Upadłość konsumencka a świadczenie rehabilitacyjne — czy należy zgłosić je syndykowi?

M
Monika_z_biura
· 2026-09-16 16:28
W prowadzonej sprawie osoba po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej zaczęła otrzymywać świadczenie rehabilitacyjne z ZUS. Świadczenie zostało przyznane już w trakcie postępowania i wpływa co miesiąc na rachunek bankowy upadłego. Czy o decyzji ZUS oraz każdej wypłacie należy poinformować syndyka? Czy świadczenie rehabilitacyjne może zostać włączone do masy upadłości albo objęte potrąceniem? Jakie dokumenty dotyczące tego świadczenia powinny zostać przekazane syndykowi?

Odpowiedzi (4)

P
PrasaExpert 2026-09-16 17:02
Decyzję ZUS i wpływy dobrze zgłosić syndykowi, przekazując kopię decyzji oraz potwierdzenia wypłat. Świadczenie rehabilitacyjne może wejść do masy tylko w części podlegającej potrąceniu na zasadach zbliżonych do wynagrodzenia za pracę, z zachowaniem ustawowych limitów i kwoty wolnej.
P
Pawel 2026-09-16 18:22
O decyzji ZUS i wysokości świadczenia trzeba poinformować syndyka, przekazując kopię decyzji; comiesięczne zgłaszanie identycznych wpłat zwykle nie jest potrzebne. Świadczenie może wejść do masy tylko w części podlegającej potrąceniu, z zachowaniem ustawowej kwoty wolnej i ewentualnego wyłączenia dochodu potrzebnego na utrzymanie oraz leczenie.
T
Tomek 2026-09-17 09:05
U mnie syndyk chciał dostać decyzję z ZUS i potwierdzenia wpływów, więc zgłosiłem świadczenie od razu, bez informowania osobno o każdej wypłacie. Świadczenie rehabilitacyjne jest co do zasady traktowane podobnie jak wynagrodzenie i do masy może trafić tylko część podlegająca potrąceniu, z uwzględnieniem ustawowych limitów. Wysłałem skan decyzji, ostatni wyciąg z konta i informację o miesięcznej kwocie, a później dokumenty tylko wtedy, gdy wysokość świadczenia się zmieniła. Czy syndyk wcześniej prosił o zgłaszanie każdej zmiany dochodu?
K
Kolorysta 2026-09-17 10:49
Decyzję ZUS i wpływy trzeba zgłosić syndykowi, najlepiej przekazując kopię decyzji oraz wyciągi z rachunku. Świadczenie może wejść do masy tylko w części podlegającej egzekucji — po uwzględnieniu ustawowych limitów potrąceń i kwoty wolnej, a wyliczenie powinien przedstawić syndyk.