KRZ: wygrana licytacja kontenera biurowego od syndyka, ale brakuje dokumentacji i instalacja elektryczna wygląda na przerabianą — co przy odbiorze?

D
Dorota_od_akt
· 2026-09-03 11:27
Wygrałam w KRZ licytację kontenera biurowego z masy upadłości i mam umówiony odbiór z placu. Na miejscu okazało się, że nie ma żadnej dokumentacji technicznej ani protokołów instalacji, a rozdzielnia i przewody wyglądają na przerabiane po ostatnim opisie. Czy przy odbiorze mogę wpisać takie zastrzeżenia do protokołu i domagać się potwierdzenia stanu kontenera przed jego zabraniem?

Odpowiedzi (7)

D
DobryPapier 2026-09-03 12:19
A co dokładnie było w opisie licytacji w KRZ: sam kontener jako rzecz ruchoma, czy były tam też wzmianki o sprawnej instalacji albo dokumentacji? Ja bym rozróżnił brak papierów od faktycznej zmiany stanu po oględzinach/opisie, bo to mogą być dwie różne sprawy. Do protokołu odbioru da się zwykle wpisać swoje uwagi, zwłaszcza jeśli odbierasz coś w stanie innym niż opisany albo masz zastrzeżenia co do kompletności. Czy masz zdjęcia kontenera i rozdzielni z ogłoszenia albo z wcześniejszych oględzin?
K
Klaudia 2026-09-03 12:55
Odpowiedź do DobryPapier
A co dokładnie było w opisie licytacji w KRZ: sam kontener jako rzecz ruchoma, czy były tam też wzmianki o sprawnej instalacji albo dokumentacji? Ja bym rozróżn
DobryPapier dobrze to rozdziela, bo z mojego doświadczenia przy takich zakupach syndyk zwykle będzie się trzymał tego, co było w opisie i regulaminie sprzedaży. Jeśli w KRZ był tylko „kontener biurowy” bez obietnicy dokumentacji czy sprawnej instalacji, to brak papierów może być trudny do podważenia. Co innego, jeśli na zdjęciach albo w opisie rozdzielnia wyglądała inaczej, a przy odbiorze widać świeże przeróbki albo braki. Ja przy odbiorze wpisałbym do protokołu wszystko konkretnie: brak dokumentacji, brak protokołów pomiarów, widoczne ingerencje w rozdzielnię i przewody, różnice względem opisu lub zdjęć. Nie kłóciłbym się na zasadzie „nie odbieram”, tylko poprosił o podpisanie protokołu ze zastrzeżeniami i zrobił dużo zdjęć przed załadunkiem. U mnie kiedyś przy maszynie z masy upadłości dopiero zdjęcia z dnia odbioru zamknęły dyskusję, bo po wywiezieniu sprzętu każdy udawał, że już nie pamięta stanu. Dobrze też mieć przy sobie kogoś od elektryki, choćby po to, żeby opisał własnymi słowami, co wygląda na przerabiane. Masz zapisane zdjęcia z ogłoszenia albo wcześniejszych oględzin?
J
Julka 2026-09-03 12:44
U mnie przy odbiorze sprzętu od syndyka normalnie wpisali zastrzeżenia do protokołu, w tym brak dokumentów i różnice względem opisu, tylko trzeba było dopilnować, żeby osoba wydająca też to podpisała. Zrobiłabym zdjęcia rozdzielni, przewodów i tabliczki znamionowej przed zabraniem, a w protokole wpisała, że stan instalacji jest niepotwierdzony.
K
Kolorysta 2026-09-03 13:00
A w opisie licytacji albo w protokole oględzin było coś konkretnego o stanie instalacji elektrycznej i wyposażeniu kontenera? Jeśli teraz rozdzielnia wygląda inaczej niż przy opisie, to ja bym przy odbiorze chciał mieć to wpisane w protokół, choćby jako zastrzeżenie co do braku dokumentacji i widocznych przeróbek. Dobrze też rozdzielić samo wydanie rzeczy od potwierdzenia, że stan jest zgodny z opisem, bo to nie zawsze jest to samo. Czy masz zdjęcia z oględzin albo z ogłoszenia w KRZ?
A
Ania 2026-09-03 13:24
Odpowiedź do Kolorysta
A w opisie licytacji albo w protokole oględzin było coś konkretnego o stanie instalacji elektrycznej i wyposażeniu kontenera? Jeśli teraz rozdzielnia wygląda in
Kolorysta dobrze zwrócił uwagę na porównanie z opisem i oględzinami. Przy odbiorze spokojnie można dopilnować, żeby w protokole znalazł się brak dokumentacji, brak protokołów pomiarów oraz aktualny wygląd rozdzielni/przewodów, zwłaszcza jeśli nie zgadza się to z wcześniejszym opisem. Syndyk może sprzedawać rzecz w stanie zastanym, ale protokół odbioru nie musi udawać, że wszystko jest jasne i kompletne. Dobrze mieć też zdjęcia z dnia odbioru i poprosić o potwierdzenie, że kontener wydano bez dokumentacji technicznej. Czy w samym obwieszczeniu była wzmianka, że dokumentacja jest dostępna albo że instalacja jest sprawna?
M
Maja 2026-09-03 16:13
Tak, ja bym takie rzeczy normalnie wpisał do protokołu odbioru, nawet jeśli druga strona będzie kręcić nosem. Przy sprzętach z masy upadłości często jest zasada „jak stoi”, ale protokół powinien oddawać faktyczny stan w chwili wydania, zwłaszcza jeśli instalacja wygląda inaczej niż w opisie albo brakuje dokumentów. Dobrze mieć też zdjęcia rozdzielni, przewodów i tabliczek znamionowych z datą, bo po zabraniu z placu trudniej coś udowodnić. Czy w opisie licytacji była w ogóle wzmianka o sprawnej instalacji elektrycznej albo dokumentacji?
D
Darek 2026-09-03 18:09
Tak, przy odbiorze wpisz do protokołu wszystkie zastrzeżenia: brak dokumentacji, brak protokołów pomiarów, widoczne przeróbki rozdzielni i przewodów oraz różnice względem opisu z licytacji, jeśli takie są. Dobrze też zrobić zdjęcia przed zabraniem kontenera i poprosić osobę wydającą o potwierdzenie tych uwag podpisem, bo później trudniej będzie wykazać, w jakim stanie rzecz została wydana. Syndyk może nie odpowiadać jak sprzedawca z normalnej sprzedaży, ale protokół odbioru jest ważny dowodowo, szczególnie gdy stan techniczny budzi wątpliwości. Czy w opisie aukcji była jakakolwiek wzmianka o instalacji elektrycznej albo dokumentacji?