wyjazd, a co innego dieta, która zostaje na koncie jako dodatkowy wpływ. U mnie syndyk chciał po prostu widzieć takie przelewy i wyjaśnienia, z czego wynikają, zwłaszcza gdy na rachunku pojawiały się nieregularne kwoty. Przy zwrotach za hotel czy bilety pomagały potwierdzenia i rozliczenia delegacji z pracy, bo było jasne, że to nie jest dodatkowy zarobek. Masz te diety i zwroty opisane osobno na przelewach albo paskach z wynagrodzenia?
T
TechNadruk
2026-08-29 12:01
U mnie syndyk chciał mieć informację o takich wpływach, nawet jeśli to były tylko diety i zwroty za hotele czy paliwo, bo na koncie wyglądało to jak dodatkowe przelewy od pracodawcy. Potem po wyjaśnieniu zwykle nie robił z tego problemu, ale pytał, czy mam do tego rozliczenia delegacji z firmy.
K
Krzys
2026-08-29 18:54
U mnie syndyk chciał mieć informację o wszystkich przelewach z pracy, także dietach i zwrotach za delegacje, ale po wyjaśnieniu że to rozliczenie kosztów wyjazdu, nie traktował tego jak zwykłej pensji. Masz to na pasku wynagrodzenia czy jako osobne rozliczenie delegacji?
K
Kamil
2026-09-02 08:28
A jak masz to opisane na przelewach albo pasku wynagrodzenia: osobno jako dieta/zwrot kosztów, czy razem z pensją? To może mieć znaczenie, bo zwrot wydatków za podróż służbową to co innego niż dodatkowy dochód do dyspozycji. Przy upadłości i tak syndyk zwykle patrzy na wpływy na konto, więc dobrze ustalić, czy te kwoty są tylko rozliczeniem kosztów delegacji. Masz do nich delegacje/rachunki albo rozliczenia z firmy?
H
HaftStudio
2026-09-07 11:57
U mnie syndyk chciał widzieć wszystkie wpływy na konto, ale diety i zwroty kosztów traktował inaczej niż normalne wynagrodzenie, bo to pieniądze na pokrycie wydatków z delegacji. Masz te przelewy opisane osobno od pensji?
P
Pawel
2026-09-11 07:00
Ja bym takie wpływy pokazywał syndykowi, zwłaszcza jeśli idą na konto razem z pensją, bo diety i zwroty kosztów nie zawsze są traktowane tak samo jak normalne wynagrodzenie. Masz w postanowieniu albo od syndyka jakąś informację, jakie wpływy masz zgłaszać na bieżąco?