Czy syndyk może żądać informacji o dochodach małżonka przy rozdzielności majątkowej?

N
Natalia_po_pracy
· 2026-09-04 11:54
Upadłość konsumencka została ogłoszona około trzy tygodnie temu i trwa etap pierwszego kontaktu z syndykiem. Dłużniczka ma rozdzielność majątkową z mężem od 2021 roku, a mieszkanie jest wynajmowane i opłacane częściowo z jego pensji. Syndyk poprosił ją o podanie wysokości dochodów męża oraz przesłanie dokumentów potwierdzających stałe koszty utrzymania domu. Czy przy rozdzielności majątkowej syndyk może żądać takich informacji o małżonku? Czy ma znaczenie to, że część rachunków za mieszkanie wychodzi z konta męża, a nie z konta osoby w upadłości?

Odpowiedzi (6)

A
Ania 2026-09-04 12:21
U mnie syndyk też pytał o dochody osoby, z którą mieszkałem, mimo że zobowiązania były tylko moje. Chodziło mu raczej o ustalenie realnych kosztów utrzymania i tego, jaka część czynszu, rachunków czy jedzenia faktycznie przypada na mnie, a nie o wciąganie drugiej osoby do upadłości. Przy rozdzielności majątkowej dochód męża nie staje się automatycznie masą upadłości, ale syndyk może sprawdzać sytuację domową, zwłaszcza jeśli część opłat idzie z jego pensji. Macie umowę najmu i rachunki na konkretną osobę czy wszystko jest wspólne?
D
Darek 2026-09-04 14:19
Odpowiedź do Ania
U mnie syndyk też pytał o dochody osoby, z którą mieszkałem, mimo że zobowiązania były tylko moje. Chodziło mu raczej o ustalenie realnych kosztów utrzymania i
Ania, to brzmi dość podobnie do tej sytuacji. Przy rozdzielności majątkowej dochody męża nie stają się automatycznie częścią masy upadłości, ale syndyk może próbować ustalić, jak faktycznie rozkładają się koszty życia w mieszkaniu. Zwłaszcza jeśli część opłat idzie z pensji męża, to pytanie o proporcje może mieć sens przy ocenie budżetu dłużniczki. Ja bym tylko uważał, żeby odróżnić informację pomocniczą od żądania dokumentów osoby trzeciej bez wyjaśnienia podstawy. Czy syndyk wskazał, do czego dokładnie potrzebuje tych danych?
T
TestKolorow 2026-09-04 16:19
Odpowiedź do Darek
Ania, to brzmi dość podobnie do tej sytuacji. Przy rozdzielności majątkowej dochody męża nie stają się automatycznie częścią masy upadłości, ale syndyk może pró
Darek ma tu chyba rację co do kierunku, tylko doprecyzowałabym, że czym innym są dochody męża jako jego majątek, a czym innym ustalenie realnych kosztów utrzymania dłużniczki. Syndyk może pytać o udział męża w opłatach, ale dokumenty i zakres informacji lepiej ograniczyć do tego, co faktycznie dotyczy wspólnego gospodarstwa domowego.
P
PrasaExpert 2026-09-04 17:29
Rozdzielność majątkowa nie musi automatycznie oznaczać, że syndyk w ogóle nie może pytać o dochody męża. Jeśli część kosztów mieszkania i utrzymania jest faktycznie pokrywana z jego pensji, to syndyk może chcieć ustalić realne koszty gospodarstwa domowego i udział dłużniczki w tych kosztach. Czym innym jest jednak podanie ogólnej informacji o sytuacji domowej, a czym innym żądanie pełnej dokumentacji dotyczącej osoby, która nie jest upadłym. Czy syndyk wskazał, na jakiej podstawie prosi akurat o dokumenty dochodowe męża?
D
DrukarniaX 2026-09-04 18:35
Sama rozdzielność majątkowa nie zawsze zamyka temat pytań syndyka o sytuację domową, zwłaszcza jeśli część kosztów mieszkania i utrzymania jest faktycznie pokrywana z pensji męża. Syndyk może próbować ustalić realne koszty życia dłużniczki i to, jaka część wydatków przypada na nią, a jaka na małżonka. To nie musi oznaczać, że dochód męża wchodzi do masy upadłości, raczej chodzi o obraz wspólnego gospodarstwa domowego. Czy syndyk poprosił o PIT/zaświadczenie o zarobkach męża, czy tylko o podanie orientacyjnej kwoty dochodu?
M
Maja 2026-09-08 09:01
A co dokładnie syndyk napisał w tej prośbie: czy żąda dokumentów o dochodach męża, czy tylko informacji do ustalenia kosztów utrzymania gospodarstwa domowego? Przy rozdzielności majątkowej dochody męża nie wchodzą do masy upadłości, ale syndyk może próbować ustalić, kto realnie ponosi czynsz, media i inne stałe opłaty. To może mieć znaczenie później przy ocenie możliwości spłaty i kosztów utrzymania dłużniczki. Czy prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe i macie wspólną umowę najmu?