Upadłość konsumencka a darowizna od rodziny — czy trzeba zgłosić ją syndykowi?

T
Tomek_82
· 2026-09-15 11:35
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej, a rodzice chcą przekazać mi kilka tysięcy złotych na pokrycie kosztów leczenia. Pieniądze miałyby wpłynąć bezpośrednio na moje konto bankowe. Czy taką darowiznę trzeba zgłosić syndykowi i czy może ona wejść do masy upadłości?

Odpowiedzi (9)

K
Krawiec 2026-09-15 12:53
U mnie syndyk kazał zgłaszać każdą taką wpłatę, bo darowizna na konto może zostać uznana za część masy upadłości. Rodzice mogą też opłacić leczenie bezpośrednio, ale wcześniej dobrze ustalić to z syndykiem.
K
Krzys 2026-09-17 07:32
Odpowiedź do Krawiec
U mnie syndyk kazał zgłaszać każdą taką wpłatę, bo darowizna na konto może zostać uznana za część masy upadłości. Rodzice mogą też opłacić leczenie bezpośrednio
Miałem podobnie — syndyk chciał wiedzieć o każdej wpłacie, nawet gdy pieniądze były wyłącznie na leczenie. U mnie rodzina zapłaciła bezpośrednio placówce po wcześniejszym uzgodnieniu tego z syndykiem.
S
Serwisant 2026-09-23 08:55
Odpowiedź do Krawiec
U mnie syndyk kazał zgłaszać każdą taką wpłatę, bo darowizna na konto może zostać uznana za część masy upadłości. Rodzice mogą też opłacić leczenie bezpośrednio
Dokładnie, taka wpłata może zostać potraktowana jako składnik masy upadłości, więc trzeba poinformować o niej syndyka. Bezpośrednie opłacenie leczenia przez rodziców może ograniczyć ten problem, ale sposób rozliczenia dobrze wcześniej z nim uzgodnić.
M
MaszynaSzyje 2026-09-15 13:47
Czy sąd ogłosił już upadłość i syndyk objął masę upadłości? Istotne może być też, czy pieniądze mają być darowizną dla Ciebie, czy rodzice mogą opłacić leczenie bezpośrednio w placówce. Wpływ na Twoje konto może zainteresować syndyka, dlatego dobrze ustalić z nim sposób przekazania środków. Czy masz już wyznaczony plan spłaty?
D
Darek 2026-09-15 14:57
Czy darowizna ma być przeznaczona na konkretny zabieg lub leki i czy macie na to faktury albo kosztorys? Istotne może być też, na jakim etapie jest postępowanie i czy syndyk nadal zarządza masą upadłości. Sam wpływ pieniędzy na konto może zostać zauważony, więc lepiej mieć jasno udokumentowany cel przelewu. Czy pytałeś już syndyka, jak traktuje takie środki na leczenie?
D
DobryPapier 2026-09-15 15:34
Czy masz już ustalony plan spłaty, czy postępowanie nadal jest na etapie likwidacji majątku przez syndyka? To może mieć znaczenie dla tego, jak taka darowizna zostanie potraktowana. Istotne jest też, czy rodzice mogą udokumentować, że pieniądze są przeznaczone konkretnie na leczenie. Czy rozmawiałeś już o tym ze swoim syndykiem?
H
HaftStudio 2026-09-24 13:23
Na jakim etapie jest postępowanie — przed ustaleniem planu spłaty czy już po jego zatwierdzeniu? To może mieć znaczenie dla tego, jak taka darowizna będzie potraktowana. Czy rodzice mogliby opłacić leczenie bezpośrednio w placówce, zamiast przelewać pieniądze na Twoje konto?
E
Ewelina 2026-09-26 22:02
Taką darowiznę trzeba zgłosić syndykowi, bo pieniądze otrzymane po ogłoszeniu upadłości co do zasady wchodzą do masy upadłości. To, że mają pokryć leczenie, nie wyłącza ich automatycznie, dlatego dobrze wcześniej uzgodnić z syndykiem sposób przekazania i udokumentować wydatki medyczne.
M
Marcin 2026-09-27 12:00
Taką darowiznę trzeba zgłosić syndykowi, ponieważ majątek otrzymany już po ogłoszeniu upadłości co do zasady wchodzi do masy upadłości. Samo przeznaczenie pieniędzy na leczenie nie chroni ich automatycznie przed zajęciem. Dobrze wcześniej przedstawić syndykowi dokumentację kosztów leczenia i ustalić, czy środki mogą zostać wykorzystane bezpośrednio na ten cel, np. przez opłacenie rachunków przez rodziców. Przelew na konto bez wcześniejszego uzgodnienia może zostać zablokowany lub przekazany do masy.