Prąd w gospodarstwie po obwieszczeniu restrukturyzacji – czy dostawca może odłączyć energię za stare faktury?

J
Jarek_od_ugody
· 2026-09-10 22:00
Prowadzę jako osoba fizyczna 85-hektarowe gospodarstwo z hodowlą trzody chlewnej, w którym prąd jest niezbędny do działania wentylacji, poideł i systemu zadawania paszy. Dwa tygodnie temu dokonano obwieszczenia o ustaleniu dnia układowego w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Wobec sprzedawcy energii mam około 42 tys. zł zaległości z faktur wystawionych przed obwieszczeniem. Po rozpoczęciu restrukturyzacji otrzymałem wezwanie do zapłaty z informacją, że brak spłaty całej zaległości może skutkować wstrzymaniem dostaw energii. Bieżące faktury za prąd powstałe po obwieszczeniu reguluję w terminie i nie mam na nich zadłużenia. Czy sprzedawca energii może odłączyć prąd w gospodarstwie wyłącznie z powodu starych faktur objętych układem? Czy znaczenie ma tutaj fakt, że przerwa w dostawie energii mogłaby zagrozić zwierzętom i zatrzymać całą produkcję?

Odpowiedzi (7)

M
MaszynaSzyje 2026-09-10 22:37
Samo obwieszczenie co do zasady chroni przed odłączeniem energii wyłącznie z powodu starych faktur objętych układem, ale bieżące rachunki trzeba regulować terminowo. Czy dostawca wskazał konkretną podstawę planowanego odłączenia?
D
Drukarniarz 2026-09-10 22:47
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Samo obwieszczenie co do zasady chroni przed odłączeniem energii wyłącznie z powodu starych faktur objętych układem, ale bieżące rachunki trzeba regulować termi
U mnie było podobnie i po obwieszczeniu dostawca nie odłączył prądu za faktury objęte układem, ale bardzo pilnował bieżących płatności. Kluczowe było rozdzielenie starego zadłużenia od rachunków wystawionych już później. Jeśli grożą odłączeniem, niech podadzą na piśmie, za które dokładnie faktury i na jakiej podstawie. Masz od nich oficjalne wezwanie, czy na razie była tylko rozmowa telefoniczna?
S
Serwisant 2026-09-13 14:12
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Samo obwieszczenie co do zasady chroni przed odłączeniem energii wyłącznie z powodu starych faktur objętych układem, ale bieżące rachunki trzeba regulować termi
Dokładnie, kluczowe jest, czy grożą odłączeniem za stare zaległości objęte układem, czy za niezapłacone faktury bieżące. Co dokładnie napisali w wezwaniu?
K
Krzys 2026-09-10 22:50
Co do zasady dostawca nie może odłączyć prądu wyłącznie z powodu 42 tys. zł zaległości objętych układem, jeśli po obwieszczeniu terminowo opłacasz bieżące faktury. Ochrona nie obejmuje jednak nowych zaległości ani innych podstaw do wstrzymania dostaw.
P
PloterPro 2026-09-11 07:16
U mnie po obwieszczeniu dostawca nie mógł odłączyć prądu za stare faktury objęte układem, ale wszystkie bieżące rachunki trzeba było płacić terminowo. Dobrze też od razu przekazać sprzedawcy energii obwieszczenie i skontaktować go z nadzorcą układu.
I
Igor 2026-09-11 09:52
Po obwieszczeniu dostawca co do zasady nie może wypowiedzieć umowy ani odłączyć prądu wyłącznie z powodu zaległości powstałych przed dniem układowym, ale bieżące faktury trzeba regulować terminowo. Czy wezwanie do zapłaty wskazuje konkretny termin odłączenia energii?
T
TestKolorow 2026-09-11 10:00
Odpowiedź do Igor
Po obwieszczeniu dostawca co do zasady nie może wypowiedzieć umowy ani odłączyć prądu wyłącznie z powodu zaległości powstałych przed dniem układowym, ale bieżąc
Igor trafnie rozróżnia stare zaległości od bieżących opłat — ochrona po obwieszczeniu dotyczy faktur objętych układem, natomiast nowe rachunki muszą być płacone terminowo. Czy sprzedawca wskazał jako podstawę odłączenia wyłącznie te 42 tys. zł sprzed dnia układowego?