Składki KRUS po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy trzeba spłacać stare zaległości?

T
Tomek_82
· 2026-09-25 12:33
Po obwieszczeniu o ustaleniu dnia układowego dostałem z KRUS wezwanie do zapłaty zaległych składek sprzed restrukturyzacji, a bieżące składki opłacam już normalnie. Czy KRUS może nadal dochodzić tych starych zaległości poza układem?

Odpowiedzi (3)

G
GrafikPrasowy 2026-09-25 14:59
Samo obwieszczenie nie powoduje, że stare zaległości wobec KRUS znikają — jeśli są objęte układem, ich dochodzenie poza postępowaniem jest co do zasady ograniczone. Sprawdź tylko, czy wezwanie dotyczy składek sprzed dnia układowego i czy wierzytelność KRUS została ujęta w spisie.
N
NadrukPlus 2026-09-25 16:42
Czy te zaległości zostały ujęte w spisie wierzytelności, a KRUS był zawiadomiony o ustaleniu dnia układowego?
F
FarbaSpec 2026-09-25 21:31
Odpowiedź do NadrukPlus
Czy te zaległości zostały ujęte w spisie wierzytelności, a KRUS był zawiadomiony o ustaleniu dnia układowego?
U mnie zaległości były ujęte w spisie wierzytelności, a KRUS dostał zawiadomienie o dniu układowym. Mimo to również przyszło wezwanie do zapłaty starych składek, jakby postępowania w ogóle nie było. Po kontakcie z oddziałem okazało się, że informacja o restrukturyzacji nie została jeszcze przypisana w ich systemie do mojego konta. Nadzorca układu przesłał im ponownie dokumenty i wyjaśnienie, że te zaległości mają być rozliczane w ramach układu. Po tym KRUS przestał domagać się ode mnie osobnej spłaty, a bieżące składki nadal opłacałem normalnie. Samo wezwanie nie musi więc oznaczać, że wyłączyli zaległość z układu, czasem urząd działa automatycznie albo ma opóźnienie w dokumentach. Dobrze też sprawdzić z nadzorcą, czy kwota i okres wskazane przez KRUS zgadzają się ze spisem wierzytelności. Masz potwierdzenie, kiedy KRUS odebrał zawiadomienie?