Upadłość konsumencka a premia roczna — czy może ją zająć syndyk?

L
Lukasz_z_dzialki
· 2026-09-09 18:19
W firmie, w której pracuję, pod koniec roku ma być wypłacona premia uznaniowa za wyniki. Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i nie wiem, czy taka jednorazowa premia trafi do masy upadłości. Czy trzeba wcześniej poinformować o niej syndyka i czy może zająć całą kwotę?

Odpowiedzi (4)

P
Patrycja 2026-09-09 19:13
U mnie premia roczna została potraktowana jak część wynagrodzenia i syndyk pobrał tylko kwotę ponad ustawowy limit, a nie całość. O wypłacie powiedziałem mu wcześniej, żeby później nie było nieporozumień, choć i tak dostał informację od pracodawcy. Dużo zależy od tego, czy premia zostanie wypłacona razem z pensją i na jakiej podstawie jest przyznawana. Masz umowę o pracę?
A
Agnieszka 2026-09-10 07:51
Odpowiedź do Patrycja
U mnie premia roczna została potraktowana jak część wynagrodzenia i syndyk pobrał tylko kwotę ponad ustawowy limit, a nie całość. O wypłacie powiedziałem mu wcz
Patrycja dobrze zauważyła, że premia roczna zwykle jest traktowana jako składnik wynagrodzenia, więc syndyk nie zawsze może przejąć ją w całości. Znaczenie ma m.in. charakter premii, jej wysokość oraz łączna wypłata w danym miesiącu, bo potrącenia podlegają ustawowym ograniczeniom. Informację o spodziewanej wypłacie lepiej przekazać syndykowi wcześniej, szczególnie że pracodawca i tak może zostać poproszony o dane dotyczące wynagrodzenia. Czy premia będzie wypłacona razem z pensją, czy osobnym przelewem?
K
Kolorysta 2026-09-10 10:15
Premia roczna co do zasady jest traktowana jak część wynagrodzenia, więc syndyk może objąć ją potrąceniem, ale nie zawsze oznacza to zajęcie całej kwoty — obowiązują limity ochronne jak przy pensji. Dobrze zgłosić syndykowi planowaną wypłatę, żeby później nie było wątpliwości.
G
GrafikPrasowy 2026-09-22 10:46
Czy ta premia będzie wypłacona razem z pensją i wykazana na tym samym pasku płacowym? Istotne może być też, czy jest to premia regulaminowa, czy faktycznie uznaniowa. Syndyk już wcześniej ustalił, jaka część Twojego wynagrodzenia trafia do masy upadłości?