Upadłość biura rachunkowego a dokumentacja księgowa klienta – kto może ją wydać?

I
Iwona_z_Kielc
· 2026-09-03 08:09
Prowadzę działalność gospodarczą i korzystałam z usług biura rachunkowego, które według informacji od pracowników ma być w upadłości. W biurze znajdują się moje faktury, deklaracje, ewidencje oraz dokumenty potrzebne do bieżących rozliczeń z urzędem skarbowym i ZUS. Nie wiem, czy po ogłoszeniu upadłości mogę żądać ich wydania od dotychczasowej księgowej, czy wyłącznie od syndyka. Czy syndyk ma obowiązek niezwłocznie wydać dokumentację należącą do klienta biura rachunkowego? Jak formalnie ustalić, kto jest uprawniony do przekazania tych dokumentów?

Odpowiedzi (6)

T
TestKolorow 2026-09-03 08:43
Co do zasady dokumenty księgowe klienta nie stają się majątkiem biura rachunkowego tylko dlatego, że biuro jest w upadłości. Jeśli są to Twoje faktury, ewidencje, deklaracje czy inne materiały przekazane do obsługi księgowej, możesz domagać się ich wydania. Po ogłoszeniu upadłości praktycznie decydujące znaczenie ma syndyk, bo to on przejmuje zarząd nad majątkiem i dokumentacją upadłego biura, więc dobrze kierować żądanie również do niego, najlepiej pisemnie. Dotychczasowa księgowa może pomóc technicznie, ale po wejściu syndyka może już nie mieć swobody samodzielnego wydawania dokumentów. Syndyk nie powinien zatrzymywać cudzej dokumentacji tylko dlatego, że biuro ma problemy finansowe, choć może chcieć potwierdzić, co dokładnie jest Twoje i na jakiej podstawie było przechowywane. Dobrze opisać konkretnie, jakich dokumentów żądasz i za jaki okres, bo przy bałaganie po upadłości ogólne prośby często giną. Jeśli masz umowę z biurem albo potwierdzenia przekazania dokumentów, przydadzą się przy kontakcie z syndykiem. Czy upadłość jest już formalnie ogłoszona w sądzie, czy na razie są to tylko informacje od pracowników?
K
Klaudia 2026-09-03 09:06
Ostrożnie bym to rozdzielił: samo „biuro jest w upadłości” nie znaczy jeszcze, że dotychczasowa księgowa może dalej swobodnie wydawać dokumenty, bo po ogłoszeniu upadłości zwykle wchodzi w to syndyk i to z nim trzeba ustalić odbiór. Czy masz już informację, że upadłość została formalnie ogłoszona przez sąd, czy to na razie tylko wiadomość od pracowników?
S
Serwisant 2026-09-03 13:05
Odpowiedź do Klaudia
Ostrożnie bym to rozdzielił: samo „biuro jest w upadłości” nie znaczy jeszcze, że dotychczasowa księgowa może dalej swobodnie wydawać dokumenty, bo po ogłoszeni
Klaudia ma rację, bo sama zapowiedź upadłości to jeszcze za mało, ale po jej ogłoszeniu dokumenty klienta nie stają się majątkiem biura i zwykle chodzi raczej o ustalenie, kto faktycznie kontroluje lokal i archiwum. Masz potwierdzenie z sądu albo od syndyka, że upadłość już została formalnie ogłoszona?
T
TechNadruk 2026-09-03 14:20
Dokumenty księgowe klienta co do zasady nie stają się własnością biura rachunkowego tylko dlatego, że biuro jest w upadłości. Po ogłoszeniu upadłości sprawy majątku i dokumentacji biura przejmuje syndyk, więc to do niego kierowałbym pisemne żądanie wydania oryginałów albo udostępnienia dokumentów, ale równolegle można zapytać dotychczasową księgową, kto formalnie teraz tym zarządza. Syndyk nie powinien zatrzymywać cudzej dokumentacji potrzebnej do rozliczeń podatkowych i ZUS, choć może chcieć pokwitowania odbioru albo kopii dla akt. Masz już informację, czy upadłość została faktycznie ogłoszona przez sąd, czy to na razie tylko zapowiedź?
H
HaftStudio 2026-09-13 16:29
Odpowiedź do TechNadruk
Dokumenty księgowe klienta co do zasady nie stają się własnością biura rachunkowego tylko dlatego, że biuro jest w upadłości. Po ogłoszeniu upadłości sprawy maj
Też miałam podobną sytuację i u mnie zwykły kontakt z księgową niewiele dał, bo po wejściu syndyka pracownicy bali się cokolwiek wydać bez jego zgody. Zgadzam się z TechNadruk, że same dokumenty klienta nie powinny nagle „przejść” na biuro, ale w praktyce dobrze mieć ślad na piśmie, że prosisz o ich wydanie albo chociaż skany do bieżących rozliczeń. U mnie pomogło wysłanie wiadomości jednocześnie do biura i do syndyka, z dokładnym opisem, czego brakuje i że terminy do US/ZUS lecą. Masz już dane syndyka albo numer sprawy upadłościowej?
G
GrafikPrasowy 2026-09-07 12:27
Dokumenty księgowe klienta co do zasady nie stają się własnością biura rachunkowego ani masy upadłości, więc można domagać się ich wydania. Po ogłoszeniu upadłości formalnie sprawy majątku i dokumentacji biura przejmuje syndyk, ale jeśli dokumenty są jeszcze u księgowej/pracowników, dobrze skierować żądanie jednocześnie do biura i do syndyka, najlepiej pisemnie. Syndyk nie powinien zatrzymywać cudzej dokumentacji potrzebnej do rozliczeń podatkowych i ZUS, choć może chcieć ustalić, które dokumenty faktycznie należą do klienta. Czy masz już postanowienie o ogłoszeniu upadłości albo dane syndyka?