Upadłość firmy ochroniarskiej - co z kluczami i kodami dostępu klienta?
M
Mirek_z_Torunia
Prowadzę administrację niewielkiego obiektu i mieliśmy umowę z firmą ochroniarską, która obsługiwała alarm, monitoring oraz przechowywała komplet kluczy serwisowych. Kilka dni temu dowiedziałem się, że wobec tej firmy ogłoszono upadłość, a kontakt z dotychczasowym koordynatorem praktycznie się urwał. Na miejscu zostały ich urządzenia, ale najbardziej martwią mnie klucze, karty dostępu i kody do systemu alarmowego zapisane po ich stronie. Nowa firma ochroniarska pyta, kto formalnie może przekazać te rzeczy i informacje, żeby nie było później zarzutu nieuprawnionego odbioru. Czy syndyk powinien wydać klucze i kody? Czy wystarczy protokół odbioru?
Odpowiedzi (9)
S
SublimacjaLab
2026-09-04 11:44
Ja bym zaczął od pisemnego wezwania syndyka albo zarządcy masy upadłościowej do wydania kluczy, kart i dokumentacji dostępów, a równolegle zmienił kody i czasowo zablokował stare uprawnienia. Macie w umowie zapis, kto przechowuje depozyt kluczy i w jakim trybie ma go zwrócić?
P
Patrycja
2026-09-04 12:03
Odpowiedź do SublimacjaLab
Ja bym zaczął od pisemnego wezwania syndyka albo zarządcy masy upadłościowej do wydania kluczy, kart i dokumentacji dostępów, a równolegle zmienił kody i czasow
Zgadzam się z kierunkiem od SublimacjaLab, tylko nie czekałbym biernie na kontakt ze strony firmy ochroniarskiej, bo po upadłości takie sprawy łatwo się rozmywają między syndykiem, pracownikami i podwykonawcami. Równolegle ogarnąłbym protokół zdawczo-odbiorczy kluczy/kart, reset kodów i sprawdzenie umowy pod kątem depozytu oraz odpowiedzialności za zwrot.
M
Marcin
2026-09-04 18:40
Odpowiedź do Patrycja
Zgadzam się z kierunkiem od SublimacjaLab, tylko nie czekałbym biernie na kontakt ze strony firmy ochroniarskiej, bo po upadłości takie sprawy łatwo się rozmywa
Patrycja dobrze to ujęła, bo przy upadłości łatwo stracić kontrolę nad tym, kto realnie ma klucze, karty i stare kody, więc równoległe spisanie stanu oraz zmiana dostępów brzmi po prostu rozsądnie. Sprawdziliście już, czy w umowie była wskazana procedura zwrotu depozytu kluczy po zakończeniu współpracy?
K
Kolorysta
2026-09-04 11:51
Przy upadłości firmy ochroniarskiej klucze, karty i kody nie powinny „zniknąć” razem z koordynatorem, bo to nadal dotyczy mienia i bezpieczeństwa klienta. Skontaktowałbym się pisemnie z syndykiem albo zarządcą masy upadłości i zażądał protokolarnego zwrotu wszystkiego, co zostało im przekazane, a równolegle zmienił kody alarmu i dostępów oraz rozważył wymianę wkładek, jeśli nie ma pewności co do obiegu kluczy. Urządzeń na miejscu też nie ruszałbym bez sprawdzenia umowy, bo mogą być wasze, dzierżawione albo należeć do upadłej firmy. Macie protokół przekazania kluczy i kart z początku współpracy?
T
TechNadruk
2026-09-04 12:15
Miałem podobną sytuację i u nas dopiero oficjalne pismo do syndyka ruszyło temat wydania kluczy oraz kart, a równolegle administrator zlecił zmianę kodów i wkładek w newralgicznych drzwiach. Sprawdźcie też, czy macie w umowie protokół przekazania kluczy i nośników dostępu?
F
FarbaSpec
2026-09-04 12:18
Miałem podobną sytuację w budynku biurowym i największy problem był właśnie z brakiem jednej osoby „decyzyjnej” po stronie ochrony. U nas pomogło szybkie spisanie, co dokładnie firma miała w depozycie, a potem oficjalne pismo do syndyka i równolegle wymiana kodów oraz zablokowanie kart, których nie dało się od razu odzyskać. Sprzętu na miejscu nikt nie ruszał, dopóki nie było jasne, czyj jest i kto ma go odebrać. Macie w umowie jakiś protokół przekazania kluczy albo wykaz kart?
G
GrafikPrasowy
2026-09-04 17:57
Odpowiedź do FarbaSpec
Miałem podobną sytuację w budynku biurowym i największy problem był właśnie z brakiem jednej osoby „decyzyjnej” po stronie ochrony. U nas pomogło szybkie spisan
FarbaSpec dobrze to ujął, bo u nas przy podobnej sprawie też wszystko rozbiło się o to, że nagle nikt nie chciał brać odpowiedzialności za klucze i dostępy. Pomogło zebranie własnych protokołów, maili i listy osób, które miały kontakt z ochroną, a jednocześnie od razu zmieniliśmy kody i czasowo wyłączyliśmy stare karty. Z kluczami było gorzej, bo dopiero po piśmie do syndyka udało się ustalić, gdzie fizycznie trafił depozyt. Dobrze też sprawdzić, czy w umowie był zapis o zwrocie kluczy po zakończeniu współpracy. Macie jakiś protokół przekazania tego depozytu?
D
Drukarniarz
2026-09-12 07:58
Przy upadłości firmy ochroniarskiej klucze, karty i kody nie powinny „zniknąć” razem z koordynatorem, bo to nadal dotyczy mienia i bezpieczeństwa klienta. Ja zacząłbym od pisemnego wezwania do wydania wszystkich powierzonych rzeczy oraz danych dostępowych, wysłanego na adres spółki i osobno do syndyka, jeśli został już wyznaczony. Dobrze mieć w ręku umowę, protokoły przekazania kluczy, numery kart, wykaz użytkowników i wszystko, co potwierdza, co faktycznie im oddaliście. Równolegle zmieniłbym kody alarmu, hasła administratora, dezaktywował stare karty i rozważył wymianę wkładek, jeśli nie ma pewności, kto miał fizyczny dostęp do kluczy. Urządzenia na miejscu lepiej na razie spisać i sfotografować, zamiast demontować w ciemno, bo mogą być objęte umową, leasingiem albo masą upadłości. Jeśli monitoring albo alarm łączył się z ich stacją, trzeba też sprawdzić, czy system dalej działa lokalnie i czy macie pełne uprawnienia administracyjne. Przy takim stanie rzeczy kluczowe jest zostawienie śladu na piśmie, bo telefon do byłego koordynatora później trudno będzie udowodnić. Czy macie w umowie załącznik z protokołem przekazania kluczy i kodów?
A
Ania
2026-09-18 08:06
A macie w umowie konkretnie zapisane, kto przechowuje klucze i w jakim trybie mają być zwrócone po zakończeniu współpracy albo w razie upadłości? To może robić dużą różnicę, bo inaczej wygląda sprawa przy zwykłym depozycie, a inaczej gdy firma miała też dostęp administracyjny do systemu alarmowego. Dobrze byłoby też ustalić, czy odezwał się już syndyk albo ktoś formalnie przejął dokumentację i majątek tej firmy. Czy macie protokół przekazania kluczy, kart i kodów z początku współpracy?