Upadłość konsumencka a zwrot podatku z PIT — czy trzeba zgłosić go syndykowi?

A
Asia_84
· 2026-08-30 13:49
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i po rozliczeniu PIT wyszedł mi zwrot podatku z urzędu skarbowego. Kwota nie jest bardzo duża, ale zastanawiam się, czy syndyk powinien o tym wiedzieć, skoro pieniądze wpłyną bezpośrednio na moje konto. Nie wiem też, czy ma znaczenie to, że zwrot dotyczy dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, a sama wypłata będzie już po ogłoszeniu. Czy taki zwrot podatku wchodzi do masy upadłości? Czy trzeba zgłosić go syndykowi od razu po wpływie?

Odpowiedzi (9)

I
Igor 2026-08-30 14:32
Taki zwrot z PIT zwykle traktuje się jako składnik majątku, który może interesować syndyka, nawet jeśli przelew przyjdzie już po ogłoszeniu upadłości. Znaczenie może mieć właśnie to, za jaki okres jest ten zwrot i z czego wynika, ale sam fakt wpływu na prywatne konto raczej nie przesądza, że można to pominąć. Ja bym po prostu dał znać syndykowi i zachował potwierdzenie zgłoszenia, żeby później nie było zarzutu ukrywania wpływu. Czy zwrot wynika np. z ulgi na dzieci albo wspólnego rozliczenia z małżonkiem?
T
Tomek 2026-08-30 22:29
Taki zwrot podatku zwykle trzeba zgłosić syndykowi, bo może być traktowany jako składnik masy upadłości, zwłaszcza gdy dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości. Masz już informację od syndyka, jak traktuje zwroty z PIT w Twojej sprawie?
H
HaftStudio 2026-09-01 09:30
Odpowiedź do Tomek
Taki zwrot podatku zwykle trzeba zgłosić syndykowi, bo może być traktowany jako składnik masy upadłości, zwłaszcza gdy dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłośc
Tomek dobrze to ujął, u mnie syndyk też interesował się zwrotem z PIT, mimo że pieniądze przyszły już po ogłoszeniu upadłości. Patrzył głównie na to, za jaki okres był ten zwrot, a nie tylko na sam dzień wpływu na konto. Ja po prostu wysłałem mu informację o kwocie i decyzji/rozliczeniu z urzędu, żeby potem nie było nieporozumień. Masz już ten zwrot na koncie, czy dopiero czekasz na wypłatę?
D
DTFPro 2026-09-03 15:16
A kiedy dokładnie została ogłoszona upadłość, a za który rok jest ten zwrot z PIT? To może mieć znaczenie, bo inaczej wygląda sytuacja, gdy nadpłata powstała jeszcze przed upadłością, a inaczej gdy wynika już z okresu po jej ogłoszeniu. Sprawdziłbym też, czy syndyk pytał Cię wcześniej o rozliczenia podatkowe albo zwroty z urzędu. Czy pieniądze już wpłynęły na konto, czy dopiero czekasz na przelew?
P
Pawel 2026-09-04 08:24
A kiedy dokładnie ogłoszono upadłość, a za jaki rok jest ten zwrot z PIT? To może mieć znaczenie, bo czym innym jest nadpłata powstała przed ogłoszeniem upadłości, a czym innym sam wpływ pieniędzy już po tej dacie. Ja bym tego nie traktował jako zwykłego „dodatkowego przelewu”, tylko sprawdził, czy wchodzi do masy upadłości. Syndyk wie już o tym zwrocie, czy dopiero czekasz na przelew z urzędu?
P
Patrycja 2026-09-11 08:53
Odpowiedź do Pawel
A kiedy dokładnie ogłoszono upadłość, a za jaki rok jest ten zwrot z PIT? To może mieć znaczenie, bo czym innym jest nadpłata powstała przed ogłoszeniem upadłoś
Paweł dobrze zwrócił uwagę na daty, bo syndyk pewnie i tak spojrzy na to pod kątem tego, kiedy powstała nadpłata, a nie tylko kiedy urząd ją przelał. Masz już informację, za który rok podatkowy jest ten zwrot i czy upadłość była ogłoszona przed złożeniem PIT?
P
PloterPro 2026-09-12 07:48
Odpowiedź do Pawel
A kiedy dokładnie ogłoszono upadłość, a za jaki rok jest ten zwrot z PIT? To może mieć znaczenie, bo czym innym jest nadpłata powstała przed ogłoszeniem upadłoś
Paweł dobrze zwrócił uwagę na daty, bo przy upadłości często liczy się nie tylko moment wpływu pieniędzy, ale też to, kiedy powstało prawo do tego zwrotu. Jeżeli nadpłata wynika z rozliczenia dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, syndyk może uznać, że wchodzi ona do masy upadłości, nawet jeśli urząd przeleje środki już później. Sam fakt, że pieniądze trafią na konto upadłego, raczej nie przesądza, że można nimi swobodnie dysponować. W praktyce lepiej nie traktować tego jak zwykłego zwrotu z urzędu, tylko poinformować syndyka i poczekać, co z tym zrobi. Przy małej kwocie może się okazać, że temat przejdzie bez większych konsekwencji, ale ukrywanie wpływu może potem niepotrzebnie skomplikować sprawę. Znaczenie może mieć też to, czy zwrot wynika np. z ulg, wspólnego rozliczenia albo dochodu już po ogłoszeniu upadłości. Masz datę postanowienia o upadłości i informację, za który dokładnie rok jest ten PIT?
D
Darek 2026-09-07 09:24
U mnie przy upadłości syndyk interesował się takim zwrotem z PIT, mimo że pieniądze przyszły już po ogłoszeniu upadłości. Z tego co pamiętam, patrzył głównie na to, za jaki okres jest ten zwrot i czy wchodzi do masy upadłości, więc sam przelew na konto nie rozwiązywał sprawy. Ja po prostu napisałem mu maila z informacją o kwocie i decyzję zostawiłem jemu, żeby potem nie było tłumaczenia się, że coś ukryłem. Masz już wyznaczony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie pracy syndyka?
J
Julka 2026-09-12 08:36
A kiedy dokładnie został ogłoszony termin upadłości, a za jaki rok jest ten zwrot z PIT? To może mieć znaczenie, bo inaczej wygląda sytuacja, gdy nadpłata powstała jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, a inaczej gdy dotyczy okresu późniejszego. Sam fakt, że pieniądze wpływają bezpośrednio na konto, raczej nie przesądza jeszcze, że można je traktować jak zwykłe środki do swobodnego użycia. Syndyk i tak zwykle sprawdza rachunki oraz składniki majątku, więc taki wpływ może zostać zauważony. Pytanie też, czy urząd skarbowy wypłacił zwrot już po ogłoszeniu upadłości, czy dopiero czekasz na przelew. Jeśli to zwrot za dochody sprzed upadłości, syndyk może uznać go za część masy upadłości. Masz już ustalony plan spłaty, czy postępowanie jest jeszcze na etapie działania syndyka?