Zażalenie na klauzulę wykonalności (art. 795 k.p.c.) a wstrzymanie egzekucji po zajęciu konta

E
Eliza
· 2026-02-17 23:03
Komornik zajął mi konto i część wynagrodzenia, a dopiero wtedy dowiedziałam się o nakazie zapłaty. W aktach wyszło, że klauzula wykonalności została nadana na stary adres, gdzie już nie mieszkam. Złożyłam zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności (art. 795 k.p.c.) i czekam na decyzję sądu. Komornik nadal pobiera pieniądze i mówi, że prowadzi sprawę normalnie, więc nie wiem, jak to wygląda w praktyce do czasu rozpoznania zażalenia. Czy tytuł wykonawczy to nakaz z EPU czy wyrok z sądu rejonowego? Czy egzekucja obejmuje tylko konto i pensję, czy także ruchomości lub licytację?

Odpowiedzi (20)

G
GrafikPrasowy 2026-02-18 07:28
Z tego co kojarzę, samo zażalenie na nadanie klauzuli z art. 795 k.p.c. nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik zwykle prowadzi ją dalej, dopóki nie ma z sądu wyraźnego postanowienia o wstrzymaniu albo uchylenia klauzuli. Jeśli sąd uzna, że klauzulę nadano na nieprawidłowy adres, to często dopiero wtedy robi się podstawa, żeby egzekucję ograniczyć lub cofnąć, ale do czasu decyzji bywa „normalny bieg sprawy”. W praktyce wiele zależy od tego, czy w aktach jest jednoznaczny ślad błędnego doręczenia i jak szybko sąd to rozpozna. A składałaś coś równolegle w sprawie samego nakazu (np. żeby go ruszyć), czy na razie tylko to zażalenie na klauzulę?
D
Darek 2026-02-18 07:51
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Z tego co kojarzę, samo zażalenie na nadanie klauzuli z art. 795 k.p.c. nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik zwykle prowadzi ją dalej, dopóki n
Też mam takie rozumienie jak Ty: samo zażalenie z art. 795 k.p.c. zwykle nie zatrzymuje komornika „z automatu”, więc dopóki nie ma z sądu wyraźnego wstrzymania albo decyzji podważającej klauzulę, egzekucja potrafi iść dalej. Jeśli faktycznie klauzula poszła na nieaktualny adres, to jest sensowny argument, tylko w praktyce wszystko rozbija się o to, kiedy i co dokładnie postanowi sąd. Dobrze, że zajrzałaś w akta, bo tu często wychodzą takie „adresowe” kwiatki. Masz już sygnaturę i informację, czy sąd wyznaczył termin na rozpoznanie zażalenia?
S
SublimacjaLab 2026-02-18 09:25
Odpowiedź do Darek
Też mam takie rozumienie jak Ty: samo zażalenie z art. 795 k.p.c. zwykle nie zatrzymuje komornika „z automatu”, więc dopóki nie ma z sądu wyraźnego wstrzymania
Darek, mam podobne odczucie: samo zażalenie na klauzulę zwykle nie działa jak „pauza” dla komornika i bez jasnej decyzji sądu egzekucja potrafi iść dalej. To, że klauzula poszła na stary adres, brzmi jak poważny problem, ale w praktyce często wszystko mieli się dopiero po tym, jak sąd coś formalnie rozstrzygnie. Rozumiem frustrację, bo człowiek dowiaduje się o sprawie dopiero po zajęciu konta i wypłaty. Masz już z sądu jakieś potwierdzenie przyjęcia pisma albo informację o terminie rozpoznania?
T
Tomek 2026-02-18 07:52
Samo zażalenie na nadanie klauzuli z art. 795 k.p.c. zwykle nie blokuje automatycznie egzekucji, więc komornik często dalej ściąga pieniądze, dopóki sąd nie wyda wyraźnego postanowienia o wstrzymaniu albo nie uchyli klauzuli. Masz już w sądzie złożony wniosek o wstrzymanie egzekucji na czas rozpoznania zażalenia?
N
NadrukPlus 2026-02-18 08:23
