Upadłość konsumencka a odszkodowanie z polisy za zalanie mieszkania — czy zgłaszać syndykowi?
O
Ola_88
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, ale plan spłaty wierzycieli nie został jeszcze ustalony. Pracuję w branży usługowej na umowie o pracę i wynajmuję niewielkie mieszkanie, w którym ostatnio doszło do zalania z winy sąsiada. Miałam prywatną polisę na wyposażenie mieszkania i ubezpieczyciel zapowiedział wypłatę około 3200 zł za uszkodzone meble oraz sprzęt. Polisa była opłacona jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, ale decyzja o wypłacie przyszła już teraz. Nie wiem, czy taka kwota jest traktowana jak mój bieżący majątek, czy jako coś, co powinno wejść do masy upadłości. Zastanawiam się też, czy ma znaczenie, że pieniądze mają być przeznaczone na odkupienie rzeczy potrzebnych do normalnego mieszkania. Czy w takiej sytuacji trzeba samemu zgłosić syndykowi informację o odszkodowaniu z ubezpieczenia?
Odpowiedzi (4)
S
Serwisant
2026-09-04 11:41
Zgłosiłabym to syndykowi, bo po ogłoszeniu upadłości takie wpływy mogą być traktowane jako składnik majątku, nawet jeśli dotyczą szkody w rzeczach codziennego użytku. Jednocześnie dobrze od razu opisać, że chodzi o odszkodowanie za konkretne zniszczone wyposażenie mieszkania i że pieniądze mają iść na odtworzenie tych rzeczy, a nie na dodatkowy dochód. Przy kwocie 3200 zł raczej nie robiłabym tego „po cichu”, bo później może wyjść przy wyciągach albo korespondencji z ubezpieczycielem. Czy syndyk wie już o samej polisie, czy to w ogóle nie było wcześniej zgłaszane?
P
PrasaExpert
2026-09-04 11:47
Zgłosiłabym to syndykowi, bo przed ustaleniem planu spłaty takie wpływy mogą mieć znaczenie dla masy upadłości. Jednocześnie podkreśliłabym, że chodzi o odszkodowanie za konkretne zniszczone wyposażenie, czyli pieniądze mają odtworzyć rzeczy potrzebne do normalnego mieszkania, a nie są dodatkowym dochodem z pracy. Dobrze mieć decyzję ubezpieczyciela i zdjęcia szkód, żeby było jasne, za co jest wypłata. Czy polisa obejmowała rzeczy należące tylko do Ciebie, czy też elementy mieszkania właściciela?
T
TechNadruk
2026-09-04 11:52
Odpowiedź do PrasaExpert
Zgłosiłabym to syndykowi, bo przed ustaleniem planu spłaty takie wpływy mogą mieć znaczenie dla masy upadłości. Jednocześnie podkreśliłabym, że chodzi o odszkod
Też myślę, że syndyk powinien o tym wiedzieć, ale kluczowe może być, czy te pieniądze faktycznie pójdą na odkupienie zniszczonych rzeczy, a nie jako zwykły dodatkowy wpływ. Czy ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie za rzeczy, które były Twoją własnością, czy za elementy należące do właściciela mieszkania?
I
Igor
2026-09-04 14:52
A to odszkodowanie ma iść za rzeczy, które były Twoją własnością, czy za elementy mieszkania należące do wynajmującego? Przy upadłości znaczenie może mieć też to, czy szkoda i wypłata dotyczą majątku już ujętego przez syndyka, czy bieżących rzeczy potrzebnych do normalnego życia. Ja bym najpierw ustalił, jak ubezpieczyciel opisze tę wypłatę w decyzji, bo „za meble i sprzęt” może obejmować różne składniki. Czy syndyk wie już w ogóle o tej polisie?