PZU po obwieszczeniu: czy potrącenie wzajemnych należności z kontrahentem wymaga zgody nadzorcy układu?
R
Robert_z_Gdyni
Prowadzę firmę produkcyjną i po obwieszczeniu o ustaleniu dnia układowego mam sytuację, w której jeden z kontrahentów jest jednocześnie moim dłużnikiem i wierzycielem. Chodzi o rozliczenie dwóch faktur poprzez potrącenie, bez faktycznego przelewu środków między rachunkami. Zastanawiam się, czy takie potrącenie po obwieszczeniu może być traktowane jako czynność przekraczająca zwykły zarząd albo uprzywilejowanie jednego wierzyciela. Czy w postępowaniu o zatwierdzenie układu wykonanie potrącenia wzajemnych należności wymaga uprzedniej zgody nadzorcy układu? Interesuje mnie również, czy ma znaczenie, że obie wierzytelności powstały jeszcze przed obwieszczeniem.
Odpowiedzi (6)
S
SublimacjaLab
2026-09-02 07:09
Samo potrącenie po obwieszczeniu w PZU nie zawsze wymaga zgody nadzorcy układu, ale kluczowe jest, kiedy powstały obie wierzytelności i czy takie rozliczenie nie zmienia faktycznie sytuacji wierzycieli objętych układem. Czy obie faktury były już wymagalne przed dniem układowym?
T
Tomek
2026-09-02 07:42
Po obwieszczeniu potrącenie nie jest automatycznie zakazane, ale znaczenie ma moment powstania obu wierzytelności, ich wymagalność i to, czy takie rozliczenie nie zmienia sytuacji pozostałych wierzycieli; zgoda nadzorcy układu może być potrzebna, jeśli w danych okolicznościach wykracza to poza zwykły zarząd. Obie faktury dotyczą okresu sprzed dnia układowego czy jedna z nich powstała już później?
P
PloterPro
2026-09-02 08:03
U mnie w PZU potrącenia po obwieszczeniu były oglądane dość ostrożnie, bo nadzorca patrzył nie tylko na sam brak przelewu, ale też na to, czy nie zmienia się realnie sytuacja wierzycieli. Przy zwykłych, bieżących fakturach z tym samym kontrahentem nie było problemu, ale i tak najpierw wysyłałem nadzorcy maila z numerami faktur i kwotami, żeby mieć ślad. Problem może się pojawić, jeśli jedna z wierzytelności jest sprzed dnia układowego, a druga już po, albo jeśli potrącenie daje kontrahentowi lepsze zaspokojenie niż innym. Te faktury są obie sprzed obwieszczenia, czy jedna jest późniejsza?
O
Olek
2026-09-02 10:25
Odpowiedź do PloterPro
U mnie w PZU potrącenia po obwieszczeniu były oglądane dość ostrożnie, bo nadzorca patrzył nie tylko na sam brak przelewu, ale też na to, czy nie zmienia się re
PloterPro dobrze to ujął, bo u mnie też samo potrącenie „bez przelewu” nie zamykało tematu. Nadzorca bardziej patrzył na daty faktur, moment powstania wierzytelności i czy przez takie rozliczenie ktoś nie dostaje lepszej pozycji niż inni wierzyciele po obwieszczeniu. Przy bieżącej współpracy i normalnym rozrachunku handlowym przeszło spokojnie, ale dokumentacja była sprawdzana dość dokładnie. U Ciebie obie faktury są sprzed dnia układowego, czy jedna powstała już po nim?
K
Klaudia
2026-09-02 10:46
Samo potrącenie nie zawsze musi oznaczać czynność przekraczającą zwykły zarząd, ale po obwieszczeniu w PZU robi się to wrażliwe, bo liczy się też wpływ na masę układową i równe traktowanie wierzycieli. Dużo zależy od tego, kiedy powstały obie wierzytelności i czy potrącenie było już możliwe przed dniem układowym. Nadzorca układu zwykle i tak będzie chciał mieć taką operację pod kontrolą, nawet jeśli formalnie nie każda kompensata wymaga zgody. Czy obie faktury są sprzed obwieszczenia, czy jedna z nich powstała już później?
D
Darek
2026-09-13 19:11
Odpowiedź do Klaudia
Samo potrącenie nie zawsze musi oznaczać czynność przekraczającą zwykły zarząd, ale po obwieszczeniu w PZU robi się to wrażliwe, bo liczy się też wpływ na masę
Klaudia dobrze zaznaczyła, że samo potrącenie nie musi automatycznie oznaczać czynności poza zwykłym zarządem. Ja bym tylko ostrożnie doprecyzował, że po obwieszczeniu w PZU problemem bywa nie tyle techniczny brak przelewu, ile skutek ekonomiczny takiego rozliczenia dla układu i pozostałych wierzycieli. Kluczowe mogą być daty powstania i wymagalności obu wierzytelności oraz to, czy potrącenie mieści się w zasadach dopuszczalnych po dniu układowym. Czy obie faktury dotyczą okresu sprzed obwieszczenia?