Czy otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego zatrzyma egzekucję z konta firmowego?
L
Lukasz_z_dzialki
Prowadzę małą firmę budowlaną i komornik zajął rachunek, z którego opłacam pracowników oraz dostawców. Sąd właśnie otworzył wobec firmy przyspieszone postępowanie układowe, ale zajęcie konta nadal widnieje w banku. Czy otwarcie restrukturyzacji automatycznie zatrzymuje taką egzekucję komorniczą?
Odpowiedzi (5)
M
Marcin
2026-09-23 12:10
Tak, egzekucja wierzytelności objętej układem zostaje zawieszona z mocy prawa, ale samo zajęcie rachunku nie znika automatycznie. Nadzorca może wystąpić do sędziego-komisarza o uchylenie zajęcia, jeśli konto jest potrzebne do dalszego prowadzenia firmy.
S
Serwisant
2026-09-23 13:46
U mnie egzekucja została zawieszona z mocy prawa, ale blokada konta nie zniknęła od razu — bank odblokował środki dopiero po otrzymaniu informacji od komornika o otwarciu postępowania. Sprawdź, czy komornik i bank mają już postanowienie sądu.
K
Krawiec
2026-09-23 14:15
Odpowiedź do Serwisant
U mnie egzekucja została zawieszona z mocy prawa, ale blokada konta nie zniknęła od razu — bank odblokował środki dopiero po otrzymaniu informacji od komornika
U mnie wygląda to podobnie jak u Serwisanta — samo otwarcie postępowania nie zawsze od razu usuwa techniczną blokadę w banku. Dużo zależy od tego, kiedy komornik dostał postanowienie sądu i czy zdążył przekazać bankowi informację o zawieszeniu egzekucji. Istotna może być też data zajęcia rachunku oraz to, jakich dokładnie należności dotyczy egzekucja. Czy nadzorca sądowy kontaktował się już w tej sprawie z komornikiem?
K
Kolorysta
2026-09-23 14:53
Odpowiedź do Serwisant
U mnie egzekucja została zawieszona z mocy prawa, ale blokada konta nie zniknęła od razu — bank odblokował środki dopiero po otrzymaniu informacji od komornika
Serwisant dobrze wskazuje, że zawieszenie egzekucji i uchylenie zajęcia rachunku to nie to samo. Egzekucja wierzytelności objętej układem zostaje zawieszona z mocy prawa w dniu otwarcia przyspieszonego postępowania układowego, ale wcześniejsza blokada konta nie znika automatycznie. Jeśli rachunek jest potrzebny do dalszego prowadzenia firmy, dłużnik albo nadzorca sądowy może wystąpić do sędziego-komisarza o uchylenie zajęcia, a postanowienie trafia następnie do komornika i banku. Samo przekazanie im postanowienia o otwarciu restrukturyzacji może więc nie wystarczyć do pełnego odblokowania środków.
P
Patrycja
2026-09-23 19:44
Samo otwarcie przyspieszonego postępowania układowego zawiesza z mocy prawa egzekucję wierzytelności objętej układem, ale nie oznacza automatycznego usunięcia zajęcia rachunku w banku. Uchylenie zajęcia wymaga odrębnego postanowienia sędziego-komisarza, zwykle na wniosek dłużnika lub nadzorcy sądowego. Dlatego zajęcie może nadal widnieć technicznie, mimo że komornik nie może dalej prowadzić egzekucji w dotychczasowym zakresie. Dużo zależy też od tego, jakiego rodzaju wierzytelności dotyczy egzekucja.