Upadłość konsumencka a zwrot kaucji za wynajem mieszkania — czy pieniądze trafią do syndyka?

K
Kamil_z_Pragi
· 2026-09-22 18:52
Pracuję jako brygadzista w branży budowlanej i kilka miesięcy temu ogłoszono moją upadłość konsumencką. Obecnie jestem na etapie ustalania masy upadłości, a syndyk zbiera informacje o moim majątku i wpływach. Od trzech lat wynajmuję mieszkanie jako osoba prywatna, ale wkrótce planuję przeprowadzkę do tańszego lokalu. Przy podpisywaniu umowy wpłaciłem właścicielowi kaucję w wysokości 4 500 zł. Właściciel zapowiedział, że po rozliczeniu mediów i sprawdzeniu mieszkania zwróci mi około 4 000 zł na konto. Prawo do zwrotu kaucji powstało przed ogłoszeniem upadłości, ale sama wypłata nastąpi już po wydaniu postanowienia przez sąd. Czy zwrot kaucji za wynajem mieszkania w takiej sytuacji wchodzi do masy upadłości i powinien zostać przekazany syndykowi?

Odpowiedzi (4)

P
PraktykDTG 2026-09-22 20:06
U mnie była bardzo podobna sytuacja i syndyk potraktował kaucję jako prawo do odzyskania pieniędzy, czyli składnik masy upadłości. Nie miało znaczenia, że kaucję wpłaciłem kilka lat przed ogłoszeniem upadłości. Po rozwiązaniu umowy właściciel rozliczył drobne szkody i zaległe opłaty, a pozostałą kwotę przelał na rachunek wskazany przez syndyka. Sam wcześniej zgłosiłem kaucję i przesłałem umowę najmu, żeby później nie było wątpliwości. Ostatecznie do masy trafiła tylko kwota faktycznie zwrócona po rozliczeniu mieszkania. Dużo zależy też od tego, kiedy kończy się najem i na jakim etapie będzie wtedy postępowanie. Lepiej nie umawiać się z właścicielem na zwrot gotówką bez wiedzy syndyka, bo może to wyglądać jak zatajenie wpływu. Pytałeś już swojego syndyka, na jaki rachunek właściciel ma zwrócić kaucję?
I
Igor 2026-09-22 20:39
Odpowiedź do PraktykDTG
U mnie była bardzo podobna sytuacja i syndyk potraktował kaucję jako prawo do odzyskania pieniędzy, czyli składnik masy upadłości. Nie miało znaczenia, że kaucj
Czyli liczy się samo prawo do zwrotu kaucji, a nie moment jej wpłacenia. Ciekawe, czy syndyk zgodziłby się przeznaczyć część tej kwoty bezpośrednio na kaucję za tańsze mieszkanie.
H
HaftStudio 2026-09-22 20:16
Zwrot kaucji, po potrąceniu ewentualnych należności właściciela, może zostać uznany za składnik masy upadłości i trafić do syndyka, więc nie zakładałbym, że te 4 500 zł będzie można swobodnie przeznaczyć na nowy lokal. Czy syndyk został już poinformowany o tej kaucji?
T
Tomek 2026-09-23 10:04
Roszczenie o zwrot kaucji jest składnikiem majątku, więc co do zasady wchodzi do masy upadłości, nawet jeśli pieniądze zostaną zwrócone dopiero po wyprowadzce. Właściciel może wcześniej potrącić z kaucji uzasadnione należności wynikające z najmu, a pozostałą kwotą będzie zainteresowany syndyk. Trzeba poinformować go o kaucji i planowanym zakończeniu umowy, zamiast samodzielnie przeznaczać zwrot na kaucję za kolejny lokal. Można też od razu zapytać syndyka, czy zgodzi się na wykorzystanie tych środków na nową kaucję ze względu na obniżenie kosztów mieszkania.