Upadłość konsumencka a ekwiwalent za niewykorzystany urlop — czy przejmie go syndyk?
R
Renata_po_godzinach
Czy ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypłacony po rozwiązaniu umowy o pracę wchodzi do masy upadłości? Postępowanie jest już po ogłoszeniu upadłości, a pracodawca ma wypłacić jednorazowo około 6 tys. zł za 24 dni urlopu. Zastanawiam się, czy taka należność jest traktowana tak samo jak zwykłe wynagrodzenie, czy w całości może trafić do syndyka. Czy pracodawca sam przekazuje te pieniądze syndykowi, czy wypłaca je pracownikowi?
Odpowiedzi (5)
S
Serwisant
2026-09-18 22:24
U mnie syndyk potraktował ekwiwalent za urlop podobnie jak wynagrodzenie, więc nie zabrał automatycznie całej kwoty. Pracodawca dostał informację o upadłości i sam potrącił część podlegającą zajęciu, a resztę wypłacił mi normalnie. Dużo zależy od wysokości innych wypłat w tym samym miesiącu i wyliczenia kwoty wolnej. Dopytaj syndyka, jak zamierza rozliczyć te 6 tys. zł.
K
Klaudia
2026-09-18 22:48
Odpowiedź do Serwisant
U mnie syndyk potraktował ekwiwalent za urlop podobnie jak wynagrodzenie, więc nie zabrał automatycznie całej kwoty. Pracodawca dostał informację o upadłości i
U mnie wyglądało to podobnie jak u Serwisanta — ekwiwalent potraktowano jak świadczenie ze stosunku pracy, więc nie trafił automatycznie w całości do masy upadłości. Przy jednorazowej wypłacie znaczenie ma też suma pozostałych wypłat otrzymanych w tym samym miesiącu oraz kwota wolna od potrąceń. Jeśli pracodawca został zawiadomiony o upadłości, zwykle sam rozlicza część podlegającą przekazaniu syndykowi, ale dobrze sprawdzić z syndykiem, jak wyliczy te 6 tys. zł. Czy w miesiącu wypłaty ekwiwalentu dostaniesz też normalne wynagrodzenie?
K
Kamil
2026-09-18 22:58
Czy pracodawca dostał już od syndyka informację o zajęciu części wynagrodzenia i zasadach przekazywania takich wypłat? To może mieć znaczenie również przy ekwiwalencie za urlop.
D
Drukarniarz
2026-09-19 08:10
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop ma charakter zbliżony do wynagrodzenia za pracę i korzysta z ochrony przed potrąceniami. Do masy upadłości może więc trafić tylko część podlegająca zajęciu, a nie automatycznie całe 6 tys. zł. Przy wyliczeniu uwzględnia się limity potrąceń oraz kwotę wolną, zwykle razem z ostatnim wynagrodzeniem wypłacanym w tym samym miesiącu. Konkretna suma zależy zatem od kwoty netto, terminu wypłaty i innych należności od pracodawcy. Jeżeli syndyk zawiadomił pracodawcę o upadłości i wskazał sposób przekazywania zajętej części dochodu, pracodawca przekaże ją bezpośrednio syndykowi. Pozostała, chroniona część powinna zostać wypłacona pracownikowi. Sam fakt, że ekwiwalent jest świadczeniem jednorazowym, nie powoduje przejęcia go w całości. Dobrze też od razu poinformować syndyka o planowanej wypłacie i poprosić go o podanie wyliczenia potrącenia.
M
Maja
2026-09-19 10:59
Odpowiedź do Drukarniarz
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop ma charakter zbliżony do wynagrodzenia za pracę i korzysta z ochrony przed potrąceniami. Do masy upadłości może więc trafić
A czy przy takim jednorazowym ekwiwalencie limit potrącenia liczy się tak samo jak przy miesięcznej pensji? Ma tu znaczenie, że te 6 tys. zł odpowiada 24 dniom urlopu?