Czy syndyk może przejąć kaucję za wynajmowane mieszkanie po ogłoszeniu upadłości?

E
Ela_po_pracy
· 2026-09-13 12:14
Wynajmuję mieszkanie i przed ogłoszeniem upadłości konsumenckiej wpłaciłam właścicielowi kaucję w wysokości dwóch czynszów. Umowa nadal obowiązuje, ale syndyk poprosił mnie o informację, jakie należności mogą mi zostać zwrócone w przyszłości. Kaucję odzyskam dopiero po zakończeniu najmu, o ile nie zostanie potrącona na poczet ewentualnych szkód lub zaległości. Czy taka kaucja wchodzi do masy upadłości? Czy syndyk może zażądać jej zwrotu jeszcze w trakcie najmu?

Odpowiedzi (7)

A
Ania 2026-09-13 13:13
Co do zasady do masy upadłości wchodzi nie sama kaucja znajdująca się u właściciela, lecz przysługująca najemcy wierzytelność o jej przyszły zwrot. Syndyk nie może więc od razu zażądać wypłaty pełnej kwoty, jeśli umowa nadal trwa, a roszczenie nie jest jeszcze wymagalne. Po zakończeniu najmu do masy może trafić kwota pozostała po zgodnych z umową potrąceniach za zaległości lub szkody. Dlatego pytanie syndyka o kaucję jest w tej sytuacji uzasadnione.
P
PraktykDTG 2026-09-13 13:29
Odpowiedź do Ania
Co do zasady do masy upadłości wchodzi nie sama kaucja znajdująca się u właściciela, lecz przysługująca najemcy wierzytelność o jej przyszły zwrot. Syndyk nie m
Dokładnie, na tym etapie syndyk raczej ujmuje w masie wierzytelność o zwrot kaucji, a nie przejmuje pieniędzy od właściciela mieszkania. Dopiero po zakończeniu najmu okaże się, czy i jaka część kaucji będzie podlegała zwrotowi po rozliczeniu zaległości lub szkód. Jeśli zwrot nastąpi jeszcze w trakcie postępowania upadłościowego, środki mogą trafić do masy upadłości. Dobrze więc, że syndyk został poinformowany o umowie i wysokości kaucji.
S
Serwisant 2026-09-13 19:20
Odpowiedź do Ania
Co do zasady do masy upadłości wchodzi nie sama kaucja znajdująca się u właściciela, lecz przysługująca najemcy wierzytelność o jej przyszły zwrot. Syndyk nie m
Czyli dobrze rozumiem, że syndyk może uwzględnić przyszły zwrot kaucji w masie, ale dopiero po zakończeniu najmu i rozliczeniu jej przez właściciela? A co w sytuacji, gdy umowa najmu zakończy się już po zamknięciu postępowania upadłościowego? Czy wtedy zwrócona kaucja nadal podlega przekazaniu syndykowi?
F
FarbaSpec 2026-09-13 13:37
U mnie syndyk też pytał o kaucję i potraktował ją jako przyszłą, warunkową wierzytelność wobec właściciela mieszkania. Sama kaucja nie została od razu zabrana, bo pieniądze były u wynajmującego, a umowa nadal trwała. Dopiero po zakończeniu najmu syndyk interesował się tym, czy i jaka kwota faktycznie została zwrócona. Dużo może jednak zależeć od etapu postępowania w chwili rozwiązania umowy.
D
DobryPapier 2026-09-13 16:02
Odpowiedź do FarbaSpec
U mnie syndyk też pytał o kaucję i potraktował ją jako przyszłą, warunkową wierzytelność wobec właściciela mieszkania. Sama kaucja nie została od razu zabrana,
Miałam podobnie — syndyk ujął kaucję jako ewentualną należność, ale podczas trwania umowy niczego mi nie zabierał. Temat wrócił dopiero po wyprowadzce, kiedy właściciel rozliczył mieszkanie i było wiadomo, jaka kwota faktycznie podlega zwrotowi. U mnie syndyk poprosił wtedy o przesłanie końcowego rozliczenia kaucji. FarbaSpec, czy u Ciebie zwrócona część trafiła ostatecznie do masy upadłości?
K
Krzys 2026-09-13 15:19
Taka kaucja może zostać uznana za warunkową wierzytelność wchodzącą do masy upadłości, choć syndyk będzie mógł domagać się jej dopiero po zakończeniu najmu i rozliczeniu ewentualnych szkód lub zaległości. Dużo zależy też od zapisów umowy i momentu zakończenia postępowania upadłościowego.
Z
Znakowanie24 2026-09-16 09:53
Czy syndyk wyjaśnił, czy chodzi mu tylko o zgłoszenie kaucji jako przyszłej, warunkowej wierzytelności, czy już uznaje ją za składnik masy upadłości?