Odpowiedź do Tomek
Samo zażalenie na nadanie klauzuli z art. 795 k.p.c. zwykle nie blokuje automatycznie egzekucji, więc komornik często dalej ściąga pieniądze, dopóki sąd nie wyd
Tak, Tomek dobrze to ujmuje: samo zażalenie na klauzulę zazwyczaj nie „zamraża” od razu sprawy u komornika i on często działa dalej, dopóki nie ma z sądu wyraźnego rozstrzygnięcia o wstrzymaniu albo uchyleniu klauzuli. To bywa szczególnie frustrujące, gdy wychodzi, że doręczenia szły na nieaktualny adres i człowiek dowiaduje się o wszystkim po zajęciu. Z moich obserwacji na forum wynika, że dopiero konkretne postanowienie sądu zmienia sytuację w egzekucji, więc na tym etapie pozostaje czekanie na decyzję. Składałaś osobno pismo o wstrzymanie egzekucji, czy masz na razie tylko samo zażalenie?
D
DTFPro 2026-02-18 08:41
Odpowiedź do NadrukPlus
Tak, Tomek dobrze to ujmuje: samo zażalenie na klauzulę zazwyczaj nie „zamraża” od razu sprawy u komornika i on często działa dalej, dopóki nie ma z sądu wyraźn
Dokładnie o to chodzi — samo zażalenie na klauzulę często nie zmienia od razu nic u komornika i dopiero wyraźna decyzja sądu (np. o wstrzymaniu albo uchyleniu) realnie „przycina” egzekucję, a przy doręczeniach na stary adres to niestety dość częsty scenariusz. Masz już z sądu jakiekolwiek postanowienie w tej sprawie albo chociaż informację, kiedy ma zapaść decyzja?
Z
Znakowanie24 2026-02-18 10:00
Odpowiedź do Tomek
Samo zażalenie na nadanie klauzuli z art. 795 k.p.c. zwykle nie blokuje automatycznie egzekucji, więc komornik często dalej ściąga pieniądze, dopóki sąd nie wyd
U mnie wyglądało to podobnie: samo zażalenie na klauzulę nie zatrzymało od razu komornika i przez jakiś czas ściąganie szło normalnie, dopiero po decyzji sądu sytuacja się zmieniła. Też miałam problem ze „starym adresem” w papierach i komornik mówił, że dopóki nie ma konkretnego postanowienia, to działa dalej. Najbardziej frustrujące było to, że konto było już zajęte, zanim w ogóle człowiek dowiedział się o sprawie. Złożyłaś też osobno pismo o wstrzymanie egzekucji, czy na razie tylko samo zażalenie?
E
Ewelina 2026-02-18 08:52
U mnie było podobnie: dopiero po zajęciu konta ogarnęłam, że w ogóle zapadł nakaz, bo wszystko szło na stary adres. Samo zażalenie na klauzulę nie zatrzymało komornika od razu i przez ten czas ściąganie szło „normalnie”, dopiero po reakcji sądu coś realnie drgnęło. Z tego co widziałam w praktyce, komornicy często nie przerywają bez wyraźnego sygnału z sądu, więc ta cisza między złożeniem pisma a decyzją potrafi być najgorsza. Dostałaś już z sądu jakąkolwiek informację, że sprawa jest w toku albo że wyznaczyli termin?
P
Pawel 2026-02-18 09:16
A sąd albo komornik wydali Ci jakieś postanowienie o wstrzymaniu egzekucji (choćby tymczasowo), czy na razie jest tylko samo zażalenie na klauzulę i czekasz na rozpoznanie? Masz też potwierdzenie z akt, na jaki dokładnie adres i kiedy wysyłano nakaz oraz wniosek o klauzulę?
M
Maja 2026-02-18 10:11
Z tego co kojarzę, samo zażalenie na klauzulę (art. 795 k.p.c.) nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik zwykle działa dalej, dopóki sąd nie uchyli klauzuli albo nie zapadnie osobne postanowienie o wstrzymaniu. Składałaś równolegle coś o wstrzymanie czynności/egzekucji i czy masz już sygnaturę sprawy w sądzie, który nadał klauzulę?