Upadłość konsumencka a spadek po rodzicu — czy trzeba zgłosić syndykowi?

E
Ela_po_sprawie
· 2026-09-05 09:24
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i niedawno zmarł mój tata, po którym prawdopodobnie będę dziedziczyć część mieszkania razem z rodzeństwem. Na razie nie było jeszcze sprawy spadkowej ani żadnego podziału majątku, ale rodzina zaczęła już o tym rozmawiać. Nie wiem, czy sama informacja o możliwym spadku jest czymś, co powinnam zgłosić w postępowaniu. Czy mam to zgłosić syndykowi już teraz? Czy ma znaczenie, że dział spadku jeszcze się nie odbył?

Odpowiedzi (6)

K
Kolorysta 2026-09-05 09:50
U mnie syndyk chciał informację od razu po śmierci rodzica, nawet zanim była sprawa spadkowa, bo sam fakt możliwego dziedziczenia miał znaczenie dla masy upadłości. Masz już ustanowionego syndyka i kontakt do niego?
S
SublimacjaLab 2026-09-05 10:28
Tak, lepiej zgłosić to syndykowi już teraz, nawet jeśli nie było jeszcze sprawy spadkowej ani działu spadku. W upadłości konsumenckiej mają znaczenie nie tylko rzeczy, które już fizycznie masz, ale też prawa majątkowe, które mogą wejść do masy upadłości, a udział w spadku po rodzicu może takim prawem być. Syndyk oceni, czy i w jakim zakresie ten udział ma znaczenie dla postępowania, zwłaszcza jeśli chodzi o część mieszkania. Czy śmierć taty nastąpiła już po ogłoszeniu Twojej upadłości?
T
TechNadruk 2026-09-05 14:13
Odpowiedź do SublimacjaLab
Tak, lepiej zgłosić to syndykowi już teraz, nawet jeśli nie było jeszcze sprawy spadkowej ani działu spadku. W upadłości konsumenckiej mają znaczenie nie tylko
Zgadzam się z SublimacjaLab, bo przy upadłości syndyk powinien wiedzieć o takim zdarzeniu od razu, nawet jeśli formalności spadkowe są jeszcze przed Tobą. Inna kwestia to to, czy spadek został już przyjęty, odrzucony albo czy termin na decyzję jeszcze biegnie?
A
Atryk 2026-09-19 08:59
Odpowiedź do SublimacjaLab
Tak, lepiej zgłosić to syndykowi już teraz, nawet jeśli nie było jeszcze sprawy spadkowej ani działu spadku. W upadłości konsumenckiej mają znaczenie nie tylko
Zgadzam się z SublimacjaLab, sama śmierć rodzica i możliwe dziedziczenie to już informacja istotna dla syndyka, nawet jeśli formalności spadkowe dopiero przed Wami. Lepiej opisać krótko sytuację i przekazać, że sprawa spadkowa nie jest jeszcze zakończona — czy tata zostawił testament?
D
Drukarniarz 2026-09-05 21:16
Tak, zgłosiłabym syndykowi już sam fakt śmierci taty i możliwego dziedziczenia, nawet jeśli sprawa spadkowa jeszcze się nie odbyła. To nie znaczy od razu, że coś jest już podzielone albo że znasz konkretną wartość udziału, ale syndyk powinien mieć taką informację. Lepiej napisać krótko, na jakim etapie jest sprawa i że chodzi prawdopodobnie o udział w mieszkaniu. Czy postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia już jest w planach?
H
HaftStudio 2026-09-16 07:36
Tak, samą informację o śmierci taty i możliwym dziedziczeniu dobrze zgłosić syndykowi od razu, nawet jeśli sprawa spadkowa jeszcze się nie odbyła. W upadłości konsumenckiej istotne są nie tylko rzeczy już formalnie podzielone, ale też prawa majątkowe, które mogą wejść do masy upadłości. To, że mieszkanie jest jeszcze „w rodzinnych rozmowach”, nie oznacza, że temat można pominąć. Syndyk i tak będzie patrzył na datę śmierci spadkodawcy oraz moment nabycia spadku, a nie dopiero na późniejszy dział spadku. Nie chodzi o to, żeby od razu rozstrzygać, ile dokładnie komu przypadnie, tylko żeby nie wyglądało to potem jak zatajenie majątku. Lepiej napisać krótko, że zmarł rodzic, prawdopodobnie wchodzi w grę udział w mieszkaniu i postępowanie spadkowe jeszcze się nie odbyło. Potem syndyk powie, jakich dokumentów będzie potrzebował. Czy postanowienie o ogłoszeniu upadłości jest już prawomocne?