KRZ: wygrana licytacja regałów magazynowych od syndyka, ale brakuje kotew i część belek jest pogięta — co przy odbiorze?

K
Kamil_z_Pragi
· 2026-08-30 14:47
Wygrałem w KRZ licytację zestawu regałów magazynowych po upadłej firmie i na zdjęciach wyglądało to jak kompletny system z oznaczeniami nośności. Przy oględzinach przed odbiorem okazało się, że brakuje części kotew do posadzki, kilka belek jest wyraźnie pogiętych, a tabliczki z parametrami są tylko na części ram. Syndyk twierdzi, że sprzedawane było to, co znajduje się na hali, ale w opisie była mowa o komplecie regałów do demontażu. Nie wiem też, czy protokół odbioru powinien dokładnie wymieniać braki i uszkodzenia, skoro demontaż oraz transport są po mojej stronie. Czy takie braki wpisuje się do protokołu? Czy można żądać doprecyzowania stanu przed odbiorem?

Odpowiedzi (4)

O
Olek 2026-08-30 22:52
Tu bym ostrożnie rozdzielił dwie rzeczy: braki eksploatacyjne typu kotwy mogą być traktowane inaczej niż pogięte elementy nośne albo brak oznaczeń, jeśli w opisie sugerowano kompletny system z parametrami. Samo „sprzedawane było to, co na hali” nie zawsze zamyka temat, zwłaszcza gdy opis lub zdjęcia mogły wprowadzać w błąd co do kompletności i stanu technicznego. Przy odbiorze dobrze wpisać te zastrzeżenia do protokołu, najlepiej konkretnie: które belki są uszkodzone, gdzie brakuje tabliczek i kotew. Co dokładnie było w opisie po tym „m.”?
T
TechNadruk 2026-09-04 09:50
Odpowiedź do Olek
Tu bym ostrożnie rozdzielił dwie rzeczy: braki eksploatacyjne typu kotwy mogą być traktowane inaczej niż pogięte elementy nośne albo brak oznaczeń, jeśli w opis
Olek, też bym to rozdzielił, bo brak kilku kotew to jedno, a pogięte belki i brak tabliczek z nośnością mogą już zmieniać sens zakupu takiego systemu. Masz w opisie licytacji konkretnie napisane, że regały są kompletne albo z podanymi parametrami nośności?
M
Maja 2026-09-05 07:53
Przy odbiorze wpisałbym te braki i uszkodzenia do protokołu, najlepiej z konkretnymi zdjęciami: brak kotew, pogięte belki, brak tabliczek znamionowych/nośności na części ram. Jeśli w opisie licytacji była mowa o kompletnym systemie albo oznaczeniach nośności, to masz punkt zaczepienia, żeby nie przyjmować tego „na gębę” jako pełnowartościowego zestawu. Same kotwy to jeszcze pół biedy, ale pogięte belki i brak danych nośności mogą robić problem przy późniejszym użytkowaniu i odbiorach BHP. Masz zapisany pełny opis aukcji z KRZ i zdjęcia z ogłoszenia?
P
Pawel 2026-09-11 15:46
Ja bym przy odbiorze mocno pilnował protokołu i wpisał w nim konkretnie brakujące kotwy, pogięte belki oraz brak tabliczek znamionowych na części elementów. Przy regałach magazynowych to nie jest kosmetyka, bo bez oznaczeń i kompletu mocowań może być problem z późniejszym bezpiecznym użytkowaniem. Jeśli w opisie była mowa o kompletnym systemie, to masz punkt zaczepienia do rozmowy z syndykiem. Masz zachowany zrzut albo PDF ogłoszenia z KRZ?