PZU po obwieszczeniu: czy sprzedaż firmowego samochodu wymaga zgody nadzorcy układu?
E
Ela_z_Torunia
Prowadzę firmę w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu i po obwieszczeniu chcę sprzedać samochód wpisany do ewidencji środków trwałych. Auto nie jest w leasingu ani objęte zastawem, a uzyskane pieniądze planuję przeznaczyć na bieżące koszty działalności. Samochód jest nadal używany, ale mamy drugi pojazd i ten pierwszy nie jest już niezbędny do obsługi klientów. Czy taka sprzedaż przekracza zwykły zarząd? Czy przed podpisaniem umowy potrzebuję zgody nadzorcy układu?
Odpowiedzi (5)
P
PrasaExpert
2026-09-24 11:44
Sprzedaż używanego środka trwałego może zostać uznana za czynność przekraczającą zwykły zarząd, więc zgoda nadzorcy układu będzie tu potrzebna. Sam fakt przeznaczenia pieniędzy na bieżące koszty raczej tego nie zmienia.
K
Kamil
2026-09-24 16:38
Odpowiedź do PrasaExpert
Sprzedaż używanego środka trwałego może zostać uznana za czynność przekraczającą zwykły zarząd, więc zgoda nadzorcy układu będzie tu potrzebna. Sam fakt przezna
Czy w tym przypadku znaczenie ma też wartość samochodu w stosunku do całego majątku firmy i to, że nie jest już niezbędny w działalności? Czy nadzorca ocenia takie okoliczności indywidualnie?
D
DobryPapier
2026-09-24 11:53
U mnie nadzorca uznał, że sprzedaż firmowego auta po obwieszczeniu przekracza zwykły zarząd, mimo że nie było leasingu ani zastawu. Duże znaczenie miała wartość samochodu i to, że był wpisany do środków trwałych, więc przed podpisaniem umowy poprosiłem nadzorcę o zgodę na piśmie. Opisałem też, że mamy drugi pojazd, a pieniądze pójdą na bieżące koszty firmy, i zgodę dostałem bez większego problemu. Jaka jest orientacyjna wartość auta?
M
MaszynaSzyje
2026-09-24 12:13
U mnie nadzorca potraktował sprzedaż firmowego auta jako czynność przekraczającą zwykły zarząd, mimo że samochód nie był obciążony i nie był już kluczowy dla działalności. Poprosiłem więc wcześniej o pisemną zgodę, opisując cenę, sposób jej ustalenia i przeznaczenie pieniędzy na bieżące koszty. Zgoda przyszła bez większych problemów, a później nie było wątpliwości przy zatwierdzaniu układu. Czy pytałeś już swojego nadzorcę, jak kwalifikuje taką sprzedaż?
J
Julka
2026-09-24 22:11
Odpowiedź do MaszynaSzyje
U mnie nadzorca potraktował sprzedaż firmowego auta jako czynność przekraczającą zwykły zarząd, mimo że samochód nie był obciążony i nie był już kluczowy dla dz
MaszynaSzyje, a czy nadzorca uzasadnił, dlaczego uznał tę sprzedaż za czynność przekraczającą zwykły zarząd? Zadecydowała wartość samochodu, sam fakt ujęcia go w środkach trwałych czy może przeznaczenie uzyskanych pieniędzy? I czy pisemna zgoda miała jakąś szczególną formę?