Upadłość producenta maszyn a wpłacona zaliczka – jak odzyskać pieniądze za niezrealizowane zamówienie?

H
Heniek_po_aukcji
· 2026-09-25 10:34
Przed ogłoszeniem upadłości producenta zamówiłem maszynę do zakładu i wpłaciłem znaczną zaliczkę na podstawie faktury pro forma. Urządzenie nie zostało dostarczone, a z informacji uzyskanych od syndyka wynika, że realizacja zamówienia może nie dojść do skutku. Czy wpłaconą zaliczkę należy zgłosić jako wierzytelność w postępowaniu upadłościowym? Czy znaczenie ma fakt, że umowa przewidywała konkretny termin wykonania maszyny i możliwość odstąpienia od zamówienia? Chciałbym również ustalić, jakie dokumenty potwierdzające wpłatę i zawarcie umowy powinny zostać dołączone do zgłoszenia.

Odpowiedzi (5)

P
PraktykDTG 2026-09-25 11:50
Czy syndyk poinformował Cię, czy zamierza wykonać umowę, czy raczej od niej odstąpić? To ma znaczenie, bo sama wpłata zaliczki nie zawsze od razu przesądza, jakiego roszczenia można dochodzić. Jeśli zamówienie nie zostanie zrealizowane, wpłacona kwota zwykle staje się wierzytelnością pieniężną zgłaszaną w postępowaniu upadłościowym. Istotne mogą być też dokładne zapisy umowy, zwłaszcza termin dostawy, zasady odstąpienia oraz to, czy wpłata została określona jako zaliczka, czy zadatek. Faktura pro forma sama w sobie jest raczej dokumentem do zapłaty, więc dobrze byłoby ustalić, co wynika z umowy i potwierdzenia przelewu. Warto też sprawdzić, czy termin na zgłoszenie wierzytelności już biegnie i czy postępowanie jest prowadzone w KRZ. Co dokładnie umowa przewidywała w tym urwanym fragmencie dotyczącym „konkretnego” warunku?
A
Agnieszka 2026-09-25 12:17
Miałem podobną sytuację i zgłosiłem wpłaconą zaliczkę jako wierzytelność, dołączając pro formę, umowę i potwierdzenie przelewu. Konkretny termin dostawy miał znaczenie, bo łatwiej było wykazać, że zamówienie nie zostało zrealizowane.
P
PrasaExpert 2026-09-25 19:41
Odpowiedź do Agnieszka
Miałem podobną sytuację i zgłosiłem wpłaconą zaliczkę jako wierzytelność, dołączając pro formę, umowę i potwierdzenie przelewu. Konkretny termin dostawy miał zn
Dokumenty potwierdzające wpłatę i warunki zamówienia są kluczowe, ale sam termin dostawy nie zawsze przesądza o zwrocie zaliczki — znaczenie ma też to, czy syndyk odstąpił od umowy. Po takim odstąpieniu wpłaconą kwotę można zgłosić jako wierzytelność w postępowaniu upadłościowym.
M
Marcin 2026-09-25 20:43
Sama faktura pro forma nie przesądza o charakterze wpłaty — znaczenie mają postanowienia umowy i to, czy była to zaliczka, zadatek czy przedpłata. Jeśli syndyk nie wykona umowy, roszczenie o zwrot wpłaconej kwoty co do zasady zgłasza się jako wierzytelność w postępowaniu upadłościowym. Konkretny termin dostawy może mieć znaczenie przy ocenie, czy przed upadłością doszło już do niewykonania umowy, ale sam w sobie nie daje pierwszeństwa w odzyskaniu pieniędzy. Kluczowe jest też, czy syndyk formalnie odstąpił od umowy albo zadeklarował jej niewykonanie.
T
TechNadruk 2026-09-25 21:14
Wpłaconą zaliczkę można zgłosić jako wierzytelność, jeśli syndyk odstąpi od umowy albo nie będzie jej wykonywał. Sam syndyk może zdecydować, czy dokończyć zamówienie, czy odstąpić od umowy; można też pisemnie zażądać od niego jednoznacznego stanowiska. Konkretny termin dostawy pomaga wykazać niewykonanie umowy, ale zasadniczo nie daje zaliczce pierwszeństwa przed innymi niezabezpieczonymi wierzytelnościami. Do zgłoszenia dobrze dołączyć umowę, fakturę pro forma i potwierdzenie przelewu.