Zakup linii pakującej od syndyka – brak deklaracji zgodności CE i osłon bezpieczeństwa przy odbiorze
M
Marek_po_ukladzie
Wygrałem w KRZ licytację używanej linii pakującej sprzedawanej przez syndyka. Podczas oględzin przed odbiorem okazało się, że brakuje deklaracji zgodności CE, instrukcji obsługi oraz części osłon bezpieczeństwa wskazanych na zdjęciach w ogłoszeniu. Syndyk twierdzi, że przedmiot jest sprzedawany w stanie istniejącym i oczekuje podpisania protokołu bez dodatkowych zastrzeżeń. Czy w takiej sytuacji mogę odmówić odbioru urządzenia albo zażądać wpisania wszystkich braków do protokołu? Jakie znaczenie ma rozbieżność między wyposażeniem widocznym w ogłoszeniu a faktycznym stanem linii w dniu wydania?
Odpowiedzi (9)
E
Ewelina
2026-09-14 10:59
Miałem podobną sytuację przy zakupie maszyny z likwidowanej firmy i nie podpisałem protokołu bez uwag. Wpisałem dokładnie brak deklaracji CE, instrukcji i osłon, a do tego zrobiłem zdjęcia przy odbiorze. „Stan istniejący” nie oznacza moim zdaniem, że przedmiot może się różnić od tego, co pokazano w ogłoszeniu, zwłaszcza jeśli brakujące elementy były widoczne na zdjęciach. Bez osłon linia może nie nadawać się do bezpiecznego uruchomienia, a odtworzenie dokumentacji i doprowadzenie jej do zgodności potrafi sporo kosztować. Jeśli syndyk nie chce przyjąć zastrzeżeń, poprosiłbym o jego stanowisko na piśmie i nie potwierdzał, że odebrałem kompletną maszynę. U mnie dopiero wiadomość z wyceną brakujących zabezpieczeń skłoniła sprzedającego do rozmowy o obniżeniu ceny. Zachowaj też zrzuty ogłoszenia i całą korespondencję, bo później zdjęcia lub opis mogą zniknąć. Czy w warunkach licytacji była gdzieś informacja, że dokumentacja i osłony nie wchodzą w skład sprzedaży?
K
Krzys
2026-09-15 22:52
Odpowiedź do Ewelina
Miałem podobną sytuację przy zakupie maszyny z likwidowanej firmy i nie podpisałem protokołu bez uwag. Wpisałem dokładnie brak deklaracji CE, instrukcji i osłon
Dokładnie, zapisanie wszystkich braków w protokole i zrobienie zdjęć ma tu kluczowe znaczenie, zwłaszcza jeśli osłony były widoczne w ogłoszeniu. „Stan istniejący” nie powinien usprawiedliwiać wydania linii niezgodnej z opisem, więc protokołu bez zastrzeżeń bym nie podpisywał.
N
NadrukPlus
2026-09-17 19:37
Odpowiedź do Ewelina
Miałem podobną sytuację przy zakupie maszyny z likwidowanej firmy i nie podpisałem protokołu bez uwag. Wpisałem dokładnie brak deklaracji CE, instrukcji i osłon
I jak się to u Ciebie ostatecznie skończyło — syndyk zaakceptował protokół z wpisanymi brakami? Zastanawia mnie, czy osłony były widoczne na zdjęciach w ogłoszeniu albo wymienione w opisie wyposażenia. Czy udało Ci się wyegzekwować ich wydanie lub obniżenie ceny?
Z
Znakowanie24
2026-09-14 12:00
Czy w opisie licytacji albo regulaminie sprzedaży była informacja, że dokumentacja i osłony wchodzą w skład linii? I czy masz zapisane zdjęcia z ogłoszenia pokazujące brakujące elementy?
F
FarbaSpec
2026-09-14 15:49
Nie podpisywałbym protokołu bez zastrzeżeń — brak osłon widocznych w ogłoszeniu może oznaczać niezgodność wydawanego sprzętu z opisem, a brak dokumentacji CE i instrukcji uniemożliwia bezpieczne uruchomienie linii. Wpisz wszystkie braki do protokołu, zrób zdjęcia i złóż syndykowi pisemne żądanie wydania kompletnego przedmiotu albo odpowiedniego rozliczenia braków.
T
Tomek
2026-09-21 18:52
Odpowiedź do FarbaSpec
Nie podpisywałbym protokołu bez zastrzeżeń — brak osłon widocznych w ogłoszeniu może oznaczać niezgodność wydawanego sprzętu z opisem, a brak dokumentacji CE i
Zgadzam się, protokół bez zastrzeżeń mógłby później utrudnić wykazanie, że linia została wydana niekompletna. Poza zdjęciami dobrze zachować treść ogłoszenia i zaznaczyć w protokole osobno brak osłon, deklaracji zgodności oraz instrukcji. Trzeba też rozróżnić dokumenty, których syndyk faktycznie nie przekazał, od braku oznakowania lub zgodności samej maszyny, ale bez osłon nie uruchamiałbym jej do czasu uzupełnienia zabezpieczeń. Czy w opisie licytacji była wzmianka, że dokumentacja albo elementy wyposażenia mogą być niekompletne?
M
Maja
2026-09-16 08:16
Czy w ogłoszeniu albo warunkach sprzedaży były wyraźnie wymienione deklaracja CE, instrukcja i komplet osłon jako elementy linii? Masz zapisane zdjęcia oraz opis oferty z KRZ?
A
Atryk
2026-09-21 09:56
Nie podpisywałbym protokołu bez zastrzeżeń — brak osłon widocznych w ogłoszeniu trzeba opisać, sfotografować i wskazać, że przedmiot przy odbiorze nie odpowiada prezentowanemu stanowi. Bez wymaganej dokumentacji i kompletnych zabezpieczeń uruchomienie linii może naruszać przepisy BHP, niezależnie od sprzedaży „w stanie istniejącym”.
P
Patrycja
2026-09-21 21:54
Stan istniejący nie oznacza, że trzeba potwierdzić odbiór kompletnej maszyny, jeśli brakuje osłon widocznych w ogłoszeniu — wpisz wszystkie braki do protokołu, zrób zdjęcia i nie podpisuj dokumentu bez zastrzeżeń. Brak deklaracji CE i instrukcji może też uniemożliwić legalne oraz bezpieczne uruchomienie linii przez pracowników.