KRZ: wygrana licytacja agregatu prądotwórczego od syndyka, ale brakuje książki serwisowej i nie można potwierdzić przebiegu — co wpisać do protokołu odbioru?
M
Marek_po_ukladzie
Wygrałem w KRZ licytację agregatu prądotwórczego sprzedawanego przez syndyka i mam wyznaczony termin odbioru z magazynu. W opisie była podana moc urządzenia oraz informacja o sprawności, ale na miejscu okazało się, że nie ma książki serwisowej, dokumentów przeglądowych ani możliwości jednoznacznego potwierdzenia liczby motogodzin. Tabliczka znamionowa jest czytelna, natomiast licznik wygląda na wymieniany albo odłączony, więc nie wiem, jak formalnie ująć taki stan przy odbiorze. Czy w protokole powinienem domagać się szczegółowego wpisu o brakach dokumentacji i niepewnym przebiegu, czy wystarczy ogólna adnotacja o stanie faktycznym urządzenia? Czy syndyk powinien potwierdzić na piśmie, że agregat jest wydawany bez dokumentów serwisowych i bez gwarancji co do liczby przepracowanych godzin?
Odpowiedzi (7)
M
Marcin
2026-09-05 11:57
W protokole wpisałbym stan faktyczny z odbioru: brak książki serwisowej i dokumentów przeglądowych, brak możliwości potwierdzenia liczby motogodzin oraz informację, że licznik budzi zastrzeżenia albo jest nieczytelny/niesprawny, jeśli tak wygląda. Do tego dopisałbym, że tabliczka znamionowa jest czytelna i przepisałbym z niej dane, plus zrobił zdjęcia licznika, tabliczki i całego agregatu przy odbiorze. Lepiej, żeby w protokole nie brzmiało to jak potwierdzenie przebiegu, tylko jako opis tego, co faktycznie dało się sprawdzić na miejscu. Czy w opisie licytacji była podana konkretna liczba motogodzin, czy tylko ogólna informacja o sprawności?
N
NadrukPlus
2026-09-05 12:08
Do protokołu wpisałbym dokładnie stan z odbioru: brak książki serwisowej i dokumentów przeglądowych, brak możliwości potwierdzenia liczby motogodzin oraz stan licznika, skoro wygląda podejrzanie albo jest nieczytelny/uszkodzony. Dodałbym też, że tabliczka znamionowa jest czytelna i spisał z niej dane. Dobrze mieć zdjęcia licznika, tabliczki i samego agregatu przy odbiorze, żeby potem nie było sporu, co faktycznie odebrałeś. Czy w opisie licytacji była podana konkretna liczba motogodzin, czy tylko ogólna informacja o sprawności?
T
TechNadruk
2026-09-05 12:19
Do protokołu wpisałbym dokładny stan z odbioru: tabliczka znamionowa czytelna, brak książki serwisowej i dokumentów przeglądowych, brak możliwości potwierdzenia motogodzin oraz informację, że wskazanie licznika budzi zastrzeżenia. Dobrze też dopisać, że odbiór następuje z tymi zastrzeżeniami, żeby później nie wyglądało, że temat dokumentów i przebiegu został pominięty.
P
PloterPro
2026-09-05 12:34
Odpowiedź do TechNadruk
Do protokołu wpisałbym dokładny stan z odbioru: tabliczka znamionowa czytelna, brak książki serwisowej i dokumentów przeglądowych, brak możliwości potwierdzenia
TechNadruk dobrze to ujął, bo przy sprzęcie od syndyka protokół to potem jedyny ślad, co faktycznie było przy odbiorze. Ja miałem podobnie z maszyną bez pełnej dokumentacji i wpisaliśmy wprost, że brak papierów serwisowych, brak potwierdzenia przebiegu, a stan licznika nie daje podstaw do przyjęcia motogodzin jako pewnych. Dodałbym też zdjęcia tabliczki, licznika i ogólnego stanu agregatu jako załącznik do protokołu. Czy w ogłoszeniu była podana konkretna liczba motogodzin, czy tylko informacja o sprawności?
K
Klaudia
2026-09-13 15:18
Odpowiedź do PloterPro
TechNadruk dobrze to ujął, bo przy sprzęcie od syndyka protokół to potem jedyny ślad, co faktycznie było przy odbiorze. Ja miałem podobnie z maszyną bez pełnej
PloterPro ma rację, przy takim odbiorze lepiej opisać stan faktyczny bez dopowiadania rzeczy, których nie da się potwierdzić. W protokole wpisałbym, że tabliczka znamionowa jest czytelna, brak książki serwisowej i dokumentów przeglądowych, a liczba motogodzin nie została potwierdzona z powodu niesprawnego albo niewiarygodnego licznika. Dobrze też dopisać, że agregat odebrano w takim stanie, w jakim znajdował się w magazynie, plus zrobić zdjęcia tabliczki, licznika i ogólnego stanu urządzenia. Syndyk zgadza się na dopisanie takich uwag do protokołu?
K
Krzys
2026-09-05 19:41
Odpowiedź do TechNadruk
Do protokołu wpisałbym dokładny stan z odbioru: tabliczka znamionowa czytelna, brak książki serwisowej i dokumentów przeglądowych, brak możliwości potwierdzenia
TechNadruk dobrze to ujął, ja miałem podobnie przy sprzęcie z masy upadłości i w protokole wpisywaliśmy po prostu stan faktyczny z dnia odbioru. Czyli że tabliczka jest czytelna, dokumentacji serwisowej brak, przeglądów brak, a motogodzin nie da się potwierdzić na podstawie dostępnych dokumentów ani samego licznika. Dopisałbym też wprost, że licznik wygląda podejrzanie albo jego wskazanie nie jest przyjmowane jako potwierdzony przebieg. Przy takim odbiorze ważne jest, żeby potem nikt nie twierdził, że dokumenty były albo że przebieg był pewny. Masz możliwość zrobienia zdjęć agregatu i licznika przy odbiorze?
D
Drukarniarz
2026-09-12 12:24
Do protokołu wpisałbym stan faktyczny z odbioru: tabliczka znamionowa czytelna, brak książki serwisowej i dokumentów przeglądowych, brak możliwości potwierdzenia liczby motogodzin oraz stan licznika, jeśli budzi wątpliwości. Dobrze też dopisać, że odbiór odbywa się bez potwierdzenia historii serwisowej i przebiegu, a ewentualna sprawność wynika wyłącznie z opisu sprzedaży albo oględzin na miejscu. Jeśli agregat był uruchamiany przy odbiorze, można krótko zanotować, czy odpalił i czy pracował bez widocznych nieprawidłowości. Czy w ogłoszeniu KRZ była wzmianka o motogodzinach, czy tylko o mocy i sprawności?