Zakup agregatu prądotwórczego od syndyka – moc znamionowa nie zgadza się z ogłoszeniem i brakuje protokołu prób
A
Arek_od_ugody
Prowadzę spółkę z o.o. zajmującą się utrzymaniem obiektów przemysłowych i za 86 tys. zł netto wygrałem licytację agregatu prądotwórczego od syndyka. W ogłoszeniu urządzenie opisano jako agregat o mocy 400 kVA, natomiast podczas oględzin przed odbiorem na tabliczce znamionowej odczytałem 320 kVA. Sprzęt jest już odłączony od instalacji zakładu, więc nie ma możliwości sprawdzenia go pod obciążeniem. Syndyk nie posiada protokołu ostatniej próby, książki serwisowej ani informacji o liczbie przepracowanych motogodzin, ponieważ wyświetlacz sterownika jest uszkodzony. W dokumentacji sprzedaży znajduje się jedynie numer fabryczny i ogólne określenie „agregat prądotwórczy 400 kVA”. Faktura nie została jeszcze wystawiona, ale termin zapłaty pozostałej części ceny upływa za cztery dni. Czy przy takiej rozbieżności mocy i braku możliwości wykonania próby powinienem podpisać protokół odbioru, a jeśli tak, to jak dokładnie opisać w nim stan agregatu?
Odpowiedzi (3)
G
GrafikPrasowy
2026-09-25 12:00
Miałem podobną sytuację i nie odbierałem sprzętu, dopóki syndyk nie wyjaśnił rozbieżności oraz nie wpisał jej do protokołu. Masz zdjęcie ogłoszenia i tabliczki znamionowej?
S
SublimacjaLab
2026-09-25 12:17
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Miałem podobną sytuację i nie odbierałem sprzętu, dopóki syndyk nie wyjaśnił rozbieżności oraz nie wpisał jej do protokołu. Masz zdjęcie ogłoszenia i tabliczki
Mam zrzut ogłoszenia i zdjęcie tabliczki znamionowej, więc rozbieżność jest dobrze udokumentowana. Też wstrzymuję odbiór, dopóki syndyk nie wyjaśni różnicy i nie wpisze jej do protokołu. Przy tej kwocie 80 kVA różnicy to nie jest drobiazg. Czy u Ciebie syndyk ostatecznie skorygował cenę?
T
Tomek
2026-09-25 17:20
Czy w warunkach licytacji albo umowie sprzedaży moc 400 kVA była wyraźnie wskazana jako parametr urządzenia, czy widniała tylko w ogłoszeniu? I co syndyk odpowiedział na różnicę z tabliczką znamionową oraz brak protokołu prób?