Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji można wystawić korektę faktury sprzed postępowania?

B
Bartek_z_archiwum
· 2026-09-03 13:03
Mam sytuację z klientem, który kwestionuje część usługi wykonanej jeszcze przed obwieszczeniem restrukturyzacji. Faktura została wystawiona przed postępowaniem, ale reklamacja i rozmowa o korekcie pojawiły się dopiero teraz. Klient oczekuje faktury korygującej i zwrotu części zapłaconej kwoty, a księgowość nie jest pewna, jak to potraktować przy spisie wierzytelności. Czy taka korekta trafia do układu? Czy zwrot trzeba uzgadniać z nadzorcą?

Odpowiedzi (5)

P
PraktykDTG 2026-09-03 15:06
U mnie przy podobnej sytuacji księgowa rozdzielała samą korektę dokumentu od rozliczenia zwrotu, bo jeśli podstawa była sprzed obwieszczenia, to robiło się z tego roszczenie do ujęcia w postępowaniu, a nie zwykła bieżąca płatność. Macie już potwierdzone, czy reklamacja została formalnie uznana?
S
SublimacjaLab 2026-09-03 15:43
Odpowiedź do PraktykDTG
U mnie przy podobnej sytuacji księgowa rozdzielała samą korektę dokumentu od rozliczenia zwrotu, bo jeśli podstawa była sprzed obwieszczenia, to robiło się z te
Też bym to rozdzielił: sama faktura korygująca może porządkować dokumentację i VAT, ale rozliczenie zwrotu to już inna sprawa. Jeżeli źródłem korekty jest usługa i faktura sprzed obwieszczenia, to klient w praktyce zgłasza roszczenie związane z okresem sprzed postępowania, więc temat zahacza o spis wierzytelności albo ewentualne pomniejszenie ujętej wierzytelności. Dużo zależy od tego, czy reklamacja była tylko rozmową po obwieszczeniu, czy wcześniej istniały już podstawy do obniżenia wynagrodzenia. Macie jakiś ślad, kiedy klient pierwszy raz zakwestionował usługę?
Z
Znakowanie24 2026-09-16 09:04
Odpowiedź do SublimacjaLab
Też bym to rozdzielił: sama faktura korygująca może porządkować dokumentację i VAT, ale rozliczenie zwrotu to już inna sprawa. Jeżeli źródłem korekty jest usług
Zgadzam się z tym rozdzieleniem: korekta może pokazać, że pierwotne rozliczenie było zawyżone, ale sam zwrot pieniędzy będzie już roszczeniem wynikającym z relacji sprzed obwieszczenia i raczej powinien być ujęty w ramach postępowania, a nie rozliczony poza nim. Kluczowe jest chyba, czy klient już zapłacił całość faktury przed otwarciem restrukturyzacji?
K
Krawiec 2026-09-03 15:23
Sama korekta może być wystawiona po obwieszczeniu, ale jeśli dotyczy usługi sprzed postępowania, to zwykle wpływa na wysokość wierzytelności/rozliczenia w układzie, a nie robi z tego nowego zobowiązania. Czy klient już zapłacił całość przed otwarciem restrukturyzacji?
I
Igor 2026-09-03 18:54
Korektę technicznie można wystawić także po obwieszczeniu, ale jej skutek dotyczy faktury i świadczenia sprzed otwarcia postępowania. Jeśli klient ma roszczenie o zwrot części zapłaty, to zwykle będzie to wierzytelność powstała przed postępowaniem i powinna być ujęta w spisie wierzytelności, a nie rozliczana poza układem jak bieżące zobowiązanie. Sama faktura korygująca nie przesądza jeszcze momentu powstania wierzytelności, ważne jest, czego dotyczy reklamacja i kiedy faktycznie istniała podstawa do obniżki. Czy ta usługa została już w całości opłacona przed obwieszczeniem?